Ανοίγει ξανά το «παιχνίδι» με τη Λιβύη – Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα./Η ελληνική “γκάφα” στη Λιβύη-Πρόεδρος της νέας κυβέρνησης ο πρέσβης που απέλασε η Αθήνα.

Ανοίγει ξανά το «παιχνίδι» με τη Λιβύη – Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα./Η ελληνική “γκάφα” στη Λιβύη-Πρόεδρος της νέας κυβέρνησης ο πρέσβης που απέλασε η Αθήνα.

Νίκος Μελέτης.

Την ευκαιρία της αποκατάστασης των διπλωματικών και πολιτικών επαφών με την Λιβύη οι οποίες έχουν διακοπεί με βίαιο τρόπο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου από την κυβέρνηση Σάρατζ προσφέρει η χθεσινή σημαντική εξέλιξη με την ανάδειξη νέου μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού στην Λιβύη στο πλαίσιο της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας να δρομολογήσει την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πραγματοποίηση εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

 

Η διαδικασία την οποία οργάνωσε ο ΟΗΕ στην Γενεύη με εκπροσώπους όλων των πλευρών, όλων των φατριών και όλων των φυλών της Λιβύης οδήγησε στην εκλογή νέου τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού που θα αναλάβουν με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας την διοργάνωση των πρώτων μετά από πολλές περιπέτειες και αιματοχυσίες, εκλογών στην χώρα της Βόρειας Αφρικής.

 

Προέδρος του Συμβουλίου εξελέγη ο Μοχάμεντ Μενφί, ο οποίος ήταν ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα όταν υπογράφτηκε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και ο οποίος απελάθηκε από την Αθήνα όταν η κυβέρνησή του δεν έδωσε εξηγήσεις, ούτε το κείμενο του Μνημονίου, όπως είχε ζητήσει τότε η Αθήνα.

Καθώς η νέα Διοίκηση της Λιβύης έχει την στήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε. και δεν έχει σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την γείτονα χώρα η οποία έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν υπήρχαν ουσιαστικές σχέσεις με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά μόνο με το Λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, είχε δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα.

Χθες όμως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αφού χαιρέτησε την εκλογή του νέου Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη τόνισε ότι «η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να «προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας». Και η Αθήνα επισημαίνει ότι «για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα» το οποίο φυσικά περιλαμβάνει και τα τουρκικά στρατεύματα αλλά και τους μισθοφόρους που η Άγκυρα έχει μεταφέρει από την Συρία στην Λιβύη.

 

Εξυπακούεται ότι η Αθήνα θα πρέπει εντός των επομένων ημερών να αποστείλει τον πρέσβη της στην Τρίπολη ζητώντας συγχρόνως την λειτουργία ελληνικού Προξενείου και στην Βεγγάζη και να υποδεχθεί άμεσα στην Αθήνα τον πρέσβη της Λιβύης.

liberal.gr

Η ελληνική “γκάφα” στη Λιβύη-Πρόεδρος της νέας κυβέρνησης ο πρέσβης που απέλασε η Αθήνα.

Την αδυναμία πρόβλεψης καταστάσεων της ελληνικής διπλωματίας εξέθεσε η νέα κατάσταση στη Λιβύη. Στην μεταβατική κυβέρνηση που είναι πλέον ο διαχειριστής της κατάστασης έως τις εκλογές του Δεκεμβρίου πρόεδρος είναι ο Λίβυος πρέσβης που η Ελλάδα απέλασε τον Δεκέμβριο του 2019! Ο Mohammad Younes Menfi, που αναδείχθηκε πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, που θεωρητικά στηρίζεται από την Ανατολική Λιβύη όπως αναφέρει το Associated Press, απελάθηκε από την χώρα μας στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 διότι από τον Λίβυο πρέσβη είχε ζητηθεί να παραδώσει στο υπουργείο Εξωτερικών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα κάτι που δεν έπραξε μέσα στην προθεσμία που του είχε δοθεί.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα,Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωνε τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έχει…ξεχαστεί από τον νέο Λίβυο πρόεδρο και παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια ουσιαστικά μεταβατική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, το διάστημα είναι μεγάλο για να μείνει η χώρα μας εκτός διπλωματικού παιχνιδιού, ενώ η Τουρκία παίζει και πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη.

Από την άλλη πλευρά ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέος μεταβατικός πρωθυπουργό της Λιβύης είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, κι έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

pentapostagma.gr

Share this post