Έρχεται πείνα: οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξάνονται

Έρχεται πείνα: οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξάνονται

Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο

Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, λόγω των αυξανόμενων τιμών για τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια, ανέφερε το Reuters.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πρώτων ειδών διατροφής (δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ζάχαρη), έφτασε κατά μέσο όρο 97,9 τον Σεπτέμβριο έναντι του 95,9 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών της FAO σημείωσε άνοδο 5,1% το Σεπτέμβριο και είναι 13,6% πάνω από την αξία του ένα χρόνο πριν.

“Οι υψηλότερες τιμές για το σιτάρι οδήγησαν στην αύξηση, που προκλήθηκε από έντονη εμπορική δραστηριότητα εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και τις συνθήκες ξηρασίας που επηρεάζουν τις χειμερινές διαδικασίες για την σπορά σιταριού σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε ο FAO.

Η τιμή του φυτικού ελαίου αυξήθηκε κατά 6% το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τις τιμές του Αυγούστου, λόγω της αύξησης των τιμών των ηλιόσπορων και του ελαίου σόγιας, φθάνοντας σε υψηλό 8 μηνών.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων σχεδόν δεν αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, με μέτριες αυξήσεις τιμών για το βούτυρο, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, αντισταθμιζόμενες από τη μείωση της πλήρους σκόνης γάλακτος.

Οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν κατά 2,6% κατά τη διάρκεια του μήνα, κυρίως λόγω της παγκόσμιας παρακμής που αναμένεται να παραμείνει μέχρι τη σεζόν του 2021.

Οι τιμές του κρέατος υποχώρησαν 0,9% το μήνα και ήταν + 9,4% σε ετήσια βάση, με τις τιμές για τη μείωση του χοιρινού κρέατος λόγω της απαγόρευσης από την Κίνα στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία μετά την πρόσφατη εύρεση αρκετών περιπτώσεων αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Όπως περιγράφεται από την Παγκόσμια Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, η αύξηση του κόστους των τροφίμων λόγω της πανδημίας του ιού έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολλά από τα οποία συνθλίβονται σε φτώχεια και πείνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, δήλωσε πρόσφατα ότι ο κόσμος βιώνει μία από τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις εδώ και πέντε δεκαετίες.

pentapostagma.gr

Share this post