Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Κινέζοι & άλλοι…

Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Κινέζοι & άλλοι…

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

    

     Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί ο τίτλος του σημερινού μου κειμένου καθώς παραφράζω την εκφώνηση του Χατζηαβάτη από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τίτλο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»: (Κέδρος, Αθήνα 2010, απόσπασμα ‘Ο Καραγκιόζης Βασιλιάς’ σελ. 96-100).

    «ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ: Ακούσατε, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Δανοί, Γερμανοί, Ισπανοί, Αμερικανοί, ορθόδοξοι, διαμαρτυρόμενοι, καθολικοί… Ζητείται βασιλεύς διά χώραν πτωχήν, αλλά ενάρετον, με λαμπράς οικογενειακάς αρχάς και παραδόσεις, ολίγον μεταχειρισμένην, αλλά ωραίαν και εις καλήν κατάστασιν! Οι ενδιαφερόμενοι δέον να έχουν τα εξής προσόντα: Να μην ομιλούν ελληνικά, να είναι ελέω Θεού γαλαζοαίματοι, να είναι ξανθοί, χαριτωμένοι και εύθυμοι διά να ευθυμήσει και η δύστυχος Ελλάς. Μισθός ικανοποιητικός, ώραι εργασίας κατόπιν ειδικής συμφωνίας. Διά περισσοτέρας πληροφορίας απευθυνθείτε εις τα συμμαχικάς κυβερνήσεις».

     Σαφώς στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε Βασιλιάδες εδώ και μισό αιώνα αλλά μη μου πει κανείς ότι δεν έχουμε αρκετές  ντόπιες οικογένειες που, κατέχοντας τεράστιες περιουσίες, ζούνε πολύ… «Βασιλικά!..»

Τώρα ξαφνικά, δέκα χρόνια μετά την επιβολή των τραγικών για την Ελλάδα, την Ελληνική Οικονομία και τους Έλληνες Μνημονίων, ειλικρινά τρέμω με τη σκέψη στην μετά-covid-19 εποχή να μας επιβληθεί από Δανειστές σύμφωνα με κάποιους και 4ο, σύμφωνα με άλλους και 5ο Μνημόνιο, για να…Σωθούμε!..

Ανέκαθεν υπήρχαν συμπολίτες μας που διαλαλούσαν ότι αποτελούμε απλά και μόνο μια «αποικία» για τους Δυτικούς, Ευρωπαίους και άλλους, Συμμάχους μας.

Ανέκαθεν, επίσης, υπήρχαν άλλοι που εκτιμούσαν ότι οι Σύμμαχοί επένδυαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν την Χώρα μας και τον Ελληνικό Λαό φυσικά με το σχετικό «αντάλλαγμα-κέρδος» στις επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Ίσως εδώ κάποιοι τονίσουν ότι υπάρχει και η Τρίτη οπτική γωνία θεώρησης, αξιολόγησης και εκτίμησης ξένων επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι εδώ και μερικές δεκαετίες, με απίστευτα αυξανόμενη ταχύτητα και δυσθεώρητα μεγέθη είμαστε πλέον μέλος της παγκοσμιοποιημένης Οικονομίας.

Δεν θα τους αδικήσω, όπως υποθέτω και εσείς, αλλά προκύπτει άμεσα η πικρόχολη για εμάς τους Έλληνες και συνάμα οδυνηρή διαπίστωση ότι μάλλον ΔΕΝ υπάρχουν αξιόλογες επενδυτικές εταιρείες Ελληνικών συμφερόντων που συμμετέχουν σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία κάνοντας κερδοφόρες «επενδύσεις» εκτός Ελλάδος.

«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες -ΔΕΝ εκχωρείται» τόνιζε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου.

Με την επιβολή Μνημονίων κομμάτι-κομμάτι το εκπληκτικό, ευλογημένο από το Θεό ‘οικόπεδο’ που αποτελεί την απόληξη της Χερσονήσου του Αίμου και των Βαλκανίων και επί σειρά χιλιετιών λέγεται Ελλάδα «εκχωρήθηκε» (ελέω Μνημονίων και μέσω ΤΑΙΠΕΔ) σε ξένους «επενδυτές».

     «Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν» τόνιζε ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά   ΔΕΝ φαντάσθηκε ότι κάποια μέρα «κυριολεκτικά» θα ανήκουμε σε Τράπεζες και Επενδυτές της Δύσης.

     Λιμάνια, Αεροδρόμια, Σιδηρόδρομοι, πλουτοπαραγωγικές μονάδες περάσαν σε ξένα χέρια σε βαθμό που κάποιοι βροντοφωνούν ότι όλα όσα ήλεγχε αμέσως ή εμμέσως το Ελληνικό Κράτος περιήλθαν πλέον στα «χέρια» επενδυτών όχι μόνο Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών αλλά και Κινέζων, Αράβων, Βόρειο-Αμερικανών και άλλων….

Υπογραμμίζω ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν θεαματικά οι ροές Τουριστών συμβάλλοντας σε κάτι περισσότερο από 1/5 του Ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος…

Αρχίσαμε όλοι να αναπνέουμε, γονείς και συγγενείς στέγνωσαν τα δάκρυα του αποχωρισμού που προξένησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας (αμέτρητοι με λαμπρές ακαδημαϊκές περγαμηνές) που ξενιτεύτηκαν ψάχνοντας για επικερδή  απασχόληση.

Κάποια στιγμή οι ταλαιπωρημένοι Έλληνες διαπιστώναμε ότι βλέπουμε κάποιες αχτίδες φωτός στο τέλος του παροιμιακού μας τούνελ, ορθοπόδησε η γονατισμένη μας αισιοδοξία και μαζί η Οικονομία επικουρούμενη από την αιώνια ΕΛΠΙΔΑ …

Και ξαφνικά, όπως σε ολάκερη την Υφήλιο, μπήκε στη ζωή μας ο ιός covid-19 που με την πολιτική του καθολικού ‘lockdown’ ΔΕΝ κόστισε πολλές ζωές συμπατριωτών μας αλλά, όπως τώρα μουρμουρίζει η ‘αγορά’ μέσα στα βογγητά της, μάλλον μας έριξε και πάλι ‘μπρούμυτα’ και πολλοί φοβούνται ότι θα βιώσουμε μέρες ακόμα χειρότερες από εκείνες της αρχικής επιβολής Μνημονίων το 2010…

Προφανώς δεν έμειναν και πολλά «ασημικά» στον έλεγχο του Δημοσίου για να αποτελέσουν «αντικείμενα πόθου» των ξένων Διεθνών επενδυτών…

Το νερό και η Υγεία ως κοινωνικά αγαθά ΔΕΝ εκχωρούνται εύκολα σε ιδιωτικά συμφέροντα και προσωπικά ΔΕΝ μπορώ να φαντασθώ ξένους επενδυτές να αγοράζουν την Ακρόπολη, τον Λευκό Πύργο ή τα Μετέωρα καθώς, ΚΑΝΕΙΣ Έλληνας ΔΕΝ μπορεί να φαντασθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις…

Η ενέργεια, τουλάχιστον στα πετρελαιοειδή, ανήκει σε ιδιώτες αλλά η ΔΕΗ είναι πλειοψηφικά ακόμη Κρατική…

Τα μόνα «ασημικά» που μας απέμειναν είναι τα Ξενοδοχεία με Έλληνες ιδιοκτήτες αλλά μετά τον covid-19 πολλά θα «αγορασθούν» από ξένους «επενδυτές»…

 

Share this post