Αμερικανός ΥΠΑΜ: «Θα εξετάσω την αποκατάσταση του Μπ.Κροζίερ ως κυβερνήτη του Theodore Roosevelt»

Αμερικανός ΥΠΑΜ: «Θα εξετάσω την αποκατάσταση του Μπ.Κροζίερ ως κυβερνήτη του Theodore Roosevelt»

Το θρίλερ με την αποπομπή και πιθανή επαναφορά του Μπρετ Κροζίερ ως κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ συνεχίζεται, καθώς ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως «θα εξετάσει» την εισήγηση του Ναυτικού.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ θα «εξετάσει διεξοδικά» την προκαταρκτική έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού για το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στο αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΠΝ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, ο Έσπερ ενημερώθηκε προφορικά από τον υπηρεσιακό υφυπουργό Πολεμικού Ναυτικού και τον Αρχηγό Ναυτικών Επιχειρήσεων. «Μόλις ο υπουργός παραλάβει ένα γραπτό αντίγραφο της ολοκληρωμένης έρευνας, σκοπεύει να επανεξετάσει διεξοδικά την έκθεση και θα συναντηθεί ξανά με την ηγεσία του ΠΝ για να συζητήσει τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.


Κάνοντας μια πρωτόγνωρη στροφή 180 μοιρών, η ηγεσία του Ναυτικού των ΗΠΑ συνιστά να επανέλθει στη θέση του ο πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt, το πλήρωμα του οποίου τον χαιρέτισε σαν ήρωα, πρόθυμο να ρισκάρει τη δουλειά του για να σώσει τους ναύτες.

Η ηγεσία του αμερικανικού Ναυτικού έκανε την εισήγηση στον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Είχε προηγηθεί η διαρροή μιας επιστολής του που περιέγραφε με δραματικούς τόνους την κατάσταση πάνω στο αεροπλανοφόρο, όπου πολλοί είχαν προσβληθεί από την Covid-19 και ζητούσε τη λήψη μέτρων.

Το Πεντάγωνο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτήν την πληροφορία, που μετέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με πηγές, ο Κροζίερ είναι ένα από τα τουλάχιστον 840 μέλη του πληρώματος (σε σύνολο 4.800) του Theodore Roosevelt που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

Ο πλοίαρχος αποπέμφθηκε πριν από τρεις εβδομάδες κατόπιν εντολής του πολιτικού προϊσταμένου του, του Τόμας Μόντλι και παρά τις αντιρρήσεις των ένστολων συναδέλφων του οι οποίοι ήθελαν να προηγηθεί έρευνα για τη διαρροή της επιστολής. Ωστόσο η απόφαση του Μόντλι να απομακρύνει τον πλοίαρχο γύρισε μπούμερανγκ για τον ίδιο: οι ναύτες του Κροζίερ τον αποχαιρέτισαν σαν ήρωα και το βίντεο με το συγκινητικό αντίο του έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Έχοντας βρεθεί σε δύσκολη θέση, ο Μόντλι διόγκωσε το πρόβλημά του όταν πήγε ο ίδιος στο αεροπλανοφόρο για να γελοιοποιήσει τον πλοίαρχο και να αμφισβητήσει τον χαρακτήρα του, σε μια ομιλία του προς το πλήρωμα που επίσης διέρρευσε στον Τύπο.

Μετά από αυτό, ο Μόντλι παραιτήθηκε. Η αποκάλυψη ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ ζητά την αποκατάσταση του Κροζίερ έγινε λίγες ώρες αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 18 μέλη του πληρώματος ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού έχουν προσβληθεί από την Covid-19.

https://www.pronews.gr/

Share this post