Έναρξη της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος»

Έναρξη της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος»

Την έναρξη της γιγαντιαίας τουρκικής άσκησης με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος» ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για τα «μαγαλύτερα γυμνάσια» του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, τα οποία διεξάγονται στις τρεις θάλασσες που τη βρέχουν (σ.σ.Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα)

Τα γυμνάσια διεξάγονται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης εξαιτίας της «καθόδου» του πλοίου-γεωτρύπανου «Πορθητή» στα όρια του θαλασσίου τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ και την προαναγγελθείσα έναρξη γεωτρητικών εργασιών.

Πηγή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα γυμνάσια αυτά, η προσεχής διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχουν ξεκινήσει.

Συνολικά 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στην ετήσια πολεμική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που αναμένεται να ολοκληρωθεί 25 Μαΐου.

Τα γυμνάσια διεξάγονται ενώ οι εντάσεις αυξάνονται ανάμεσα στην Τουρκία από τη μια και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την άλλη αναφορικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα «στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

Η Άγκυρα ωστόσο απορρίπτει τις προειδοποιήσεις αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια έντασης αλλά και πολέμου με τη χρήση για άλλη μια φορά όλων των νέων εγχώριων οπλικών συστημάτων.

«Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου»

Χθες η Άγκυρα ανέβασε και πάλι τους τόνους, διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Χαμί Ακσόι ο οποίος ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε πως σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατικοποιημένα.

Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια ούτε για ανεφοδιασμό στα εν λόγω νησιά.

Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Τουρκία «θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή» εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την ότι «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο».

Στην ανακοίνωση εκτός των άλλων αναφερόταν ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή.

Όπως αναφέρεται, η Τουρκία έχει ανεχτεί να προσεγγίζουν στα νησιά τα πλοία του ΝΑΤΟ και οι Έλληνες υπουργοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανοχή αυτή της Τουρκίας.

Ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης, απέστειλε εκ μέρους της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. «Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο κ. Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προκλητική ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποσαφήνισε πως στο πλαίσιο και μόνο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας και σημειώνει πως παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.

zougla.gr

Share this post