«Ακατάριπτο» για το ΝΑΤΟ. Ποιος είναι ο κίνδυνος της νέας τροποποίησης του TU-22M3

«Ακατάριπτο» για το ΝΑΤΟ. Ποιος είναι ο κίνδυνος της νέας τροποποίησης του TU-22M3

Υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό  Tu-22M3 

ΜΌΣΧΑ, 30 Αυγ-RIA Novosti,Andrey Kots. Το Υψηλής ταχύτητας, οπλισμένο μέχρι τα δόντια και ακόμη περισσότερο-ακριβώς μισό αιώνα πριν, 30 Αυγούστου 1969, έκανε την πρώτη πτήση το σοβιετικό μεγάλης εμβέλειας υπερηχητικό βομβαρδισμού-πυραύλων TU-22M. Αυτά τα αεροσκάφη έχουν αναβαθμιστεί πολλές φορές, βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι τουλάχιστον το 2030. Το «μπούμερανγκ» , όπως ονομαζόταν στο ΝΑΤΟ, αγωνίστηκε στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στη Νότια Οσετία, και συνεχίζει να αγωνίζεται στη Συρία. Σχετικά με το τι κάνει το μοναδικό TU-22M και τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτό-στο υλικό του RIA Novosti.

Με πτυσσόμενα φτερά 

Το TU-22M έχει λίγα κοινά με το TU-22 υπερηχητικό βομβαρδιστικό , το οποίο πρώτη φορά απογειώθηκε το καλοκαίρι του 1958. Στην πραγματικότητα, είναι δύο διαφορετικά αεροπλάνα. Το TU-22M αναπτύχθηκε την εποχή του Χρουστσόφ, ο οποίος βασιζόταν σε πυραυλικά όπλα και αποφάσισε για την μετατροπή του . Για να εξοικονομήσει χρήματα για το έργο, για το Tupolev αναγκάστηκε να εξαπατήσει-καλώντας για το νέο μηχάνημα «Εκσυγχρονισμός» κατά συρροή.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η χρήση στη μάχη των αεροσκαφών μακράς εμβέλειας αποκάλυψε τη χαμηλή απόδοση των υπερηχητικών βομβαρδιστικών μονής λειτουργίας. Ένα μηχάνημα πολλαπλών λειτουργιών έπρεπε να λειτουργεί σε ένα ευρύ φάσμα υψομέτρων και ταχυτήτων. Αυτό επιχειρήθηκε να επιτευχθεί με την βοήθεια μιας πτέρυγας μεταβλητής σάρωσης. Σε υψηλές ταχύτητες πτήσης, μια υψηλότερη σάρωση είναι πιο αποδοτική, σε μικρή (απογείωση, προσγείωση)-λιγότερο.

Η σειρά TU-22M έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το κανονικό αεροδυναμικό σύστημα της ελεύθερης μεταφοράς χαμηλού επιπέδου. Η δομή κυριαρχείται από κράματα αλουμινίου, η άτρακτος-είναι ένα ημι μονοκοκ, τριών τροχών το σύστημα προσγείωσης με ρύγχος στο εμπρόσθιο μέρος . Η μονάδα παραγωγής ενέργειας των τελευταίων τροποποιήσεων είναι turbofan κινητήρες NK-25 με ώθηση 14500 κιλά. Στο έδαφος το αεροπλάνο επιταχύνει σε 1050 χιλιόμετρα την ώρα, σε υψόμετρο-έως και 2300.

Ο Θαυματουργός «Ηφαιστος» 

Η πιο σύγχρονη έκδοση παραγωγής του βομβαρδιστικού παραμένει η TU-22M3, που αναπτύχθηκε στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1970. Στην τελική του μορφή εγκρίθηκε το Μάρτιο του 1989. Αυτή η τροποποίηση έχει αλλάξει το σχεδιασμό της πρόσληψης αέρα, η οποία κάπως ξεφορτώνονται τα φτερά. Επιπλέον, το σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του αεροσκάφους έχει επανασχεδιαστεί πλήρως: έχουν εγκατασταθεί νέες γεννήτριες με ηλεκτρονικό έλεγχο και ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα. Το προηγμένο σύστημα φορτίου μάχης επιτρέπει την ταυτόχρονη μεταφορά τόσο των πυραύλων όσο και των βομβών. Υπάρχουν περίπου έξι ντουζίνες από αυτά τα οχήματα στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

© RIA Novosti / Maxim Blinov

Τα βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας TU-22M3 στον διαγωνισμό «Aviadarts» στο αεροδρόμιο εκπαίδευσης του Ντουμπροβίτσι κοντά στο Ριαζάν

Ο κύριος οπλισμός τους αεροβαλιστικοί πύραυλοι X-15 και Cruise αντι-πλοίων X-22. Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα βομβών, τόσο ελεύθερης ροής όσο και ρυθμιζόμενες. Οι πρώτες, παρεμπιπτόντως, στο TU-22M3 μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένα όπλο υψηλής ακρίβειας, χάρη στο σύστημα παρακολούθησης και πλοήγησης του αεροσκάφους και το σύμπλεγμα πλοήγησης Hephaestus SVP-24-22. Αναπτύχθηκε για τα βομβαρδιστικά του SU-24 και προσαρμόστηκε για το TU-22M3.

Αυτό επεκτείνει το φάσμα των τακτικών που διατίθενται στους πιλότους όταν αναζητούν ένα στόχο, φτάνοντας και στοχεύοντας. Πολλοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη-η ταχύτητα του αεροσκάφους, οι γεωγραφικές συντεταγμένες του, το υψόμετρο της πτήσης, η απόσταση από το αντικείμενο των βομβαρδισμών, οι καιρικές συνθήκες, η ορατότητα κ. λπ. Το σύστημα υπολογίζει πού και πότε ο πιλότος «πατάει το κουμπί». Ως αποτέλεσμα, η ακρίβεια των βομβιστικών επιθέσεων αυξάνεται τουλάχιστον τρεις φορές. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ οικονομική, καθώς τα παλιά πυρομαχικά χρησιμοποιούνται χωρίς λιγότερη αποδοτικότητα από τις πολύ πιο ακριβές σύγχρονες ρυθμιζόμενες βόμβες. Τέλος, ένα 23 χιλιοστών GS-23L κανόνι για την αυτοάμυνα είναι εγκατεστημένο στην ουρά του TU-22M3.

© RIA Novosti / Sergey Mamontov

Μεγάλης εμβέλειας υπερηχητικό βομβαρδιστικό πυραύλων TU-22M3 στο χώρο επιθεώρησης του εξοπλισμού αερομεταφορών στο έδαφος του εργοστασίου αεροπορίας του Καζάν S.P. Gorbunov

Η ακρίβεια του TU-22M3 ήταν μια ευκαιρία για επαλήθευση με τους τρομοκράτες στη Συρία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν δεκατέσσερα αεροσκάφη αυτού του μοντέλου εκεί. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2017, έξι βομβαρδιστικά του TU-22M3 πραγματοποίησαν αεροβομβιστικές επιθέσεις σε στόχους της επαρχίας Deir Ezzor.

Σχέδια για το μέλλον 

Η ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης δεν βιάζεται να διαγράψει το TU-22M3 ως ακατάλληλο και προετοιμάζεται για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του. Συγκεκριμένα, το 2020 30 βομβαρδιστικά θα αναβαθμιστούν στην έκδοση TU-22M3M. Το αεροπλάνο θα είναι εξοπλισμένο με τον νέο πύραυλο Cruise «αέρα-επιφάνεια» X-32, που εγκρίθηκε το 2016. Αυτά τα πυρομαχικά είναι ένας βαθύς εκσυγχρονισμός του X-22 με μεγαλύτερη εμβέλεια και υψόμετρο, καθώς και μια νέα κεφαλή εντοπισμού με προστασία από τον θόρυβο, προσαρμοσμένη στις συνθήκες χρήσης του ηλεκτρονικού πολέμου από τον εχθρό.

© United Aircraft Corporation

Η πρώτη πτήση από το βαθιά εκσυγχρονισμένο TU-22M3M μεταφορέα πυραύλων βομβαρδισμού. Καρέ βιντεο

Αυτή η τροποποίηση του TU-22M θα λάβει ένα νέο εποχικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υπεύθυνο για ολόκληρη τη ζωή του αεροσκάφους-συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των συμπλεγμάτων των όπλων, το πιο ενωμένο με το BDEA των τελευταίων στρατηγικών βομβαρδιστικών TU-160 m2. Θα εγκατασταθούν αμυντικά συστήματα που θα επιτρέπουν να εργαστεί σε μια ισχυρή αντιδράση στα αμυντικά συστήματα του εχθρού, πυραυλική άμυνα και ραντάρ. Ταυτόχρονα, ορισμένα αεροπορικά και τεχνικά χαρακτηριστικά θα βελτιωθούν λόγω της ψηφιοποίησης του ελέγχου του αεροσκάφους.

Εκτός από τους πυραύλους X-32, το TU-22M3M θα είναι σε θέση να μεταφέρει έως και 4 υπερηχητικούς πυραύλους X-47m2 Dagger-στιλέτο.

Όπως σημειώνεται από τη δημοφιλή Δυτική έκδοση της Λαϊκής μηχανικής, ένας τέτοιος συνδυασμός θα επιτρέψει Ρωσική αεροπορία να χτυπήσει από μεγάλες αποστάσεις χωρίς να εισέλθει στην περιοχή της αεροπορικής άμυνας του εχθρού . Ο συντάκτης της δημοσίευσης τόνισε ότι με το εύρος πτήσης του βομβαρδιστικού των 5500 χιλιομέτρων και το εύρος πτήσης του «στιλέτου» σε 1900 χιλιόμετρα TU-22M3M είναι σε θέση να καταστρέψει το στόχο σε απόσταση έως 7400 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο βάσης.

Το πρώτο TU-22M3M κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο αέρος Gorbunov στις 16 Αυγούστου 2018. Και στις 28 Δεκεμβρίου, το βομβαρδιστικό απογειώθηκε: η πτήση των 37 λεπτών σε υψόμετρο 1500 μέτρων πέρασε με κανονική πτήση. Το αεροσκάφος δεν έχει περάσει ακόμα στην κατάσταση ελέγχου καταλληλότητας , αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι η ιστορία μισού αιώνα του TU-22M απέχει πολύ από το να αποσυρθεί.

https://ria.ru/20190830/1557917174.html?title_ver=407e0&title_alg=ucb1 


https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/08/tu-22m3.html

Share this post