Αντιπερισπασμός από Αιθιοπία: άρχισε να γεμίζει το Φράγμα του Νείλου που αποτελεί casus belli για Αίγυπτο.

Αντιπερισπασμός από Αιθιοπία: άρχισε να γεμίζει το Φράγμα του Νείλου που αποτελεί casus belli για Αίγυπτο.

Ο Υπ. Εσωτερικών της Αιθιοπίας ο Seleshi BeKele ανακοίνωσε πως αρχίζει το γέμισμα της πρώτης φάσης του φράγματος της Αναγέννησης μήλο της έριδας με Αίγυπτο για ύδατα του Νείλου.…

Παραβιάζοντας τη διεθνή καθοδήγηση, η Αιθιοπία ξεκινά μονομερώς να γεμίζει το φράγμα του Νείλου -Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) αναφέρει η dailynewssegypt.Η Αίγυπτος προειδοποίησε επανειλημμένα την Αιθιοπία για μονομερή μέτρα προτού καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία.
Ο υπουργός άρδευσης και ηλεκτρικής ενέργειας της Αιθιοπίας Seleshi Bekele ανακοίνωσε, την Τετάρτη, ότι η χώρα του ξεκίνησε μονομερώς την πρώτη φάση πλήρωσης του φράγματος Grand Ethiopian Renaissance (GERD). Ο Bekele πρόσθεσε ότι η κατασκευή του φράγματος προχωρά κανονικά.

Η δεξαμενή του φράγματος έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 4,9bn cbm, σύμφωνα με την Ethiopian Broadcasting Corporation (EBC). Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν την αρχή της πλήρωσης του φράγματος.

Image

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε μετά τις διαπραγματεύσεις διαμεσολάβησης της Αφρικανικής Ένωσης μεταξύ της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα χωρίς καμία συμφωνία για αμφισβητούμενα σημεία σχετικά με το φράγμα της Αιθιοπίας.
Το υπουργείο Υδατικών Πόρων και Άρδευσης της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνεχείς διαφορές σε θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με τους κανόνες πλήρωσης και λειτουργίας του φράγματος που η Αιθιοπία χτίζει στο Μπλε Νείλο από το 2011.
Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Αντίς Αμπέμπα να μην λάβει μονομερή μέτρα χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την πλήρωση και λειτουργία του φράγματος.
Η Αίγυπτος έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της στο μερίδιο των 55 δισεκατομμυρίων cbm στο νερό του ποταμού Νείλου. Ωστόσο, η Αιθιοπία επιμένει ότι το φράγμα δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της Αιγύπτου.Τόσο η Αίγυπτος όσο και το Σουδάν έχουν άλλους φόβους για την ασφάλεια του φράγματος λόγω της θέσης του σε μια ενεργή γεωλογική περιοχή, η οποία το θέτει σε κίνδυνο σεισμών ή μαζικών πλημμυρών.

Η Αιθιοπία προβαίνει σε αυτή την ενέργεια χωρίς να έχει έλθει σε συμφωνία με Αίγυπτο και μάλιστα τη στιγμή που η Αίγυπτος από ώρα σε ώρα έχει ν΄αντιμετωπίσει την επίθεση Τουρκίας και μισθοφόρων της σε Σύρτη και Al-Jufra. Eίναι μια συντονισμένη ενέργεια με την Τουρκία και όσους βρίσκονται πίσω από αυτήν για να κοντράρουν το ρωσο-γαλλικό άξονα; Αποτελεί αντιπερισπασμό; Ή η Αιθιοπία κρίνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επωφεληθεί γιατί η Αίγυπτος είναι απασχολημένη με λιβυκό; Είτε είναι και τα 2.
Αυτό συμπίπτει με την περίοδο των βροχών στην Αιθιοπία … είτε το φράγμα έχει αρχίσει να γεμίζει από βροχή και ι οι πύλες του φράγματος πρέπει να κλείσουν … είτε η διαδικασία πλήρωσης έχει ήδη ξεκινήσει από τον ποταμό Νείλο και επομένως αυτό θα είναι εμφανές στο μερίδιο της Αιγύπτου ως προς τα ύδατα στον ποταμό Νείλο, καθώς θα είναι αισθητή η μείωση της ταχύτητας της ροής του νερού και του επιπέδου της στάθμης.

Ο Υπ. Υδάτων της Αιθιοπίας διαψεύδει ότι άρχισε η χώρα του να γεμίζει το μεγάλο Yδροηλεκτρικό φράγμα σύμφωνα με AP. Δορυφορικές εικόνες από τις τελευταίες ημέρες έδειξαν διόγκωση των δεξαμενών του φράγματος.
Ο υπουργός είπε στο Associated Press, ωστόσο, ότι οι εικόνες αντικατοπτρίζουν εικόνα από τις έντονες βροχές, λέγοντας ότι η εισροή ήταν μεγαλύτερη από την εκροή. Αργότερα έγραψε στο tweet ότι είχε δημιουργηθεί «φυσική συγκέντρωση».
Την Τρίτη, ο αναλυτής της International Crisis Group, William Davison, δήλωσε στο AP ότι οι εικόνες που τραβήχτηκαν στις 9 Ιουλίου από έναν δορυφόρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος δείχνουν πιθανώς μια «φυσική συσσώρευση νερού πίσω από το φράγμα».Αλλά το γειτονικό Σουδάν εξέφρασε την Τετάρτη σκεπτικισμό. Το υπουργείο άρδευσης ανέφερε σε δήλωσή του ότι η στάθμη του νερού στο σταθμό al-Dayem του Γαλάζιου Νείλου παρουσίασε πτώση 90 εκατομμυρίων κ.μ την ημέρα “που επιβεβαιώνει το κλείσιμο των πυλών του φράγματος.” Το Σουδάν ισχυρίζεται πως η στάθμη νερών Νείλου χαμήλωσε κατά 90 mscm..Η Αίγυπτος ζητά εξηγήσεις από Αιθιοπία για τις αναφορές ότι άρχισε την πλήρωση φράγματος δήλωσε ο Ahmed Hafez εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αιγύπτου…
Ο Υπουργός Άρδευσης της Αιθιοπίας ανακοινώνει επίσημα: η πρώτη επιχείρηση αποθήκευσης υδάτων εκτιμάται σε 4,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτή η δήλωση έρχεται μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων που δείχνουν την αρχή της πλήρωσης μιας λίμνης του φράγματος.

Share this post