Αδιάκοπο θρίλερ! Ρωσικά υποβρύχια στο κυνήγι του Βρετανικού F-35 που έπεσε στην Μεσόγειο;

Αδιάκοπο θρίλερ! Ρωσικά υποβρύχια στο κυνήγι του Βρετανικού F-35 που έπεσε στην Μεσόγειο;

Όπως έχουμε αναφέρει διεξοδικά και σε προηγούμενα άρθρα μας στο Πενταπόσταγμα, αυτή την στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγεται κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου άνευ προηγουμένου, μεταξύ υπερδυνάμεων για την εύρεση του βρετανικού μαχητικού F-35 που κατέπεσε στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα υποβρύχια του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ανταγωνίζονται τις δυνάμεις των Ρώσων για να ανακτήσουν το χαμένο μαχητικό, με άκρως μυστική τεχνολογία, από τον πυθμένα της Μεσογείου.

Πώς όμως χάθηκε το βρετανικό F-35;

Όπως γράψαμε πρόσφατα, οι ναυτικοί είδαν ένα κόκκινο κάλυμμα να επιπλέει στη θάλασσα, αφού το αεροσκάφος έπεσε στα νερά της Μεσογείου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κομμάτι πλαστικού έμεινε στη θέση του κατά λάθος και αναρροφήθηκε στον κινητήρα του αεροπλάνου, καθώς κατέβαινε με ταχύτητα στο θάλαμο πτήσης, ανέφερε η Sun, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Πέρα από τις ΗΠΑ, που συνδράμουν στις έρευνες μέσω του κορυφαίου εξοπλισμού που διαθέτουν, στις έρευνες προστέθηκε και η Ιταλία, καθώς ένα ιταλικό F-35 πραγματοποίησε κάθετη προσγείωση στο βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth.

Η Ιταλία έγινε η τρίτη χώρα που προσγειώνει μαχητικά στο βρετανικό αεροπλανοφόρο στον αγώνα για την εύρεση του χαμένου βρετανικού F-35.

Πόσο αληθινές είναι όμως οι ανησυχίες της Δύσης; Θέλει όντως η Ρωσία να υποκλέψει την μυστική τεχνολογία του F-35; Και αν ναι, πόσο πιθανό είναι να τα καταφέρει, ειδικά από την στιγμή που ΗΠΑ και Βρετανία έχουν εξαπολύσει «θεούς και δαίμονες» για τον εντοπισμό του;

Οι EurAsian Times μίλησαν με στρατιωτικούς αναλυτές για να καταλάβουν εάν η δυτική ανησυχία για το ότι η Ρωσία θέλει να υποκλέψει την αμερικανική τεχνολογία είναι αληθινή.

Ο στρατιωτικός συγγραφέας, αρθρογράφος και αμυντικός αναλυτής Joseph P. Chacko μοιράστηκε την άποψή του: «Οι αντίπαλες χώρες ενδιαφέρονται η μια για τις στρατιωτικές εξελίξεις της άλλης. Οι αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες ασχολούνται πάντα με την εξαγωγή δειγμάτων ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και βυθισμένων ξένων μαχητικών.

Η Ρωσία έχει τα μέσα για να σηκώσει βυθισμένα αντικείμενα από τον βυθό της θάλασσας, καθώς η χώρα είχε ανασύρει παλαιότερα, αεροσκάφη από τον πυθμένα της Μεσογείου.

Το F-35 ήταν εξοπλισμένο με άκρως απόρρητο ραντάρ και τα πιο σύγχρονα όργανα και αισθητήρες που του επέτρεπαν να πετάει με υπερηχητικές ταχύτητες και να παραμένει αόρατο. Ο βρετανικός στρατός ανακτά τώρα τα συντρίμμια.

Το κυριότερο, πιστεύουν, είναι να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Πρώτα απ ‘όλα, το ρωσικό ναυτικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το F-35 συνετρίβη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο αναλυτής με έδρα τις Φιλιππίνες, Μιγκέλ Μιράντα, προσέφερε μια διαφορετική άποψη, ωστόσο: «Τίποτα πραγματικά δεν ισχύει καθώς οι Ρώσοι έχουν την ίδια τεχνολογία. Χάθηκε ένα F-35B; Οι Ρώσοι σίγουρα ξέρουν τι μπορεί να κάνει ένα F-35B».

Ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Andrew Korybko, με έδρα τη Μόσχα, μοιράστηκε την αξιολόγησή του, αποκαλώντας τις δυτικές ανησυχίες ως «τυπική αντιρωσική προπαγάνδα με σκοπό την προώθηση προσχεδιασμένης γεωπολιτικής εχθρότητας».

«Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη ότι ρωσικά υποβρύχια ”τρέχουν” προς τον τόπο συντριβής του F-35, αλλά οι ισχυρισμοί του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την υστερία των περασμένων ετών σχετικά με τα ρωσικά υποβρύχια και την υποτιθέμενη απειλή που αποτελούν (ιδίως για τα υποθαλάσσια καλώδια), είπε ο Korybko.

«Η Μεσόγειος είναι βασικά μια λίμνη του ΝΑΤΟ ως επί το πλείστον. Δεν είναι ρεαλιστικό να φανταστούμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει κρυφά ένα υποβρύχιο στον ”υποβρύχιο τάφο” του F-35, να λάβει κατά κάποιο τρόπο χρήσιμες πληροφορίες γι ‘αυτό (αν όχι να ανακτήσει μέρη του) και να δραπετεύσει χωρίς να το γνωρίζει κανείς, να το κυνηγήσει, να προκαλέσει διεθνή σύγκρουση ή οτιδήποτε άλλο.

«Η όλη ιστορία, επομένως, ακούγεται σαν τυπική αντιρωσική τρομοκρατία με σκοπό να προωθήσει προσχεδιασμένη γεωπολιτική εχθρότητα ενάντια στην Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη. Δεν αξίζει καν να κάνουμε εικασίες για το τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία έφτανε πρώτη στην τοποθεσία, καθώς δεν είναι αξιόπιστο να ισχυριστεί κανείς ότι προσπαθεί, πόσο μάλλον ότι θα μπορούσε να το κάνει και να ξεφύγει από αυτό σε αυτή τη λίμνη του ΝΑΤΟ».

Ορισμένοι παρατηρητές επεσήμαναν ότι οποιοδήποτε εξάρτημα του F-35 θα ωφελούσε τους Ρώσους καθώς πιστεύεται ότι οι κινητήρες των ΗΠΑ διαθέτουν ”μεγαλύτερη τεχνολογική πολυπλοκότητα”.

Θεωρείται πια δεδομένο ότι εάν το αεροπλάνο ή τα συντρίμμια διασωθούν από την Μόσχα, η Ρωσία θα είχε πολλά να κερδίσει, καθώς η εγχώρια αεροδιαστημική βιομηχανία της έχει μείνει πίσω. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

pentapostagma.gr

Share this post