Αμερικανικές φρεγάτες & F-35: Ποιος έκλεισε το deal των 9 δισ.

Αμερικανικές φρεγάτες & F-35: Ποιος έκλεισε το deal των 9 δισ.

Αμερικανικές φρεγάτες & F-35: Ποιος και πότε έκλεισε το deal των 9 δισ. – Με ποιους συναντήθηκε και οι παρενέργειες που προκλήθηκαν.

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Μια μάλλον αθόρυβη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στα μέσα Οκτωβρίου στη λεωφόρο Μεσογείων ήταν αυτή που επιτάχυνε τις εξελίξεις αναφορικά με τις αμερικανικές φρεγάτες και τα F-35, τα οποία προσανατολίζεται να αγοράσει η Ελλάδα, έναντι σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων.

Η επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ ανακοινώθηκε από το State Department λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου 2020. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ, έχει αρμοδιότητα γαι πολιτικο-στρατιωτικά θέματα.

Ο κ. Κούπερ κατευθύνθηκε σχεδόν αμέσως στην αμερικανική πρεσβεία, όπου έβγαλε φωτογραφία με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην πρεσβευτική κατοικία.

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ & F-35: Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ 6Ο

ΟΡΟΦΟ.

Το ίδιο απόγευμα ο Κλαρκ Κούπερ ανέβαινε συνοδευόμενος από τον κ. Πάιατ στον 6ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να συναντηθεί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο.

Ο σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση ήταν «η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια» και κατά την λογική εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο, ο κ. Κούπερ εκπροσωπώντας την αμερικανική κυβέρνηση ήρθε να επιταχύνει τις διαδικασίες του εξοπλισμού της χώρας μας, βεβαίως προς την αμερικανική κατεύθυνση.

Οι πληροφορίες λένε ότι έμεινε στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πάνω από μια ώρα και σίγουρα πάνω από τον αναμενόμενο χρόνο, «στήνοντας» και λίγο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος περίμενε να τον δεχθεί αμέσως μετά στο γραφείο του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι κύριοι Κούπερ, Πάϊατ και Φλώρος φαίνεται να συμφώνησαν το εξοπλιστικό πακέτο που θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Εκεί φαίνεται ότι εγκαταλήφθηκε πλήρως η όποια σκέψη για αγορά γαλλικών φρεγατών ενώ τέθηκε και το θέμα των F-35 που είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στις αρχές του χρόνου.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι τρεις άνδρες κατέβηκαν στον 4ο όροφο του κτιρίου όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, και μετά από μια σύντομη συνάντηση βγήκαν και οι απαραίτητες φωτογραφίες.

Λίγη ώρα μετά, η σχετική ανακοίνωση από τη Διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν ανέφερε καν την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην συνάνητηση. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί «αντάρτικο» για τα δεδομένα της ιεραρχίας του υπουργείου, και να βγάλει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεχωριστή ανακοίνωση για την συνάντηση.

Εάν δεν ήταν τόσο σημαντική η συνάντηση, προφανώς δεν είχε κανένα λόγο για τέτοιο «αντάρτικο».

Νέο «άδειασμα» Μητσοτάκη σε Παναγιωτόπουλο
Αμερικανικές φρεγάτες & F-35: Ποιος έκλεισε το deal των 9 δισ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ & F-35: ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ.

Στις 23 Οκτωβρίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αποκαλύπτει μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, χωρίς την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Πρώτη φορά στα χρονικά «σπάει» η ιεραρχική δομή του υπουργείου και ο πρωθυπουργός συναντά τους αρχηγού χωρίς τον αρμόδιο υπουργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την«Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ήταν μάλλον ο μόνος που «προασπίστηκε» τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στις 26 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζητάει να δοθεί η ναυτική βάση της Λέρου στους Γάλλους, πρόταση που γίνεται δεκτή πανηγυρικά από τον δήμαρχο Λέρου κι έκτοτε χάνεται, καθώς ουδείς στα μεγάλα ΜΜΕ δεν ασχολείται με αυτήν.

Στις 6 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου πάλι χωρίς την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Το σκηνικό θα επαναληφθεί στις 11 Νοεμβρίου, με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για θέματα της πανδημίας, χωρίς την μεσολάβηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, τα Γενικά επιτελεία προετοιμάζουν πυρετωδώς την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας πρις τις ΗΠΑ τόσο για το ναυτικό όσο και το αροπορικό «πακέτο».

Κι εκεί που είχαμε επαναπαυθεί για την αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας με την επικείμενη αγορά των αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία, επανήλθαν στο προσκήνιο τα F-35 μάλλον μεταχειρισμένα και πάντως ως ευκαιρία.

H Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαβίβασε στις 6 Νοεμβρίου 2020 αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (LOR) προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση μιας Μοίρας Α/Φ F-35 προς κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής Αεοπορίας.

Την ίδια ώρα η αντίστοιχη LOR για το «ναυτικό πακέτο», που δεν περιορίζεται μόνο στις 4 φρεγάτες, αλλά περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ καθώς και φρεγάτες ως ενδιάμεση λύση, ύψους περίπου 5,5 δισ. αναμένει υπογραφή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στο διάστημα της αναμονής, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα από έγκυρες ιστοσελίδες για ρελάνς των Γάλλων με νέα βελτιωμένη πρόταση για φρεγάτες, ενώ ο Αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού ανακοίνωσε τον επικείμενο κατάπλου του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στην ανατολική Μεσόγειο.

Αμερικανικές φρεγάτες: «Επιταγή» 5 δισ. στις ΗΠΑ -Εκσυχρονισμός ΜΕΚΟ
Αμερικανικές φρεγάτες & F-35: Ποιος έκλεισε το deal των 9 δισ.

«ΚΟΣΤΟΥΜΙ» ΣΧΕΔΟΝ 9 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ.

Πόσο συμπτωματική μπορεί να είναι αυτή η αλληλουχία των γεγονότων; Ο καιρός θα δείξει. Πάντως έως τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επίσκεψη Κούπερ στην Ελλάδα θα στοιχήσει στον Έλληνα φορολογούμενο κάπου 9 δισ. (περίπου 5,5 δισ για το ναυτικό και κάπου 3,3 δισ για τα αεροσκάφη) με απευθείας αναθέσεις και χωρίς να υπάρχουν ανακοινωμένες προδιαγραφές των εξοπλισμών που χρειαζόμαστε, από τα αρμόδια Γενικά Επιτελεία.

Ο δε νόμος για τους εξοπλισμούς, που θα περάσει από την Βουλή, μάλλον θα είναι το ανέκδοτο της δεκαετίας…καθώς ο συγκεκριμένοι εξοπλισμοί θα περάσουν με άλλη νομοθεσία.

Ακούγεται πάντως ότι Γαλλία και Γερμανία που είναι και οι άμεσα θιγόμενοι, μπορεί να κινηθούν κατά της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση.

armyvoice.gr

Share this post