Αναβρασμός στην Τουρκία για το νέο κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ – «Εντάσεις!», βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Αναβρασμός στην Τουρκία για το νέο κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ – «Εντάσεις!», βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Δεν άρεσε στην Τουρκία η ανακάλυψη της κοινοπραξίας Eni-TotalEnergies ενός νέου αποθέματος φυσικού αερίου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τα τουρκικά ΜΜΕ να εκφράζουν τον φόβο τους, σχολιάζοντας ότι η ανακάλυψη αυτή στην Κυπριακή ΑΟΖ θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα milliyet.com ειδικότερα γράφει: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η ένταση έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη απορρέει από την επικάλυψη μεταξύ των περιοχών όπου η ‘Βόρεια Κύπρος’ έχει ‘παραχωρήσει άδειες’ έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου στην τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και ορισμένων E/K περιοχών.

Το άλλο σημείο έντασης είναι η Συμφωνία Οριοθέτησης Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, το τεμάχιο 6 της ‘Νότιας Κύπρου’ τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

«Οι Έλληνες βρήκαν φυσικό αέριο κοντά στο κοίτασμα της Τουρκίας»

Η εφημερίδα hurriyet, στο δημοσίευμά της ισχυρίζεται ότι η Ελληνοκυπριακή πλεύρά βρήκε φυσικό αέριο κοντά στο κοίτασμα της Τουρκίας.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι έχει βρει ένα κοίτασμα φυσικού αερίου 60-80 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κοντά στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.» Ενώ αναλύει τις σχέσεις μεταξύ της ENI και της Γαλλικής Total.

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρήκαν οι εταιρείες σε δύο ξεχωριστά πηγάδια βρίσκεται εκτός της περιοχής της Τουρκίας. Οι εταιρείες που τερματίζουν τις εργασίες γεώτρησης θα αξιολογήσουν εάν τα κοιτάσματα είναι κατάλληλα για εμπορική λειτουργία.»

newpost.gr

Share this post