Αμερικανικές εκλογές: “Αν βγει ο Τζο Μπάιντεν πάμε σε πόλεμο Ισραήλ-Ιράν”.

Αμερικανικές εκλογές: “Αν βγει ο Τζο Μπάιντεν πάμε σε πόλεμο Ισραήλ-Ιράν”.

Περιμένουν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Με μια ισραηλινή “προφητεία” στιγματίζονται οι αμερικανικές εκλογές, η οποία αφορά επερχόμενο πόλεμο με το Ιράν εάν ο Τζο Μπάιντεν γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, εν μέσω σφοδρών κατηγοριών του Ντόναλντ Τραμπ για απάτη στην καταμέτρηση των ψήφων.

«Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ανοιχτά εδώ και πολύ καιρό ότι θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία», προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός και ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Tzachi Hanegbi, σύμφωνα με την Jerusalem Post. «Το βλέπω ως κάτι που θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν».Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι περισσότεροι Ισραηλινοί είδαν τη συμφωνία του Ιράν που υπεγράφη από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2015 ως «λάθος, και αυτό είναι υποτιμητικό».

“Εάν ο Μπάιντεν παραμείνει σε αυτήν την πολιτική, θα υπάρξει, στο τέλος, μια βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν”, δήλωσε. Σύμφωνα με τον Hanegbi, ο στόχος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν δεν είναι ο ίδιος, διότι θα ήταν «μια διαφορετική συμφωνία που θα επιβάλλει μέσω πιεστικών κυρώσεων».

Η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ επέτρεψε στο Ισραήλ να επιτύχει σημαντικά οφέλη στην προώθηση της ατζέντας του στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα:

  • Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέρει την πρεσβεία τους εκεί. Τον Μάιο του 2018, η πρεσβεία των ΗΠΑ άνοιξε στην Ιερουσαλήμ.
  • Τον Μάιο του 2018, ο Τραμπ δήλωσε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την έναρξη εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν. Τα επόμενα χρόνια, ακολούθησε αυτήν την προσέγγιση αυξάνοντας και επεκτείνοντας τις κυρώσεις και ακόμη και τη στρατιωτική πίεση στην Τεχεράνη.
  • Τον Μάρτιο του 2019, οι ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισαν τα υψίπεδα Γκολάν της Συρίας ως το κυρίαρχο έδαφος του Ισραήλ.

Η πιθανή αλλαγή αυτής της πολιτικής υπό τη νέα διοίκηση θα υπονομεύσει τουλάχιστον εν μέρει τις ισραηλινές θέσεις στην περιοχή, αναγκάζοντας το Τελ Αβίβ να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των πρόσφατων κερδών.

Με τη σειρά του, το Ιράν θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί για να αποκαταστήσει την επιρροή του σε νέους τομείς. Αυτό, σύμφωνα με το Ισραήλ, θα οδηγήσει στην αναπόφευκτη αντιπαράθεση.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι βέβαιος ότι το Δημοκρατικό κατεστημένο (παγκοσμιοποιητές και νεοφιλελεύθεροι) προσπαθεί να κλέψει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές μέσω μιας φαινομενικής απάτης ψήφου. Και φαίνεται ότι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σκοπεύει να παραδοθεί.

pentapostagma.gr

Share this post