Αρνητικοί είναι οι τρεις επιδημιολόγοι-Αλλά δύο θετικά κρούσματα στην Κύπρο./Ανυπακοή πολιτών… φέρνει νέα μέτρα./Λάρνακα: Στα φόρτε τους οι λαμπρατζιές – Αγνοούν τους κινδύνους οι νέοι.

Αρνητικοί είναι οι τρεις επιδημιολόγοι-Αλλά δύο θετικά κρούσματα στην Κύπρο./Ανυπακοή πολιτών… φέρνει νέα μέτρα./Λάρνακα: Στα φόρτε τους οι λαμπρατζιές – Αγνοούν τους κινδύνους οι νέοι.

Στους 97 έφτασε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο, αφού επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο θετικά κρούσματα κορωνοιού.Πρόκειται για τα δύο κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ως θετικά στον εργαστηριακό έλεγχο. Τα δείγματα ελέγχθηκαν από το Ινστιτούτο Γενετικής και βγήκαν θετικά στον ιό.
Το πρώτο κρούσμα είναι σύμφωνα με πληροφορίες,  Γιατρός Μικροβιολογίας στη Λεμεσό, ο οποίος είχε επαφή με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας που είχε ως αποτέλεσμα να μπούν όλοι σ΄ αυτοπεριορισμό .
Όσον αφορά την επιδημιολογική ομάδα, τρία από τα  άτομα ελέγχθηκαν και είναι αρνητικά στον κορωνοιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των υπολοίπων εντός της ημέρας.
Ανάμεσα στα πρόσωπα της ομάδας και οι επιδημιολόγοι που ενημέρωναν με δημοσιογραφική διάσκεψη για τα κρούσματα, οι δρ. Ζωή Πανά και δρ. Γεώργιος Νικολόπουλος.
Σημειώνεται πως, στο ΣΙΓΜΑ μίλησε η δρ Πανά, επιδημιολόγος του Υπουργείου Υγείας.

Η δρ Πανά ανέφερε ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, να έρθει δηλαδή σε επαφή με κρούσμα αλλά προέχει να «μείνουμε ήρεμοι στα σπίτια μας. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα. Όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες αν δεν συμμορφωθούμε», τόνισε.
sigmalive.com

Ανυπακοή πολιτών… φέρνει νέα μέτρα.

 Η ανυπακοή των πολιτών σε συνδυασμό με την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα κάποια νέα μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η διυπουργική επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνήλθε το πρωί και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, υπό το βάρος μάλιστα των αυστηρών μέτρων που έλαβε την Κυριακή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για απαγόρευση της κυκλοφορίας, με εξαιρέσεις όμως.

Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό δημοσίευμα της Cyprus Times, εισηγήσεις για λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο βρίσκονται ενώπιον της Κυβέρνησης από την ιατρική κοινότητα, λόγω κυρίως των φαινομένων παραβίασης των απαγορευτικών διαταγμάτων από μερίδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα νέων, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο διασποράς του ιού.
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν φαίνεται η Κυβέρνηση να υιοθετεί μέτρο απόλυτης απαγόρευσης στην κυκλοφορία ή του γνωστού lockdown, ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ενίσχυση των μέτρων.
Εκείνο που προβληματίζει και αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Διυπουργικής Επιτροπής, είναι η επιμονή μερίδας πολιτών να συναθροίζονται είτε δρόμους, είτε πάρκα είτε και σε λαϊκές αγορές, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή πρόκειται για ανοικτούς χώρους.

Οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα διατάγματα προκειμένου να ανακοπεί το φαινόμενο αυτό της συνάθροισης των πολιτών, θέτοντας κάποιον περιορισμό στον αριθμό των ατόμων κατά πολύ μικρότερο από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα δηλαδή των 75 ατόμων, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.
«Καταγράφεται επιπολαιότητα και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να αυξήσουμε τους περιορισμούς ακόμα και να επιβάλουμε κυρώσεις» είπε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι δεν αποκλείεται η λήψη πιο αυστηρών μέτρων.
«Είμαστε λαός που δεν διακρίνεται για την πειθαρχία του. Αν δεν επιτυγχάνεται αυτό τότε η επιτροπή θα συζητήσει πιο αυστηρά μέτρα» είπε ο Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στο ΡΙΚ.
Πάντως, χθες ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος σε ανάρτηση στο twitter εισηγείται απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης και κυκλοφορίας, όπως επιβληθεί άμεσα στην Κύπρο. «Φωνή» με την οποία φαίνεται να συντάσσεται μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ήδη έχει περιοριστεί στο σπίτι και θεωρεί πρόκληση ορισμένοι άλλοι να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στους δρόμους.
cyprustimes.com

Λάρνακα: Στα φόρτε τους οι λαμπρατζιές –

Αγνοούν τους κινδύνους οι νέοι.

Απίστευτο κι όμως… κυπριακό. Η βλακεία και η ανευθυνότητα μερικών νεαρών δεν έχει όρια. Δεν λογαριάζουν κανέναν και συνεχίζουν να θέτουν την υγεία τους (και την υγεία των οικείων και φίλων τους) σε σοβαρό κίνδυνο ομάδες νεαρών σε διάφορες περιοχές της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας και σε κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι οποίοι συστηματικά τις τελευταίες μέρες συναθροίζονται σε ανοικτούς χώρους και πυροδοτούν αυτοσχέδιους μηχανισμούς, με επακόλουθο να δημιουργείται μια αφόρητη κατάσταση στους κατοίκους που διαμένουν πλησίον αυτών των περιοχών.

Παράλληλα, οι νεαροί, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανένα περιοριστικό μέτρο για τον κορωνοϊό, συνεχίζουν «απτόητοι» να μαζεύουν στοίβες ξύλων σε ανοικτά οικόπεδα και προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις λαμπρατζιές, αγνοώντας παντελώς όλες τις υποδείξεις ειδικών προς αποφυγή των συναθροίσεων μέχρι νεωτέρας. Φαίνεται πως για ορισμένους ανεγκέφαλους η δημόσια υγεία έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού πολύ πιο σημαντικά πράγματα (γι’ αυτούς), αυτή την εποχή, είναι η συνέχιση των κακών εθίμων ενόψει του Πάσχα, δηλαδή οι κροτίδες, αλλά και για το ποια ενορία θα ανάψει τη μεγαλύτερη λαμπρατζιά. Όπως πληροφορούμαστε, το πρόβλημα είναι οξύ κυρίως σε προσφυγικούς συνοικισμούς της Λάρνακας, στις περιοχές Καμάρες – Βεργίνα, στα Λιβάδια, στο Κίτι και σε κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι υπό αναφορά περιοχές θυμίζουν εμπόλεμες ζώνες από τις συνεχείς εκρήξεις. Ήδη, έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στην Αστυνομία, η οποία αυτή την εποχή βρίσκεται επί ποδός.
Στο Κίτι
Μάλιστα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω, καθότι το πρόβλημα στην κοινότητα φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου. Εκτός, λοιπόν, από την καταγγελία που έγινε στον τοπικό αστυνομικό σταθμό για τις παράνομες συναθροίσεις, το κοινοτικό συμβούλιο απέστειλε επιστολή προς τον αστυνομικό διευθυντή Λάρνακας, με την οποία τον καλεί να πάρει πιο δραστικά μέτρα για πάταξη του φαινομένου. Παράλληλα, ζητά να γίνουν οι ανάλογες συστάσεις προς τους γονείς, αφού όσο πλησιάζει το Πάσχα τόσο οι παράνομες συναθροίσεις νεαρών θα αυξάνονται. «Είναι μετά λύπης του που το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου διαπιστώνει πως υπάρχουν γονείς που εξακολουθούν να επιτρέπουν στα παιδιά τους, κάτω απ’ αυτές τις πρωτόγνωρες για την ανθρωπότητα συνθήκες, να απουσιάζουν για ώρες από τα σπίτια τους και να συναθροίζονται παράνομα μέχρι τις πρωινές ώρες σε ανοικτούς χώρους, είτε για να βάζουν κροτίδες, είτε για να μαζεύουν ξύλα για τη λαμπρατζιά. Παράκληση του συμβουλίου είναι ο κάθε γονιός να συναισθανθεί την κρισιμότητα των ημερών που βιώνουμε, να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να περιορίσει τα παιδιά του στο σπίτι για το καλό όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Κ.Σ. Κιτίου.
politis.com.cy

Share this post