Αίφνης μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως το Bloomberg και το BBC αμφισβητούν πολλά από τα “δεδομένα” των εμβολίων

Αίφνης μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως το Bloomberg και το BBC αμφισβητούν πολλά από τα “δεδομένα” των εμβολίων

“Είναι προτιμότερο να κολλήσετε τον Covid τώρα από το να κάνετε ένα από τα περισσότερα εμβόλια;”

Οπρώην αντιπρόσωπος του Κογκρέσου, Ron Paul, τόνισε αυτήν την εβδομάδα ενώ αρχικά ήταν μόλις ελάχιστα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο που αμφισβητούσαν τα εμβόλια αίφνης εμφανίζονται και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ από αυτά που στηρίζουν τους εμβολιασμούς να θέτουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τις ενισχυτικές δόσεις αλλά και τις παρενέργειές τους.

“Ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν τώρα ηχηρές ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια”

 

Μερικά πρόσφατα πρωτοσέλιδα στο Bloomberg και στο BBC ήταν απροσδόκητα από την άποψη ότι η κριτική αντανακλούσε και κάπως σκεπτικιστική αντίδραση ενάντια στην «συναινετική αφήγηση».
Το πρώτο ειδησεογραφικό άρθρο που επισημαίνουν ο Paul και ο cohost Daniel McAdams είναι από το Bloomberg.

 

Δείτε πώς ξεκίνησε το πολύ απροσδόκητο άρθρο του Bloomberg, το οποίο δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο:

“Τα ανέκδοτα μας λένε τι δεν μπορούν να κάνουν τα δεδομένα: Οι εμβολιασμένοι φαίνεται να προσβάλλονται από τον κορονοϊό σε εκπληκτικά υψηλό ρυθμό. Αλλά πόσο συχνά δεν είναι σαφές, ούτε είναι βέβαιο πόσο πιθανό είναι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Αν και είναι προφανές ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή προστασία από τον ιό, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες από ό, τι πιστεύαμε.

 

Και την ίδια μέρα με τον τίτλο του BBG, υπήρχε αυτό από το BBC που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου …

“Είναι προτιμότερο να κολλήσετε τον Covid τώρα από το να κάνετε ένα από τα περισσότερα εμβόλια;”

 

Η ιστορία ξεκίνησε:

Μπαίνει τώρα ένα σοβαρό ερώτημα που έχει συνέπειες για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά. Και αν πρέπει να κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις για να συμπληρώσουμε την ανοσία στους ενήλικες. Και τα δύο έχουν γίνει αμφιλεγόμενα ζητήματα.

«Θα μπορούσαμε να σκάψουμε και να χώσουμε τον εαυτό μας σε μια τρύπα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν νομίζουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε τον Covid μακριά μας με μόνο μία ενισχυτική δόση κάθε χρόνο», μου είπε η καθηγήτρια Eleanor Riley, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Μόλις ένα μήνα πριν ή περισσότερο, τέτοιες δηλώσεις που βρέθηκαν σε αυτά τα δύο κύρια άρθρα των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να αναστείλουν ένα άτομο από το Facebook ή το Twitter.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πόσο «πειραματικό» είναι το όλο σενάριο καθώς οι κυβερνήσεις όπως εκείνη του Ισραήλ σπεύδουν να κάνουν 3η ενισχυτική δόση.
Σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε τους υγειονομικούς υπαλλήλους ανά τον κόσμο να δέχονται πίεση για 2η, 3η, 4η δόση και πάει λέγοντας.

Φαίνεται ότι ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι η «βιασύνη» για τις ενισχυτικές δόσεις είναι πολύ πρόωρη και πολύ λίγα είναι ακόμη γνωστά…

Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα του Bloomberg

Απόδοση/ Κουρδιστό Πορτοκάλι

Ήρθε λοιπόν το αναπάντεχο για τους αναγνώστες του Bloomberg. Ένα από τα κατ΄εξοχήν αποκαλούμενα συστημικά ΜΜΕ των ΗΠΑ και μία από τις βίβλους των παγκόσμιων εξελίξεων δημοσίευσε ανάλυση που υπογράφουν οι Kristen V. Brown, και Rebecca Torrence σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο απ΄ότι πίστευαν. “Όλα μπορούν να μοιάζουν σαν χάος…” περιγράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έρευνας.

Οι εμβολιασμένοι παραμένουν μπερδεμένοι για το πώς να προστατευθούν καθώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες από ό, τι πιστεύαμε.

Kristen V. Brown, Rebecca Torrence/ Bloomberg

Τα ανέκδοτα μας λένε τι δεν μπορούν να κάνουν τα δεδομένα: Οι εμβολιασμένοι φαίνεται να προσβάλλονται από τον κορονοϊό σε εκπληκτικά υψηλό ρυθμό. Αλλά πόσο συχνά δεν είναι σαφές, ούτε είναι βέβαιο πόσο πιθανό είναι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Και τώρα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες από ό, τι πιστεύαμε.

Υπάρχει έλλειψη επιστημονικών μελετών με συγκεκριμένες απαντήσεις, αφήνοντας τους υπεύθυνους χάραξης δημόσιας πολιτικής και στελέχη εταιρειών να διαμορφώσουν σχέδια βασισμένα σε κατακερματισμένες πληροφορίες. Ενώ ορισμένοι ανανεώνουν τις εντολές μάσκας ή καθυστερούν να ανοίξουν τα γραφεία, άλλοι επικαλούνται την έλλειψη σαφήνειας για να δικαιολογήσουν τη διατήρηση της πορείας. Όλα μπορούν να μοιάζουν σαν χάος.

«Πρέπει να είμαστε ταπεινοί για αυτά που ξέρουμε και αυτά που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Tom Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Resolve to Save Lives. «Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούμε να πούμε οριστικά. Ένα είναι ότι αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. ”

Ελλείψει σαφών μηνυμάτων δημόσιας υγείας, τα εμβολιασμένα άτομα μένουν μπερδεμένα για το πώς να προστατευθούν. Το πόσο ευάλωτοι είναι, εαποτελεί μια βασική μεταβλητή όχι μόνο για τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας που προσπαθούν να καταλάβουν, ας πούμε, πότε μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές λήψεις, αλλά και να επικαιροποιήσουν τις αποφάσεις σχετικά με το αν θα επαναλειτουργήσουν εν μέσω ενός νέου κύματος του ιού. Σε μικρότερη κλίμακα, τα όσα δεν γνωρίζουμε για τους εμβολιασμένους έχουν αφήσει τους εμβολιασθέντες λάτρεις της μουσικής αβέβαιους αν είναι εντάξει να δουν μια συναυλία και προκάλεσαν έναν νέο γύρο προβληματισμού μεταξύ των γονέων που σκέφτονται πώς θα μοιάζει το σχολείο.

Αντί για απαντήσεις, αυτό που προέκυψε είναι μια σειρά από περιπτωσιολογικές μελέτες που παρέχουν κάπως διαφορετικές εικόνες σημαντικών λοιμώξεων. Μεταβλητές που περιλαμβάνουν όπως το πότε διεξήχθησαν οι έρευνες, αν υπήρχε η παραλλαγή Delta, πόσοι από τον πληθυσμό εμβολιάστηκαν και ακόμη και πώς ήταν ο καιρός εκείνη τη στιγμή, καθιστούν δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και την εξεύρεση προτύπων.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια δεδομένα ενδέχεται τελικά να έχουν μεγαλύτερο βάρος.

“Είναι απολύτως σαφές ότι έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις τώρα”, δήλωσε η Monica Gandhi, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο. “Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που είχε ένα. Αλλά δεν έχουμε μεγάλα κλινικά δεδομένα”.

Μία από τις πιο γνωστές εστίες εμβολιασμένων σημειώθηκε στη μικρή παραλιακή πόλη Provincetown της Μασαχουσέτης, καθώς χιλιάδες εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι χόρευαν στα dance floors και στα πάρτι του σπιτιού το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου για να γιορτάσουν τις διακοπές – και αυτό που φαινόταν σαν σημείο καμπής στην πανδημία. Περίπου τα τρία τέταρτα των 469 λοιμώξεων ήταν μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης περίπτωσης CDC είπαν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήταν εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον Covid-19 όσο και οι μη εμβολιασμένοι. Ακόμα κι έτσι, προειδοποίησαν, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, είναι φυσικό ότι θα αντιπροσωπεύουν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο λοιμώξεων από Covid-19 και αυτή η μελέτη δεν ήταν αρκετή για να εξαχθούν συμπεράσματα. Το περιστατικό ώθησε το CDC να ανατρέψει τη σύσταση που είχε εκδώσει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα και να παροτρύνει για άλλη μια φορά τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Gandhi, οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτού του συνόλου των κρουσμάτων μπορεί να έχουν κάνει αυτό το ξέσπασμα ιδιαίτερα άσχημο.

«Το ποσοστό ήπιων συμπτωματικών εστιών σε αυτόν τον πληθυσμό ήταν υψηλότερο λόγω πολλών εσωτερικών δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένης της οικειότητας), της βροχής εκείνου του Σαββατοκύριακου, της όχι πολύ μεγάλης διάρκεια παραμονής σε εξωτερικούς χώρους καθώς και της πρόσμιξης ατόμων με διαφορετική κατάσταση εμβολιασμού»

Μια πρόσφατα, πολύ μεγαλύτερη μελέτη κρουσμάτων που έγινε από το CDC για λοιμώξεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σοβαρών λοιμώξεων αυξήθηκε σταθερά από τον Μάιο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 4% των περιπτώσεων μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Αυτοί οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι παράγοντες όπως η χαλάρωση των περιορισμών στη δημόσια υγεία και η άνοδος της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Μια άλλη μελέτη περίπτωσης του CDC, στο Κολοράντο, διαπίστωσε ότι το ποσοστό σημαντικής μόλυνσης σε μια κομητεία, το Mesa, ήταν σημαντικά υψηλότερο από την υπόλοιπη πολιτεία, στο 7% έναντι περίπου 5%. Η έκθεση πρότεινε ότι ίσως ήταν επειδή η παραλλαγή Delta κυκλοφορούσε ευρύτερα εκεί, αλλά σημείωσε επίσης τις ηλικίες των ασθενών στο Mesa και ότι το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να έπαιξε ρόλο.

Η έρευνα στο Ισραήλ τώρα, φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι η προστασία από σοβαρές ασθένειες εξασθενεί τους μήνες μετά τον εμβολιασμό, και πιο πρόσφατα, ότι τα πρωτοποριακά κρούσματα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση των νοσηλειών. Οι πληροφορίες είναι προκαταρκτικές και τα σοβαρά περιστατικά είναι ακόμη σπάνια, αλλά ενισχύει την υπόθεση ότι ορισμένοι άνθρωποι θα χρειαστούν ενισχυτικές λήψεις τους επόμενους μήνες.

Μελέτες κρουσμάτων και δεδομένα από ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ έδειξαν παρόμοια αύξηση των περιπτώσεων με την πάροδο του χρόνου. Αλλά με την παραλλαγή Delta επίσης να αυξάνεται, είναι δύσκολο να πούμε αν φταίει η εξασθένηση της ασυλίας σε οποιοδήποτε τύπο μόλυνσης από τον κορονοϊό ή εάν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta. Θα μπορούσε να είναι και τα δύο, φυσικά. Η αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας, καθώς επιστρέφουν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, ταξιδεύουν και γευματίζουν σε εσωτερικούς χώρους.

Απ΄όλα αυτά που παρατηρούμε ορισμένα στοιχεία είναι καλά τεκμηριωμένα, άλλα όχι. Τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο, πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστούν διασωλήνωση και πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από την ασθένεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία. Αλλά ένα μεγάλο ποσοστό του έθνους – σχεδόν το 30% των ενηλίκων των ΗΠΑ – δεν έχει εμβολιαστεί, γεγονός που συνωμοτεί με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta για να ωθήσει τη χώρα σε ένα νέο κύμα επιδημιών.

“Η μεγάλη εικόνα εδώ είναι ότι τα εμβόλια λειτουργούν και ο λόγος για την άνοδο στις ΗΠΑ είναι ότι έχουμε πολύ μικρή πρόσληψη εμβολίου”, δήλωσε ο Frieden.

Σε κάποιο βαθμό, αναμένονται πρωτοποριακές περιπτώσεις οποιουδήποτε ιού. Σε κλινικές δοκιμές, κανένα εμβόλιο Covid δεν ήταν 100% αποτελεσματικό – ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια δεν ήταν ποτέ. Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης περιστατικών. Είναι επίσης σύνηθες για ορισμένες πτυχές της ιογενούς ανοσίας να μειώνεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Προς το παρόν, υπάρχουν απλώς περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Μήπως οι πρωτοποριακές λοιμώξεις αυξάνονται λόγω της παραλλαγής Delta, μήπως επειδή μειώνεται η ασυλία ή εξαιτίας της επιστροφή στην κανονική ζωή; Είναι τα εμβολιασμένα άτομα πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες από ό, τι πιστεύαμε; Πόσο συχνές είναι οι πρωτοποριακές λοιμώξεις; It’s anyone’s guess.

“Είναι γενικά ότι πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις για τη δημόσια υγεία με βάση ατελή δεδομένα”, δήλωσε ο Frieden. “Αλλά υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε”.

kourdistoportocali.com

Share this post