Άγκυρα προς Λευκωσία και Αθήνα: «Η κυπριακή ΑΟΖ είναι στην δική μας δικαιοδοσία – Παραβιάζετε την κυριαρχία μας»

Άγκυρα προς Λευκωσία και Αθήνα: «Η κυπριακή ΑΟΖ είναι στην δική μας δικαιοδοσία – Παραβιάζετε την κυριαρχία μας»

Σε μια πρωτοφανή απαίτηση προχώρησε η Άγκυρα η οποία με παράνομη Νavtex διεκδικεί πλέον στο σύνολό της την κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνο τα βυθοτεμάχια της βόρειας πλευράς του νησιού.

Η Άγκυρα θέλει να εμποδίσει τις κυπριακές έρευνες στα υπόλοιπα βυθοτεμάχια και χαρακτηρίζει ως περιοχή «τουρκικής δικαιοδοσίας» τμήματα των τεμαχίων 5, 6, 7, 10, 11 και 12, ισχυριζόμενη, μάλιστα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τα «παραβιάζει». 

Πρόκειται για αναφορά που περιλαμβάνεται σε προκλητική «αντί-Navtex» της Τουρκίας σε σχέση με Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για υποθαλάσσιες έρευνες οι οποίες αφορούν τις επόμενες γεωτρήσεις στα τεμάχια αυτά όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος».

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία περιλαμβάνει σε (παράτυπη) Navtex, τον χαρακτηρισμό «τουρκικής δικαιοδοσίας» για τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό που ισχυρίζονταν η Άγκυρα μέχρι τώρα ήταν πως περίπου η μισή κυπριακή ΑΟΖ ανήκει στο Ψευδοκράτος.

Τώρα όμως καθιστούν σαφές ότι θέλουν να υφαρπάξουν ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ με τον αυθαίρετο ισχυρισμό τους ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και «επεκτείνοντας» την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι την… Αίγυπτο.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα υποχωρήσει η Άγκυρα από την ανατολική Μεσόγειο και να λάβει σοβαρά υπόψην ότι μπορεί να αποτολμήσει τελικά μια «επιθετική» γεώτρηση νότια του Καστελόριζου όσο βλέπει πως δεν υπάρχει αποφασιστικότητα για δυναμική απάντηση από την ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης υποσχέθηκε χθες στον Κύπριο πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη την υποστήριξη της Ελλάδας απέναντι σε κάθε προκλητική τουρκική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει για υποθαλάσσιες έρευνες –που αφορούν προετοιμασία για τις επόμενες γεωτρήσεις– από την Κυριακή 4 Αυγούστου μέχρι και την Δευτέρα 19 Αυγούστου –περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5, 6, 7, 10, 11, 12.

Να σημειωθεί ότι στα τεμάχια 6, 7 και 10 έχει προηγηθεί σειρά ερευνών περιλαμβανομένων τουλάχιστον πέντε στόχων στους οποίους αναμένεται να γίνουν οι επόμενες γεωτρήσεις από τις ExxonMobil –Qatar Petroleum και Total – Eni.

Η περιοχή, συνολικής έκτασης 7.500 τετρ. χιλιομέτρων, φτάνει μέχρι το σημείο του τεμαχίου 12 που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία για συμπληρωματικές σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός».

Στη Navtex 381/19 της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε η Τουρκία ως συνήθως με δική της παράτυπη «αντί-Navtex», με την επαναλαμβανόμενη αναφορά ότι εκδόθηκε από μη κατάλληλα εξουσιοδοτημένη Αρχή, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία που την εξέδωσε δεν έχει τη μορφή του κράτους με βάση το Σύνταγμα του 1960, οπότε δεν είναι νόμιμο κράτος ώστε να έχει την εξουσία έκδοσης Navtex για την περιοχή.

Ωστόσο, αυτή τη φορά πήγε κι ένα βήμα πιο μπροστά στις προκλήσεις. Λίγο αργότερα εξέδωσε και δεύτερη παράτυπη Navtex στην οποία αναφέρει: «Τμήμα της περιοχής που περιλαμβάνει η Navtex 381/19 παραβιάζει θαλάσσια περιοχή τουρκικών δικαιωμάτων και είναι άκυρη».

Share this post