Αγία Σοφία: «Ο Ερντογάν θέλει πόλεμο – Μια συμμαχία εκτός ΝΑΤΟ θα τον ανακόψει»

Αγία Σοφία: «Ο Ερντογάν θέλει πόλεμο – Μια συμμαχία εκτός ΝΑΤΟ θα τον ανακόψει»

Στον απόηχο της τουρκικής απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων, εκφράζει τις απόψεις του αναφορικά με τα επόμενα βήματα Ελλάδας και Τουρκίας. Πού οδηγεί το παιχνίδι ο Τούρκος Πρόεδρος και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Άνδρας προσεύχεται έξω από την Αγία Σοφία, 10 Ιουλίου 2020

Υλοποιείται με σταδιακούς ρυθμούς η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Τι αντιπροσωπεύει όμως σημειολογικά η κίνηση του Τούρκου Προέδρου και πού αποσκοπεί;

«Ο Ερντογάν έχει όραμα και δεν κάνει τίποτα τυχαία. Η ατζέντα του ξεφεύγει πολύ πέρα από τον ελληνισμό. Για την ακρίβεια, θεωρεί την Ελλάδα ως δευτερεύον ζήτημα. Από τη μία έχει τον νεοοθωμανισμό ως ιδεολόγημα, αλλά από την άλλη έχει και τον πανισλαμισμό. Απευθύνεται στους απανταχού μουσουλμάνους πανισλαμιστές και σουνίτες κατά βάση. Αν συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση των πολιτισμών. Προσπαθεί να ξεκινήσει πόλεμο μεταξύ του σουνιτικού Ισλάμ και των χριστιανών» επισημαίνει στο Sputnik ο Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και το τουρκικό ΣΤΕ αποφάσισε να ανάψει το «πράσινο» φως για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει ένα παγκόσμιο ορθόδοξο μνημείο σε μουσουλμανικό τέμενος, επιτρέποντας την προσευχή εντός του, ενώ ανακοίνωσε ότι ο χώρος θα ανοίξει για τον σκοπό αυτό επίσημα την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

«Κάνοντας την Αγία Σοφία τζαμί, ο Ερντογάν θέλει να αναπαραστήσει τον ρόλο του Μωάμεθ του Πορθητή. “Εκπορθεί” ξανά την Κωνσταντινούπολη και στέλνει μήνυμα ότι θέλει να γίνει ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης των απανταχού ισλαμιστών, δίνοντας σύνθημα για μια πανισλαμική επανάσταση εναντίον των Εβραίων και των χριστιανών» προσθέτει.

Επιπλέον σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλά γίνονται καθότι χάνει σε πολιτική ισχύ και την εκλογική του βάση, «λόγω των οικονομικών κατά βάση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία, για τα οποία είναι υπαίτιος ο ίδιος ο Ερντογάν με την πολιτική και τις επιλογές του».

Τοπικές στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας με άλλες δυνάμεις ενδέχεται να ανακόψουν τη φόρα Ερντογάν. «Μια στρατιωτική συμμαχία εκτός ΝΑΤΟ με ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισραήλ, Αιγύπτου είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος που μπορεί να δράσει ως τροχοπέδη στα σχέδια του κυρίου Ερντογάν».

Το ΝΑΤΟ, όπως εξηγεί ο ειδικός, «δεν μπορεί να πάρει το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς, επειδή και τα δύο κράτη είναι μέλη του».

Επιπλέον, υποστηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να θέτει βέτο σε οτιδήποτε τουρκικό σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Επί της ουσίας πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο γύρο της διένεξης ο οποίος θα είναι πιο σκληρός».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται το μήνυμά του, ενώ μόνο οι οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ μπορούν να κλονίσουν τη γείτονα χώρα.

«Ο κίνδυνος είναι τεράστιος και η Ευρώπη κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Θα το αντιληφθούν όμως όταν θα υπάρξουν μεταναστευτικά κύματα μουσουλμάνων Σουνιτών στη Μεσόγειο, που θα φεύγουν από τη Λιβύη, θα σπονσοράρονται από την Τουρκία και θα δημιουργήσουν πλήρη αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα νομίζω ότι σε στρατηγικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει απάντηση».

Παράλληλα, βλέπει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εμπλακεί στον Καύκασο, αν η ένταση εκτροχιαστεί. «Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα αφήσουν τους Αζέρους αδερφούς τους μόνους απέναντι στους Αρμένιους.  Εν τω μεταξύ εμπλέκεται ήδη σε Λίβανο και Υεμένη».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον αναλυτή, «προωθεί την ατζέντα ενός παγκόσμιου χαλιφάτου και χρίζεται αυτόκλητος ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων. Όλη του η πρακτική συνάδει με τη ρητορική και τις δικαιολογίες  του Οσάμα Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα, από την πτώση των Διδύμων Πύργων και μετά. Αυτό όμως δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει η Ευρώπη, ούτε και η Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή εκφράζει την άποψη ότι τα αντίποινα με τη μετατροπή κάποιου μουσουλμανικού κτιρίου σε χριστιανικό, δεν συνάδουν με τον ελληνικό πολιτισμό.

«Αν υποθέταμε ότι κάναμε αντίποινα, η Αγία Σοφία δεν έχει κάτι αντίστοιχα μεγαλειώδες στην Ελλάδα. Και τζαμί να κλείσει δεν θα κάνει καμία αίσθηση στους Τούρκους. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τζαμιά των αδερφών Ελλήνων μουσουλμάνων. Η άποψη που έχει ειπωθεί για το υποτιθέμενο σπίτι του Κεμάλ, που κάποιοι θέλουν να το κλείσουν, θα οδηγήσει τον Ερντογάν σε μεγάλη χαρά. Μπορεί να εμφανιστεί θυμωμένος, αλλά στην πραγματικότητα χαίρεται, καθότι δεν θέλει τίποτα σχετικό με τον Κεμάλ να έχει κεντρική παρουσία στην τουρκική συλλογική μνήμη. Το μόνο που ίσως ενοχλούσε τους Τούρκους θα μπορούσε να είναι η μετατροπή του τζαμιού του Εβρενός Πασά στα Γιαννιτσά».

sputniknews.gr

Share this post