Αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ – Τα νέα στελέχη-κλειδιά – Ο Α.Διακόπουλος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (upd)

Αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ – Τα νέα στελέχη-κλειδιά – Ο Α.Διακόπουλος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (upd)

Τέλος εποχής σήμερα στην ΕΥΠ με παράδοση της διοίκησης των ορισμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στελεχών και την ανάληψη του ελέγχο της ΕΥΠ από στελέχη που επέλεξε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο δημοσιογράφος και πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, καθώς και ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, Γ.Ρουμπάτης, παραδίδει και αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κοντολέων, ιδιώτης, άνθρωπος της αγοράς, με στενές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα, πρώην διευθυντικό στέλεχος της μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας G4S, μια εταιρεία η οποία έχει το έργο παροχής ιδιωτικής ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία, στα αεροδρόμια κλπ.

Σε ότι αφορά τις λοιπές αποχωρήσεις και τοποθετήσεις:

Ο στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Γκρίζης (με μακρά θητεία στο ΚΕΜΕΑ) αναλαμβάνει υποδιοικητής στη θέση του ΝΥΝ υποδιοικητή της ΕΥΠ, επίσης απόστρατου της ΕΛ.ΑΣ., Αλέξανδρου Δενέκου. 

Και το μεγαλοστέλεχος της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  Διονύσης (Σάκης) Μελιτσιώτης αναλαμβάνει Υποδιοικητής στη θέση του απόστρατου της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννη Λιούκα. 

Ο κ. Μελιτσιώτης (έχει διατελέσει Διευθυντής στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης και Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2018) θεωρείται ειδικός στην πολιτική διαχείριση… 

Μάλιστα δεν αποκλείεται στο ηγετικό σχήμα των μυστικών υπηρεσιών να συμμετάσχει και Πρέσβης με σημαντική παρουσία σε διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας.

Το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) διεξάγει -με βάση την εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 – ερευνητικά προγράμματα και μελέτες για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που αφορούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης το ΚΕΜΕΑ αναπτύσσει συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με οργανισμούς, εκπαιδευτικά κέντρα και ιδρύματα, κοινωνικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και με Μ.Κ.Ο, ενώ αξιολογεί τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας.

Στελέχη του Μαξίμου μιλούν για προσεκτική επιλογή μιας ηγετικής ομάδας στην ΕΥΠ που θα δώσει νέα πνοή στην υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι για την θέση  του άλλου υποδιοικητή της ΕΥΠ  φέρεται να  είχε επιλεγεί αρχικά ένας  πρώην οικονομικός επιθεωρητής  και υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων . Όμως τελικώς, υπήρξε αλλαγή πλεύσης, και φέρεται  να επελέγη ο κ. Μελιτσιώτης.

upd 17:40

Παράλληλα, με απόφαση του Πρωθυπουργού ανακοινώνεται η πλήρης ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Συγκεκριμένα, συνίσταται θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο Πρωθυπουργού την οποία αναλαμβάνει ο Αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, για αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γι’ αυτό ακριβώς επελέγη γι’ αυτή την κρίσιμη θέση ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες, όπως ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard

.pronews.gr

Share this post