Έρχονται οι Belh@ra στο Πολεμικό Ναυτικό( ; )

Έρχονται οι Belh@ra στο Πολεμικό Ναυτικό( ; )
Πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν την Ελλάδα να κλείνει τελικά προς τις γαλλικές φρεγάτες Belh@ra της Naval Group με τις ανακοινώσεις να έρχονται σύντομα.

Ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος την προηγούμενη εβδομάδα είχε απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση – κατηγορία που λέχθηκε εναντίον της Κυβέρνησης στη Βουλή από κόμμα της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση έχει κλείσει ήδη τις αμερικανικές φρεγάτες.

Ο Υπουργός απάντησε :

«Η απόφαση για τις φρεγάτες έχει αργήσει δεκαετίες. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρουμε λίγες ημέρες ακόμα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή με μόνο κριτήριο το συμφέρον και τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Λίγο θα περιμένετε ακόμα»

Στο διαγωνισμό των φρεγατών συμμετείχαν η Γαλλία με τις Belh@ra ως κύρια πρόταση, οι ΗΠΑ με τις HF2(       MMSC ), η Ολλανδία με τη Σ 11515, η Ιταλία με τη FREMM IT, η Γερμανία με τη ΜΕΚΟ Α200 κ Α 300 και η Ισπανία με την  F-110.

Όλα πλέον δείχνουν ότι η Αθήνα έχει καταλήξει στην επιλογή των φρεγατών Belh@ra  για το Πολεμικό Ναυτικό με δύο να είναι τα σενάρια για κάτι τέτοιο, είτε ναυπήγηση 3 Belh@ra και 3 κορβετών Gowind είτε, 3 Belh@ra με option προαίρεσης ακόμα μίας και 3 κορβέτες Gowind.  Η ακριβής διαμόρφωση των Belh@ra δεν έχει γίνει γνωστή, αν θα είναι δηλαδή γαλλικής ή ελληνικής διαμόρφωσης ενώ και ο τύπος των κορβετών Gowind , δεν αναφέρεται ( Οι Gowind έχουν διάφορες εκδόσεις με βάση το εκτόπισμα) όπως και διαμόρφωσή τους. Το κόστος του προγράμματος είναι γνωστό αφού πρόκειται για 5 και πλέον ίσως, δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, συνιστώντας με αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από καταβολής ελληνικού κράτους.

Ελλείψει πλοίων ενδιάμεσης λύσης, οι Γάλλοι είχαν προτείνει να παραδώσουν  τη 2η φρεγάτα που θα ναυπηγηθεί για το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και την 3η με αποτέλεσμα το πρώτο πλοίο να ολοκληρώνεται η ναυπήγησή του το 2025 και αν παραδίδεται για δοκιμές στο Πολεμικό Ναυτικό και το επόμενο να παραδίδεται το 2026 για δοκιμές. Το θετικό της πρότασης αυτής είναι ότι παραδίδει το συντομότερο 2 εκ των κύριων φρεγατών του προγράμματος  εν συγκρίσει με τον ανταγωνισμό ενώ το Πολεμικό Ναυτικό δε θα έχει να κάνει με τις παιδικές ασθένειες που πάντα το πρώτο πλοίο μιας κλάσης  βγάζει αφού το Γαλλικό Ναυτικό θα παραλάβει την πρώτη φρεγάτα της κλάσης το 2023-2024 και με βάση αυτή θα λυθούν τα όποια προβλήματα.

Άγνωστο ακόμα παραμένει  πόσα πλοία θα ναυπηγηθούν εγχώρια και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους Γάλλους, και αυτό ίσχυε για όλους τους διαγωνιζόμενους αλλά, με το κατά πόσο η Ελληνική Κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να έχει πλήρως λειτουργικό έστω το βασικό ναυπηγείο της, το Σκαραμαγκά. Πολύ βασικό επίσης το ότι δεν αναφέρεται στο πακέτο έστω κάποιος μερικός εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 του Πολεμικού Ναυτικού πράγμα που δεν είναι καθόλου μα καθόλου θετικό, τα πλοία αυτά πρέπει έστω και μερικώς, να εκσυγχρονιστούν.

Πολιτικά κριτήρια

Δυστυχώς, ο παράγοντας πολιτική φαίνεται ότι για ακόμα μία φορά εμπλέκεται στις εξοπλιστικές επιλογές κάποιας κυβέρνησης, πράγμα που έχει συμβεί εκνευριστικά πολλές φορές από συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους. Σε περίπτωση που ισχύει η πληροφορία ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προμήθεια των γαλλικών πλοίων με την αποδοχή της προσφοράς της Naval Group, τότε αυτή δεν είναι η βέλτιστη πιθανότατα επιλογή από πλευράς επιχειρησιακών κριτηρίων αφού η Ολλανδική φέρεται να είναι πληρέστερη.  Στο ζήτημα μάλιστα της επιλογής με βάση όλους τους άλλους παράγοντες πλήν των αμιγώς επιχειρησιακών, είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε άρθρο μας εδώ:

Τέλος τα πολλά λόγια! Αυτό πρέπει να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό

Ο εξοβελισμός της Γαλλίας από το πρόγραμμα ναυπήγησης επιθετικών υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης της Αυστραλίας στα πλαίσια της νέας συμμαχίας που έστησαν οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία με στόχο την Κίνα, έφερε και τη μήνη των Παρισίων κατά των ΗΠΑ οι οποίες προσπάθησαν να κατευνάσουν τους Γάλλους  μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ίδρυσης της συμμαχίας.

Οι Γάλλοι ήταν πύρ και μανία και πιθανότατα ζήτησαν από τις ΗΠΑ ανταλλάγματα για να μην εμπλακούν εκεί που δε θα ήθελαν οι Αμερικανοί και σε περίπτωση επιλογής των γαλλικών φρεγατών της Naval Group λόγω αυτού του γεγονότος, τότε για ακόμα μία φορά η Ελλάδα έχει γίνει “μπαλάκι” στα χέρια των Μεγάλων και δεν παίρνει την τελική της απόφαση με αμιγώς επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού αλλά με πολιτικά. Αντίστοιχα, οι κύκλοι που ήθελαν “μόνο ΗΠΑ” για να εξασφαλίσουν προστασία έναντι της Τουρκίας προωθώντας ένα πλοίο πολύ κατώτερο όλου του ανταγωνισμού αδιαφορούσαν για το Πολεμικό Ναυτικό με τη λογική ύπαρξης του μεγάλου προστάτη των ΗΠΑ επειδή θα δίναμε τα 5 δις που είναι ψίχουλα για τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Αυτό πρέπει να θλίβει τους πολίτες αν αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη δική της επιβίωση, δεν επιλέγει κατά ποσοστό 120% με γνώμονα καλό της χώρας και του Έθνους και μόνο αλλά με κριτήρια εξωγενών παραγόντων.

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση στα γραφόμενα, οι γαλλικές φρεγάτες δεν είναι κακά πλοία, έχουν κάποια εξαιρετικά χαρακτηριστικά και κάποια σημαντικά μείον χωρίς να σημαίνει ότι δε μπορούν να γίνουν καλύτερα κτλ. σε περίπτωση που τελικά επιλεγούν θα αναφερθούμε αναλυτικότατα όπως έχουμε πράξει στο παρελθόν, όχι μόνο γι αυτά τα πλοία αλλά για όλα τα πλοία του διαγωνισμού.

Το πρόβλημα έγκειται στη νοοτροπία  εκπλήρωσης των συμφερόντων των ξένων με απομείωση των απαιτήσεων που προκύπτουν από τα αμιγώς εθνικά και μόνο αυτά, ενώ στο επίπεδο.. ραγιά, ανήκουν οι θεωρήσεις περί πώλησης γραμματίων μέσω εξοπλιστικών για “προστασία” από τους Μεγάλους.

Ο αγώνας βέβαια παίζεται μέχρι να σφυρίξει λήξη ο διαιτητής…

.el.gr

Share this post