Απαντήσεις στις αντιδράσεις από πλευράς Λάρνακας για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και το θέμα του λιμανιού Λεμεσού – Ρητή η επιλογή στα έγγραφα του διαγωνισμού απαντά το Υφυπουργείο Ναυτιλίας – «Εξηγήσεις» και για το ψήφισμα που τρέχει στο διαδίκτυο
Σε διευκρινίσεις προέβη το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, σε συνέχεια των αντιδράσεων από φορείς της Λάρνακας για τον διαγωνισμό για ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, αφού όπως υποστηρίζουν, περιλαμβάνει όρους που ευνοούν το λιμάνι της Λεμεσού έναντι της Λάρνακας.
Σε κοινή ανακοίνωση τους «ο Δήμος Λάρνακας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου που προκηρύχθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, περιλαμβάνει όρους που εμφανώς ευνοούν την επιλογή του λιμανιού Λεμεσού έναντι της Λάρνακας».
Προστίθεται ότι «συγκεκριμένα, βασικό κριτήριο αξιολόγησης του διαγωνισμού με ποσοστό βαρύτητας 55% αποτελεί η απόσταση, ενώ είναι γνωστό ότι η Λάρνακα βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Πειραιά σε σχέση με τη Λεμεσό. Δεν λαμβάνονται όμως υπόψη άλλοι σημαντικοί παράμετροι όπως είναι ο χρόνος διεκπεραίωσης της όλης επιχείρησης».
Εύλογο απορίας σημειώνεται στην ανακοίνωση «είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ καθοριστικό κριτήριο του διαγωνισμού αποτελεί η τιμή, στους όρους της προσφοράς δεν γίνεται αναφορά στα λιμενικά τέλη, τα οποία ενδεχομένως να καθορίσουν όχι μόνο την τελική έκβαση του διαγωνισμού αλλά και τη μελλοντική επιτυχία και βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Υπάρχουν επίσης και άλλα στοιχεία εντός του διαγωνισμού όπου διαφαίνεται ότι δίδεται σαφές πλεονέκτημα στο λιμάνι της Λεμεσού ως το σημείο αναχώρησης/άφιξης της σύνδεσης όπως είναι το θέμα της μεταφοράς μηχανοκίνητων οχημάτων».
Ρητή η επιλογή στα έγγραφα του διαγωνισμού…
Η απάντηση που ήρθε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, αναφέρει ότι «στους όρους του διαγωνισμού για θαλάσσια επιβατική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου παρέχεται επιλογή είτε για το λιμάνι της Λεμεσού είτε για το λιμάνι της Λάρνακας, διευκρινίζει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, σημειώνοντας πως η υποβολή προσφορών λήγει στις 29 Ιανουαρίου 2021».
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρεται σε είδηση του ΚΥΠΕ στη βάση κοινού δελτίου Τύπου του Δήμου Λάρνακας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «ο διαγωνισμός ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου που προκηρύχθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας περιλαμβάνει όρους που εμφανώς ευνοούν την επιλογή του λιμανιού Λεμεσού έναντι της Λάρνακας».
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διευκρινίζει ότι «τα έγγραφα του διαγωνισμού δίνουν ρητά την επιλογή στους ενδιαφερόμενους προσφοροδότες να επιλέξουν είτε το λιμάνι της Λεμεσού είτε της Λάρνακας χωρίς να γίνεται καμία απολύτως διάκριση μεταξύ των δύο λιμανιών. Ακόμα στα έγγραφα του διαγωνισμού έχει τεθεί ως ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών η διάρκεια του ταξιδιού, δηλαδή από κυπριακό λιμάνι προς το λιμάνι του Πειραιά και όχι η απόσταση ως λανθασμένα αναφέρεται στο προαναφερόμενο κοινό Δελτίο Τύπου».
Προστίθεται πως «η διάρκεια του ταξιδιού αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα καθορίσει τη ζήτηση και δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης. Κατά την κρίση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η διάρκεια του ταξιδιού είναι η πλέον σημαντική παράμετρος ούτως ώστε να καταστεί ελκυστική η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας για τους επιβάτες εξ’ ου και ως ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται με 55% επί του συνόλου των ποιοτικών κριτηρίων».
Στην ανακοίνωση «επισημαίνεται ότι τα ποιοτικά κριτήρια έχουν βαρύτητα 65% από το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης. Συνεπώς, το κριτήριο αξιολόγησης για το οποίο γίνεται αναφορά στο Δελτίο Τύπου των τοπικών Αρχών και Φορέων της Λάρνακας «ποσοστό βαρύτητας 55% αποτελεί η απόσταση» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το κριτήριο της διάρκειας του ταξιδιού, και όχι της απόστασης, έχει βαρύτητα 55% επί του 65% που αναλογεί στα ποιοτικά κριτήρια και όχι επί του συνόλου της αξιολόγησης».
Ακόμα «ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω στις συναφείς δηλώσεις και παρουσιάσεις του, πάντα διευκρίνιζε και διευκρινίζει το γεγονός ότι στους όρους του διαγωνισμού παρέχεται επιλογή είτε για το λιμάνι της Λεμεσού είτε για το λιμάνι της Λάρνακας, ενώ προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δεν έγινε μέχρι στιγμής δέκτης κανενός παραπόνου από οποιαδήποτε τοπική Αρχή ή φορέα της Λάρνακας»
Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σημειώνει ακόμα πως «ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για τη θαλάσσια σύνδεση είναι η Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021».
«Εξηγήσεις» και για το ψήφισμα που τρέχει…
Στον απόηχο των αντιδράσεων, επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δημιουργός του ψηφίσματος θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας Γιάννης Δανιήλ, δίδοντας διευκρινίσεις γιατί στο συγκεκριμένο ψήφισμα που έλαβε πέραν των 12 χιλιάδων υπογραφών γίνεται αναφορά μόνο στο λιμάνι Λεμεσού.
«Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ώρες από πλευράς Λάρνακας, ότι υπάρχουν αντιδράσεις για το γεγονός πως ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επιλογή της εταιρείας που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο ευνοεί τη Λεμεσό.
Η επίσημη θέση μας από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του ψηφίσματος, το οποίο έλαβε πάνω από 12 χιλιάδες υπογραφές, είναι το δρομολόγιο να λειτουργεί από τη Λεμεσό προς Πειραιά, γιατί έχει και αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των «συνδιεκδικητών».
Ως γνωστόν το λιμάνι της Λεμεσού είναι το μεγαλύτερο του νησιού και ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά της Μεσογείου.
Η Λεμεσός είναι το κατάλληλο λιμάνι για τη σύνδεση αυτή, όχι μόνο γιατί διαθέτει τις νέες αίθουσες αναμονής/υποδοχής επιβατών, αλλά και η τοποθεσία της πόλης την καθιστούν πιο βιώσιμη (τιμή, απόσταση) για την πραγματοποίηση του δρομολογίου.
Η πόλη της Λεμεσού τα τελευταία χρόνια δέχεται τις μεγαλύτερες επενδύσεις του νησιού και είναι αδιανόητο να μην έχει έστω ένα τρόπο σύνδεσης (επιβατών) με το εξωτερικό.
Παράλληλα τα έργα (οδικό δίκτυο) που γίνονται στη δυτική Λεμεσό για αμεσότερη σύνδεση κέντρου πόλης-νέου λιμανιού, θα κάνει τις μετακινήσεις ευκολότερες για τους αφιχθεντες, και δεν θα δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα έναντι του λιμανιού Λάρνακας.
Ευελπιστούμε λοιπόν πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, θα λειτουργεί μέσω Λεμεσού … σαν άλλοτε» καταλήγει ο κύριος Δανιήλ.