Έτσι θα γίνει το Brexit: Aυτά είναι τα βασικά σημεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Έτσι θα γίνει το Brexit: Aυτά είναι τα βασικά σημεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit παρουσίασε, μετά την ανακοίνωση πως Ε.Ε. και της Βρετανίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ και όλα περιστρέφονται γύρω από την Βόρεια Ιρλανδία η οποία θα παραμείνει, τουλάχιστον για κάποια χρόνια, ως σημείο «εισόδου» της ΕΕ στην βρετανική επικράτεια.

Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελούσε το μεγάλο «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας για τον εξής απλό λόγο: Οι Προτεστάντες οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή του Όλστερ και είναι απόγονοι Άγγλων εποίκων δεν θέλουν να αναζωπυρωθεί το εθνικό αίσθημα των ντόπιων Καθολικών Βορειο-Ιρλανδών, οι οποίοι είναι εθνικά Ιρλανδοί και να υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον ένα νέο κίνημα αυτοδιάθεσης όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τον IRA.

Μια διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιραλνδίας σε ότι αφορά το σημείο «επαφής» με την ΕΕ υπάρχουν φόβοι πως θα έκανε την περιοχή να φαίνεται ως «χαλαρά» συνδεδεμένη με την εξουσία του Λονδίνου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Να θυμίσουμε πως ήδη το προτεσταντικό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP δεν την πήρε και πολύ καλά την συμφωνία αυτή.

Ακολούθησε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον; Διαμηνύει πως η συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit είναι take it or leave it. Και αυτό θα πει και στη Σύνοδο Κορυφής. Είτε Brexit με αυτή τη συμφωνία είτε Brexit χωρίς καμία συμφωνία.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του BBC, Laura Kuenssberg, πηγές της Ντάουνιγνκ Στριτ ανέφεραν πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ε.Ε. να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία και (κυρίως) να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο παράτασης.

Laura Kuenssberg

@bbclaurak

No 10 source says Johnson will ask leaders to rule out a further delay – he’s expected to ask them to make clear it’s ‘the new deal or no deal but no delays’ he will tell EU leaders

Η κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο.

Πάντως το DUP μπορεί και να μεταπεισθεί διότι υπάρχει στην συμφωνία ο όρος να αλλάξουν οι ρυθμίσεις εάν το θέλει η βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από 4 χρόνια.

Οι Εργατικοί δείχνουν αμετάπειστοι γιατί θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση Τζόνσον αλλά τους συμφέρει; Ο Τζόνσον προηγείται στις δημοσκοπήσεις και πέραν αυτού οι Εργατικοί θα έχουν το φταίξιμο για πρόωρες εκλογές. Στην τελική ο Τζόνσον έφερε συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφίσει νόμο που να επικυρώνει επίσημα τη συμφωνία.

Ερωτηθείσα εάν ο Τζόνσον πιστεύει ότι η απαραίτητη νομοθεσία μπορεί να εγκριθεί εγκαίρως προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε: «Οι πολίτες αναμένουν ότι, εάν περάσει η συμφωνία, οι βουλευτές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περάσουν εγκαίρως και, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό». Πρόσθεσε πως η συμφωνία θα διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

https://www.pronews.gr/

Share this post