Άγκυρα προς ΗΠΑ: «Παραδώστε μας τον διοικητή των Κούρδων» – Τα πήραν όλα αλλά θέλουν κι άλλα

Άγκυρα προς ΗΠΑ: «Παραδώστε μας τον διοικητή των Κούρδων» – Τα πήραν όλα αλλά θέλουν κι άλλα

Το τουρκικό θράσος έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα μετά την επίτευξη συμφωνίας και με τις δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία όπου κυριολεκτικά παίρνει τα πάντα η Άγκυρα και έτσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ να παραδώσουν στη χώρα του τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων — SDF, κουρδοαραβική συμμαχία η βασική συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) — τον οποίο αποκάλεσε «τρομοκράτη».

Πρόκειται για τον Μαζλούμ Άμπντι, οι δυνάμεις του οποίου πολέμησαν το ISIS (για του οποίου την δημιουργία και την ανάπτυξη φέρει τεράστιο βαθμό ευθύνης η Δύση συνολικά αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… ) και επί του πρακτέου έγιναν ο στρατός της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας, η οποία πλέον ουσιαστικά έχει πάψει να υφίσταται.

«Η Αμερική πρέπει να μας παραδώσει αυτόν τον άνδρα με το ψευδώνυμο Μαζλούμ, είναι ένας τρομοκράτης που καταζητείται» και έχει εκδοθεί σε βάρος του «κόκκινη ειδοποίηση» της Interpol, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Μια ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών προέτρεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει το ταχύτερο βίζα στον Μαζλούμ Άμπντι, προκειμένου να μπορέσει να πάει στις ΗΠΑ και να συζητήσει με αξιωματούχους για την κατάσταση στη Συρία.

Όταν οι ΗΠΑ είχαν ανάγκη τους SDF, οι Κούρδοι διέθεταν την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η οποία τους εγκατέλειψε και πρακτικά επέτρεψε την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον τους την 9η Οκτωβρίου.

Ο Μαζλούμ Άμπντι ανακοίνωσε τη 16η Οκτωβρίου το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του ISIS, το οποίο έχει μετατραπεί σε αντάρτικη οργάνωση μετά την ήττα του στο πεδίο τον Μάρτιο καθώς έχει περιοριστεί σε κάποιες περιοχές στην συριακή έρημο.

Το ISIS είχε φτάσει στο σημείο να κατέχει τουλάχιστον την μισή Συρία και είχε εξελιχθεί σε τακτικό στρατό αφού κατείχε μεγάλες πόλεις και βάσεις από τις οποίες εξορμούσε ακόμα και κατά της ίδιας της Δαμασκού την οποία και είχε περικυκλώσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί προχθές ότι η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να έχει στον Λευκό Οίκο με τον Ερντογάν τη 13η Νοεμβρίου όντως θα γίνει.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνέντευξη ότι θα πάει πράγματι να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.

Πάντως για το πόσο θεωρούν συμμάχους τους πλέον τους Αμερικανούς οι Κούρδοι φαίνεται από την «ενημέρωση» που έδωσε χθες ο διοικητής των SDF στον Ρώσο ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοϊγκού και στον Ρώσο Α/ΓΕΕΘΑ Valery Gerasimov. 

Wladimir@vvanwilgenburg

Russian Defense Minister Sergei Shoigu today spoke to SDF Commander-in-Chief Mazlum Kobani by videoconf call about recent agreements and Turkish threats.

Ενσωματωμένο βίντεο

314 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Wladimir@vvanwilgenburg

Russian Defense Minister Sergei Shoigu today spoke to SDF Commander-in-Chief Mazlum Kobani by videoconf call about recent agreements and Turkish threats.

Ενσωματωμένο βίντεο

314 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Εκτίμησή μας είναι πως δεν θα φανεί διόλου  παράξενο αν πάρουν οι Τούρκοι αυτό που ζητάνε. Αυτά που έγιναν στην Συρία δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην φωτό που ακολουθεί φαίνεται ο Μαζλούμ Άμπντι με Αμερικανό στρατιωτικό σύμβουλο όταν κάποτε οι Κούρδοι ήταν τα αγαπημένα «παιδιά» των ΗΠΑ.

https://www.pronews.gr/

Share this post