Αναπόφευκτο σενάριο ο πόλεμος, αν δεν βρεθεί «λύση» – Η Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων

Αναπόφευκτο σενάριο ο πόλεμος, αν δεν βρεθεί «λύση» – Η Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων
Η κατάσταση στην γειτονιά μας είναι περισσότερο έκρυθμη από ποτέ.

Η κατάσταση στην Λιβύη, το παράνομο Μνημόνιο Τουρκίας-ισλαμιστών Τρίπολης, οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και οι διαμάχες σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, καθιστούν την όποια διπλωματική συνεννόηση αρκετά δύσκολη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει την αποστολή στρατιωτών στην Λιβύη, στην οποία εμπλέκονται Τουρκία και Ρωσία, ενώ και η Ελλάδα δήλωσε κατά την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ πως προτίθεται να στείλει και αυτή δυνάμεις. Την ίδια στιγμή το Bloomberg γράφει για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το Bloomberg επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η μόνη ανησυχία της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει τις εργασίες εξερεύνησης, ενδεχομένως, σε ύδατα που ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ως εκ τούτου το Bloomberg γράφει για πιθανό «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο αναφέρεται, σε σημερινό του δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενδεχόμενη κίνηση της Τουρκίας, θα φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, η οποία δεν θεωρεί αρκετή μια δήλωση της ΕΕ ή μια απλή διπλωματική διαμαρτυρία, ώστε τα σχέδια της Άγκυρας να ανακοπούν.  Σύμφωνα με το Bloomberg, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλές επιλογές, πέρα από το να παρεμποδίσει τις τουρκικές ασκήσεις ή να διακινδυνεύσει την πολιτική του αυτοκτονία.

Χαρακτηριστικό είναι, συμπληρώνουμε εμείς, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός διόρισε στην θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον δυναμικό αντιστράτηγο, Κ.Φλώρο (ΕΔΩ).

Και το δημοσίευμα του Bloomberg καταλήγει:  «Αρκεί ένας λάθος υπολογισμός ή μια υπέρβαση των ορίων στο «παιχνίδι» ώστε οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε καταστροφή».

Οι δυνάμεις που εμπλέκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προσπαθούν να βρουν «λύση» συνεννόησης. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε ο πόλεμςο είναι αναπόφευκτος. Στο παγκόσμιο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της επίσκεψης Χάφταρ. Θα συμφωνήσουμε με το Bloomberg: «Αρκεί ένας λάθος υπολογισμός…».

ΦΩΤΟ unsplash

https://www.el.gr/

Share this post