Αυτός είναι ο λόγος που ο αμερικανικός στρατός δεν μπορεί να φτιάξει νέα άρματα μάχης

Αυτός είναι ο λόγος που ο αμερικανικός στρατός δεν μπορεί να φτιάξει νέα άρματα μάχης

Ο αμερικανικός στρατός θα ήθελε πολύ να αναπτύξει νέα άρματα μάχης επόμενης γενιάς για να αντικαταστήσει τα θωρακισμένα οχήματα του, το άρμα μάχης M1A2 Abrams και το όχημα μάχης Bradley, όμως αντιμετωπίζει ένα αρκετά απλό, αλλά συνάμα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει.

Αντ ‘αυτού, ο στρατός προσπαθεί να βελτιώσει διαρκώς τα μεγάλης ηλικίας τεθωρακισμένα οχήματα του προκειμένου να τα διατηρήσει όσο πιο ανταγωνιστικά γίνεται, εναντίον μιας ολοένα εξελισσόμενης απειλής – για παράδειγμα, τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα Armata. Ο Στρατός έχει κάποια σχετικά πρότζεκτ που αναπτύσσει για θωρακισμένα οχήματα μάχης επόμενης γενιάς, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου σχέδια για την παραγωγή κάποιου από αυτά.

«Θα ήθελα να έχω σήμερα προγράμματα αντικατάστασης για τα Abrams και τα Bradley και να σχεδιάζω να το κάνω αυτό», είχε δηλώσει ο επικεφαλής του προγράμματος χερσαίων συστημάτων μάχης του Γενικού Επιτελείου του Αμερικανικού Στρατού, David Bassett, σε δημοσιογράφους πριν από ένα χρόνο, «αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο με βάση τον προϋπολογισμό μας».

M1 Abrams

Ο στρατός γνωρίζει τους περιορισμούς και τις αδυναμίες τόσο των Abrams όσο και των Bradley – και γνωρίζει το που υπάρχουν ευκαιρίες για σταδιακό εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, άλλωστε και τα δύο οχήματα δεν έχουν πολλά κοινά με τις αρχικές εκδόσεις που βγήκαν από την γραμμή παραγωγής στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Παρ ‘όλα αυτά ο αμερικανικός στρατός σύντομα θα φτάσει στα όρια για το πόσο μπορούν να αναβαθμιστούν τα γηραιά τεθωρακισμένα οχήματα. Το ερώτημα για το στρατό είναι ποιες τεχνολογίες μπορούν να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες πλατφόρμες και ποιες τεχνολογίες θα απαιτήσουν ένα εντελώς νέο όχημα.

Πράγματι, μερικές φορές ο στρατός διαπίστωσε ότι η βελτίωση των πολλαπλών τύπων οχημάτων είναι καλύτερη από την ανάπτυξη μιας μόνο αντικατάστασης για έναν τύπο οχήματος. Τέτοια ήταν η περίπτωση της αντικατάστασης του Bradley από το στρατό για το Groundbreaking Vehicle, του οποίου η ακύρωση έδωσε στην δυνατότητα στον Στρατό να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από αυτό για να βελτιώσει τα οπλικά συστήματα των Abrams, Bradleys και Paladin.

Bradley τεθωρακισμένα

«Στο τέλος της ημέρας, ένα όχημα μάχης είναι ένα κουτί μαζί με ένα σύστημα κίνησης, ένα οπλικό σύστημα και τις επικοινωνίες», είχε δηλώσει ο Bassett. «Εάν μπορείτε να πάρετε όλα αυτά τα πράγματα και να τα τοποθετήσετε σε ένα υπάρχον όχημα, τότε ίσως δεν χρειάζεται να φτιάξεις ένα ολοκαίνουργιο όπλο κατασκευασμένο από το μηδέν και όλους τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό».

Το πρόγραμμα Armored Multipurpose Fighting Vehicle (AMPV) είναι ένα παράδειγμα όπου αναπτύχθηκε ένα «νέο» όχημα χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από ένα υπάρχον μηχάνημα. Το AMPV χρησιμοποιεί ένα νέο σασί, αλλά τα περισσότερα κομμάτια του οχήματος προέρχονται από το Bradley.

Αλλά ακόμη και η σταδιακή ανάπτυξη και βελτίωση θα σημαίνει ότι τόσο το M1A2 SEPv.3 όσο και το Bradley θα παραμείνουν ισχυρά μηχανήματα. Για παράδειγμα, ο Στρατός εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη νέων λειτουργιών. Το αν η σταδιακή προσέγγιση του Αμερικανικού Στρατού θα είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές και κινεζικές μηχανές δεν είναι ακόμα γνωστό.

Με πληροφορίες από: Popular Mechanichs

onalert.gr

Share this post