Αποκάλυψη! Η Google εγκατέστησε στα κινητά εν αγνοία μας “υπηρεσία” και πλέον θα μας παρακολουθεί και θα κρίνει εάν έχουμε COVID-19 ή όχι!

Αποκάλυψη! Η Google εγκατέστησε στα κινητά εν αγνοία μας “υπηρεσία” και πλέον θα μας παρακολουθεί και θα κρίνει εάν έχουμε COVID-19 ή όχι!

Σε μία τουλάχιστον περίεργη κίνηση (για το καλό μας) προέβη η εταιρεία Google στην μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Στην τελευταία αναβάθμιση στα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα android, εγκατέστησε χωρίς την άδεια του χρήστη και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες,( όπως κάνει συνήθως σε άλλα features που εγκαθιστά), σύστημα ιχνηλάτησης, παρακολούθησης και ειδοποιήσεων έκθεσης του ιδιοκτήτη της συσκευής στον COVID-19.

Γράφει ο Άρης Ιχθύς για τα Ελληνοτουρκικά

Δεν ήταν αρκετό το ότι κατέγραφε τις δραστηριότητες μας και τις αναζητήσεις μας, δεν ήταν αρκετό πως επέλεγε να μας ακούει παντελώς αυθαίρετα με ηχητικά κλιπ, έρχεται σήμερα και εγκαθιστά υπηρεσία παρακολούθησης και ειδοποιήσεων έκθεσης στον COVID-19.

Πράξη που θεωρητικώς μπορεί να πει κανείς πως γίνεται σε λογικά πλαίσια και δεν εκπλήσσει, διότι ως γνωστόν παρακολουθούμαστε από τον παγκόσμιο ιντερνετικό κολοσσό μέσω των cookies (κείμενα αναζήτησης και ηχητικά κλιπ) και μας σερβίρονται ανάλογες διαφημίσεις, ωστόσο δημιουργείται εύλογος προβληματισμός για το ενδεχόμενο παραβίασης προσωπικών δεδομένων καθώς και φόβος για διαρροή των δεδομένων μας σε τρίτους, σε περίπτωση που η εφαρμογή-υπηρεσία παραβιαστεί!

Δεν χρησιμοποιούμε τυχαία τους όρους ιχνηλάτηση και παρακολούθηση καθώς έτσι χαρακτηρίζεται η ενέργεια αυτή στο white paper της Google για τις Ειδοποίηση έκθεσης στον COVID-19

Στα κινητά μας λοιπόν, μετά από την αναβάθμιση της προηγούμενης εβδομάδας, εάν πλοηγηθούμε στις Ρυθμίσεις Ρυθμίσεις Google, συναντάμε μία νέα καρτέλα με τίτλο “Ειδοποιήσεις έκθεσης στην ασθένεια COVID-19.

Η υπηρεσία έχει προεπιλεγεί από το σύστημα να είναι απενεργοποιημένη (προς το παρόν) και για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται να ενεργοποιήσετε το Bluetooth και τη ρύθμιση τοποθεσίας του τηλεφώνου σας, καθώς και να εγκαταστήσετε την κατάλληλη εφαρμογή από την εκάστοτε αρχή δημοσίας υγείας.

Εδώ είναι το πρώτο σημείο στο οποίο καταφανώς η Google αναφέρει ρητά πως θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις για την παρακολούθηση των ανθρώπων-χρηστών και θα εκδίδει ειδοποιήσεις έκθεσης στον COVID-19 στον τελικό χρήστη. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη κρατική εφαρμογή μας προτρέπει να επικοινωνήσουμε με την κυβέρνηση μας. Οπότε υποθέτουμε πως η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας αντίστοιχης εφαρμογής.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ελληνοτουρκικά….>>>

Share this post