«Άνω-κάτω» το Ισραήλ – Ακυβερνησία και εξελίξεις για τα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Άνω-κάτω» το Ισραήλ – Ακυβερνησία και εξελίξεις για τα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ)
Πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου – Περιμένουν τα «αρπακτικά» των πραγματικών αφεντικών…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Σε μία εκλογική μάχη, την τρίτη σε διάστημα ενός έτους, οδηγούνται τα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ, αδυνατώντας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Πίσω από όλο αυτό φυσικά κρύβεται η παγκόσμια διαμάχη για τα Ιεροσόλυμα.

Από την μία οι αριστεροί διεθνιστές του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ από την άλλη οι δεξιοί της Ρωσίας και του Τραμπ.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ισραήλ», όπως αναφέρει η ισραηλινή προεδρία, κανένας υποψήφιος δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου. Τότε οι Ισραηλινοί είχαν κληθεί στις κάλπες για δεύτερη φορά μετά τις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου.

«Τι θα συμβεί τώρα; Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά διότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν», σχολιάζει η ισραηλινλη εφημερίδα Yediot Aharonot.

Αφού με τη σειρά τους κάθε ένας από τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του Ισραήλ, του Λικούντ και του «Μπλε- Λευκό», απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν Ρίβλιν, θα ζητήσει από τον Γιούλι-Γιόελ Έντελσταϊν, πρόεδρο του κοινοβουλίου, να αναλάβει να βρει την κατάλληλη προσωπικότητα που θα μπορέσει να ηγηθεί της μελλοντικής κυβέρνησης.

Ποιοι είναι οι δύο ισχυροί πόλοι της ισραηλινής αντιπαράθεσης:

  • Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία του Ισραήλ, στηρίζεται από 54 βουλευτές, κυρίως δεξιούς και υπερορθόδοξους. Έχει προσεγγιστεί από την Εθνική Δεξιά των Τραμπ και Πούτιν και αρνείται την όποια επίλυση του Παλαιστιανικού.
  • Ο Μπένι Γκαντς, ο αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στηρίζεται στην κεντροαριστερά, αλλά και στους Ισραηλινούς Άραβες, οι οποίοι όμως δεν θα συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Προφανώς τάσσεται υπέρ της λύσης του Παλαιστινιακού υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., έτσι ώστε η Ιερουσαλήμ να περάσει υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Με απλά λόγια:

Η Ιερουσαλήμ, αλλιώς η «πόλη-λάφυρο» όπως την έχουν χαρακτηρίσει ιστορικοί, ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι στην πολυετή αραβο-ισραηλινική διένεξη. Το καθεστώς της πόλης εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες χωρίς ορατή προοπτική επίλυσης.

Οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς εποικισμούς ονειρεύονται την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους.

Αντίθετα, οι Εβραίοι αντιτίθενται στο σχέδιο διχοτόμησης της «αιώνιας και αδιαίρετης» πόλης, που μεταξύ άλλων αποδίδει τεράστια οφέλη στην οικονομία.

Στην Ιερουσαλήμ, το μνημείο – σύμβολο του Ιουδαϊσμού και το ιερότερο σημείο λατρείας των Εβραίων όλου του κόσμου αποτελεί το Τείχος των Δακρύων, που βρίσκεται πάνω στο Όρος του Ναού, στο οποίο επιδιώκουν την ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού του Σολομώντα.

Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο φαντάζει ανήκουστο για τους απανταχού μουσουλμάνους!

Ο λόγος; Εκεί ακριβώς εφάπτεται και εκτείνεται ο τρίτος ιερότερος μουσουλμανικός τόπος μετά την Μέκκα και την Μεδίνα.

Πρόκειται για το λεγόμενο Χαράμ αλ Σαρίφ που στα αραβικά σημαίνει «ευγενές ιερό» με τον Θόλο του Βράχου που βρίσκεται στο κέντρο του Όρους του Ναού, στην περιοχή του εβραϊκού Δεύτερου Ναού. Εκεί λένε πως έλαβε χώρα ο μύθος της «θυσίας του Αβραάμ».

Έτσι, αυτοί που θέλουν να δώσουν την «λύση» του Παλαιστινιακού για την «ειρήνη», θα καλέσουν εβραίους και μουσουλμάνους να χτίσουν μαζί, στο όνομα του Αβραάμ, κοινού πατέρα και των δύο, τον Τρίτο Ναό, του οποίου την ανέγερση ναι μεν επιθυμεί η Νέα Τάξη, αλλά όχι προς ανάδειξη του εβραϊκού δόγματος, παρά μιας παγκόσμιας κοινωνίας με συγχώνευση όλων των θρησκειών.

Η Εθνική Δεξιά των Τραμπ (κατέλαβε πρόσφατα την εξουσία στον Λευκό Οίκο, φέρνοντας τα πάνω-κάτω) και Πούτιν στέκεται εμπόδιο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πως εμποδίζουν την πραγματοποίηση των σχεδίων της Νέας Τάξης;

Στηρίζουν την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο δεν είναι εκείνο που ορίζει τα διεθνή τεκταινόμενα αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ελίτ της αριστερόστροφης, διεθνιστικής Νέας Τάξης και της δεξιόστροφης «μαύρης» Εθνικής Δεξιάς.

Τώρα όμως, με τις εκλογές, ενδεχόμενα στο Ισραήλ βγει νέα ηγεσία, η οποία θα ταχθεί υπέρ της προσέγγισης με τους Παλαιστίνιους. Η μάχη για τα Ιεροσόλυμα αναμένεται ενδιαφέρουσα.

ΦΩΤΟ

Share this post