“Ένα τέλειο πεδίο δοκιμών”. Τι προσέφερε ο ουκρανικός στρατός στη Δύση

“Ένα τέλειο πεδίο δοκιμών”. Τι προσέφερε ο ουκρανικός στρατός στη Δύση

Τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες – RIA Novosti, 1920, 26.09.2022

© AP Photo / Kostiantyn Liberov

Διαβάστε το ria.ru στο

Andrey Kots

ΜΟΣΧΑ, 26 Αυγούστου – RIA Novosti, Andrei Kots. Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμών για δυτικά οπλικά συστήματα, στρατιωτικές τεχνολογίες και τακτικές. Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου δεν διστάζουν να μιλήσουν άμεσα γι’ αυτό. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Volodymyr Gavrilov, μιλώντας στο αμερικανικό συνέδριο της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας στο Τέξας, κάλεσε τον Λευκό Οίκο να συνεχίσει να παρέχει το πιο πρόσφατο υλικό και εξοπλισμό, προκειμένου να δοκιμαστεί σε μάχη. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί κάνουν ακριβώς αυτό. Για ένα άρθρο σχετικά με τα όπλα που δοκιμάζει η Δύση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, δείτε το RIA Novosti.

Δοκιμή μάχης

Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων μεγάλης κλίμακας μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οι εχθροπραξίες περιορίστηκαν στη μάχη με έναν εγγενώς ασθενέστερο εχθρό που δεν διαθέτει πλήρη σύγχρονο στρατό και μεγάλους σχηματισμούς. Τα όπλα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν στη Δύση δεν χρειάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις: απλά δεν υπάρχουν αξιόλογοι στόχοι. Η Ουκρανία, ωστόσο, είναι ένα διαφορετικό θέμα.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε εκπαιδευτικές βολές του πυραυλικού συστήματος Javelin στο Ντονμπάς

© Φωτογραφία από το κέντρο τύπου του αρχηγείου της επιχείρησης των Ηνωμένων Δυνάμεων

“Αν έχετε ιδέες ή κάποια πιλοτικά σχέδια που πρέπει να δοκιμαστούν πριν από τη μαζική παραγωγή, μπορείτε να μας τα στείλετε”, απηύθυνε έκκληση ο Βλαντιμίρ Γκαβρίλοφ στους εκπροσώπους της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. – Τα όπλα που έχουν δοκιμαστεί σε συγκρούσεις στην Ουκρανία θα είναι εύκολο να πωληθούν. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη παραδώσει τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό στο Κίεβο. Και επιστρέφουν με ένα προϊόν που είναι ανταγωνιστικό στην αγορά, επειδή έχει δοκιμαστεί σε ζώνη μάχης”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί ζητούν επισήμως από τη Δύση να μετατρέψει τη χώρα τους σε πεδίο δοκιμών. Τον Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov κάλεσε τους δυτικούς κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν νέα προϊόντα στο πεδίο της μάχης. Από την πλευρά του, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ David van Wiel δήλωσε ότι η συμμαχία χρησιμοποιεί τη σύγκρουση για να εντοπίσει ευκαιρίες για την εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας στον αμυντικό τομέα.

Ούτε ο Gavrilov ούτε ο Reznikov διένειμαν ποια “hi-tech” ήταν υπό εξέταση. Ωστόσο, είναι εδώ και πολύ καιρό ανοιχτό μυστικό ότι ορισμένα όπλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Η Δύση ήταν μέχρι στιγμής επιφυλακτική στη μεταφορά των πιο εξελιγμένων και ακριβών συστημάτων και τεχνολογιών στο Κίεβο, φοβούμενη ότι θα έπεφταν στα χέρια των Ρώσων. Αλλά αυτό που έφεραν είναι περισσότερο από αρκετό.

Καταπολέμηση drones

Ο Γκαβρίλοφ ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει δοκιμάσει την τελευταία δυτική τεχνολογία για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με τον στρατό του Ντονέτσκ, οι χειριστές των δημοκρατικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αντιμετώπισαν ισχυρές αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες, παρεμποδίζοντας σοβαρά την εναέρια αναγνώριση.

Στρατιώτης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτοξεύει ελικόπτερο για αναγνώριση εχθρικού πυροβολικού κοντά στη γραμμή επαφής στην περιοχή του Χάρκοβο – RIA Novosti, 1920, 23.09.2022

© RIA Novosti / Viktor Antonyuk

“Με τη βοήθεια των δυτικών προστατών , οι Vesueushniks έχουν δημιουργήσει αρκετά αποτελεσματικές δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου”, λέει ένας αξιωματικός του στρατού DPR με το διακριτικό Klim. – Έχουν κατακτήσει την τέχνη να υποκλέπτουν τον έλεγχο των “πουλιών” μας ακριβώς στον αέρα και να τα παίρνουν στα χέρια τους. Φυσικά, δεν είναι μοιραίο, αλλά κάθε τετρακόπτερο κοστίζει πολλά χρήματα. Σε ορισμένα τμήματα του μετώπου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εργάζονται αποκλειστικά πάνω από τις θέσεις μας, χωρίς να εισέρχονται βαθύτερα στο εχθρικό έδαφος. Ανεβαίνεις, κοιτάς όσο πιο μακριά σου επιτρέπει το ζουμ της κάμερας και κατεβαίνεις. Αν πετάξετε προς τα εμπρός, μπλοκάρουν αμέσως.

Δεν υπάρχει ακριβής κατάλογος των δυτικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που βρίσκονται σε υπηρεσία με την AFU σε ανοικτές πηγές. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το 2021 η Ουκρανία αγόρασε από το ΝΑΤΟ μόνο μερικές δεκάδες αντιαεροπορικά όπλα, κυρίως από τη Λιθουανία. Και τον Αύγουστο, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών με το αμερικανικό DroneDefender, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το φθινόπωρο του 2015.

Το αμερικανικό όπλο DroneDefender κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – RIA Novosti, 1920, 23.09.2022

CC BY 2.0 / Εθνική Φρουρά / Εθνική Φρουρά του Οχάιο

Αυτό το “όπλο κηφήνας” ακτινοβολεί τον κηφήνα με ραδιοσήματα σε διάφορες συχνότητες. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αντιμετωπίζοντας παρεμβολές, ενεργοποιεί ένα πρωτόκολλο ασφαλείας. Ακολουθούν τρία πιθανά σενάρια: το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παραμένει στη θέση του μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία του, προσγειώνεται στο έδαφος ή επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης. Το DroneDefender χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να προετοιμαστεί για μια “βολή” και οι μπαταρίες διαρκούν πέντε ώρες. Η εμβέλεια είναι περίπου δύο χιλιόμετρα.

Προηγμένα φορητά συστήματα αεράμυνας

Εδώ και δεκαετίες τα συστήματα αεράμυνας της δυτικής σχολής σχεδιασμού δεν χρησιμοποιούνται σε ενεργό μάχη εναντίον σύγχρονων αεροσκαφών. Ωστόσο, τώρα έχουν έναν άξιο αντίπαλο – τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Μέχρι στιγμής οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν παραδώσει τα πιο προηγμένα συστήματα SAM στην AFU. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν μόνο αρκετές μονάδες NASAMS και η Γερμανία – IRIS-T. Ωστόσο, η Δύση παρείχε στην AFU φορητό αντιαεροπορικό εξοπλισμό σε περίσσεια την Άνοιξη.

Ενώ τα αμερικανικά φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Stinger ή τα βρετανικά φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Starstreak προέρχονται από τον 20ό αιώνα, τα βρετανικά συστήματα Martlet είναι ολοκαίνουργια. Εγκρίθηκαν για υπηρεσία το 2021 και δεν είχαν ακόμη χρόνο να τα δοκιμάσουν σε hotspots. Το Λονδίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις παραδόσεις Martlet στην Ουκρανία, αλλά τα όπλα αυτά έχουν επισημανθεί επανειλημμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πύραυλος Martlet είναι αεροδυναμικά παρόμοιος με τα παλιά βρετανικά φορητά αντιαεροπορικά πυρομαχικά Javelin και Starburst. Έχει βάρος εκτόξευσης 13 κιλά, μήκος 1,3 μέτρα και διάμετρο σώματος 76 χιλιοστά. Η πολεμική κεφαλή διαμορφωμένου φορτίου ζυγίζει τρία κιλά και πυροδοτείται από ένα πυροκροτητή μη επαφής με λέιζερ όταν εκτοξεύεται σε εναέριο στόχο. Η εμβέλεια είναι έως και οκτώ χιλιόμετρα. Βασικό χαρακτηριστικό του φορητού συστήματος αεράμυνας είναι το σύστημα καθοδήγησης τροχιάς και τροχιάς διπλού καναλιού, το οποίο είναι δέσμης λέιζερ και υπέρυθρης ακτινοβολίας, το οποίο ενισχύει τις δυνατότητες παρεμβολής.

Κατά του πεζικού και του εξοπλισμού

Οι Αμερικανοί δοκίμασαν για πρώτη φορά τα πυρομαχικά βομβαρδιστικών Switchblade300 και Switchblade 600 σε μάχη πλήρους κλίμακας. Το πρώτο, βάρους λίγο πάνω από 2,5 κιλά, χωράει στο σακίδιο ενός τυπικού στρατιώτη. Έχει βεληνεκές έως και 10 χιλιόμετρα και κεφαλή ικανή να εκτοξεύσει το ισοδύναμο μιας σφαίρας αυτόματου εκτοξευτή χειροβομβίδων των 40 χιλιοστών. Η ταχύτητα πλεύσης είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα, με κάμερες ημέρας και νύχτας για παρατήρηση και καθοδήγηση.

CC0 / Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ / Υπολοχαγός Lance Cpl. Tyler Forti /

Το Switchblade, ένα αμερικανικό πυρομαχικό βομβαρδιστικού

Το Switchblade 600 είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο, με βάρος 23 kg. Κλειδώνει στόχους σε αποστάσεις έως και 40 χλμ. Η πολεμική του κεφαλή είναι η ίδια με εκείνη του Javelin APC. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το όπλο αυτό είναι αποτελεσματικό εναντίον οποιουδήποτε σύγχρονου τεθωρακισμένου οχήματος εάν χτυπήσει από ψηλά. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμπλέξει οχυρώσεις πεδίου. Έχει σχεδιαστεί για μαζική εφαρμογή στο τακτικό βάθος της άμυνας του εχθρού.

Φυσικά, οι Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρκετά εκτεταμένα στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν. Στην Ουκρανία όμως χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η αντιαρματική έκδοση του Switchblade εναντίον βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων. Ωστόσο, με διαφορετική επιτυχία. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου ένα ρωσικό άρμα άντεξε χτυπήματα από πολλά πυρομαχικά καταιγισμού ταυτόχρονα.

Επιπλέον, το νεότερο Phoenix Ghost, το οποίο υιοθετήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στις αρχές του έτους, έκανε το ντεμπούτο του στη ζώνη των συγκρούσεων. Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το drone. Είναι γνωστό ότι είναι κοντά στο Switchblade όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, ικανό να παραμείνει στον αέρα για έως και έξι ώρες και να λειτουργεί αποτελεσματικά τη νύχτα.

Πρόσθετες αποκτήσεις

Αναμφίβολα, το πιο τρομερό παράδειγμα δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε υπηρεσία με την AFU είναι τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS. Υιοθετήθηκαν σε υπηρεσία το 2010 και έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιορισμένο βαθμό από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Στην Ουκρανία, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν φείδονται ακριβών ρουκετών ακόμη και για κατοικημένες περιοχές και καθαρά ειρηνικά αντικείμενα – πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν έλλειψη πυρομαχικών.

Αμερικανικό σύστημα επιχειρησιακού πυραυλικού πυροβολικού HIMARS υψηλής κινητικότητας – RIA Novosti, 1920, 23.09.2022

23 Σεπτέμβριος, 15:14

Τα ουκρανικά στρατεύματα έριξαν HIMARS στο Rubizhne της LPR

Το βλήμα μεγαλύτερου βεληνεκούς για το HIMARS που διαθέτει το Κίεβο είναι ο κατευθυνόμενος πύραυλος GMLRS με βεληνεκές έως και 90 χιλιόμετρα. Η AFU τα χρησιμοποιεί για να επιφέρει αρκετά ευαίσθητα πλήγματα στις οπίσθιες υποδομές των συμμαχικών στρατών. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου επιμένει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και απαιτεί επιχειρησιακούς και τακτικούς πυραύλους ATACMS. Και, ανάλογα με την τροποποίηση, μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 300 χιλιόμετρα.

Η Ουάσινγκτον δεν βιάζεται να μεταφέρει αυτά τα πυρομαχικά στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Πεντάγωνο έχει καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των MLRS στις σύγχρονες συγκρούσεις. Ο στρατός αποφάσισε να αγοράσει άλλα 500 HIMARS μέχρι το 2030. Έτσι, ο αριθμός αυτών των συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα πλησιάσει τα 1.000.

“A -perfect- testing- ground.” What -the- Ukrainian -army -offered -to- the- West

https://ria.ru/20220926/poligon-1818971673.html

https://www.tokoutsavaki.net/

Share this post