Ανησυχία για εξάπλωση της αμοιβάδας που τρώει τον εγκέφαλο στις ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ).

Ανησυχία για εξάπλωση της αμοιβάδας που τρώει τον εγκέφαλο στις ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ).

Περιπτώσεις μιας «αμοιβάδας που τρώει τον εγκέφαλο» που αναφέρθηκε στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ  έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται προς τα βόρεια μέσω των συστημάτων γλυκού νερού της χώρας, σε μια ανησυχητική εξέλιξη για το ιατρικό προσωπικό που ήδη αγωνίζεται κατάτ τις πανδημία του κορωνοϊού.

 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η μονοκύτταρη, εγκεφαλική  αμοιβάδα γνωστή ως Naegleria fowleri (N. fowleri) εξαπλώθηκε αδιάκοπα προς τα βόρεια τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρακολούθησαν το τετραετές θανατηφόρο πέρασαμ του N. fowleri στις νότιες ΗΠΑ και σημείωσαν περιπτώσεις που συμβαίνουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, πιθανώς λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο αριθμός των περιπτώσεων παρέμεινε ο ίδιος από έτος σε έτος, αλλά η γεωγραφική κατανομή προκαλεί ανησυχία. Το N. fowleri προκαλεί μια καταστροφική και συχνά θανατηφόρα εγκεφαλική λοίμωξη που ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβική μηνιγγιεγκεφαλίτιδα (PAM).

Βρίσκεται σε ζεστό γλυκό νερό όπως λίμνες, ποτάμια και δεξαμενές. Σε κάθε περίπτωση, το μολυσμένο νερό  φτάνει στην μύτη του ατόμου, από το οποίο η μόλυνση εξαπλώνεται προς τα πάνω στον εγκέφαλο του ασθενούς μέσω των οσφρητικών νεύρων του.

Οι μολύνσεις έχουν μετατοπιστεί προς τα βόρεια κατά περίπου 8,2 μίλια (13,3 χιλιόμετρα) ετησίως, με τα περιστατικά στη μελέτη να ανιχνεύονται από το 1978.Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης υψηλότερες μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις δύο εβδομάδες πριν από κάθε λοίμωξη.

«Είναι πιθανό ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι επακόλουθες αυξήσεις στη χρήση ψυχαγωγικών υδάτων, όπως το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή της επιδημιολογίας του PAM», έγραψαν οι ερευνητές

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα γρήγορο τεστ για την παρουσία του N. fowleri στο νερό, επομένως η μόνη συμβουλή για τη δημόσια υγεία είναι προς το παρόν να αποφεύγεται το ζεστό γλυκό νερό σε περιόδους με καλό καιρό ή, εναλλακτικά, για τους κολυμβητές να κρατούν τη μύτη τους ή να την κρατούν πάνω απόπ το  νερό.

 

Share this post