Βέλγιο: Έκκληση στους πολίτες να μειώσουν το ντους στο… 5λεπτο για εξοικονόμηση ενέργειας!

Βέλγιο: Έκκληση στους πολίτες να μειώσουν το ντους στο… 5λεπτο για εξοικονόμηση ενέργειας!

Πρόταση να ανοίξουν ξανά τα δημόσια λουτρά στη βελγική πρωτεύουσα

Περιορισμούς και στην… καθαριότητα ζητά η βελγική κυβέρνηση από τους πολίτες, κάνοντας έκκληση να περιορίσουν τον χρόνο που καταναλώνουν κάνοντας μπάνιο στα… πέντε λεπτά, υποστηρίζοντας πως έτσι θα καταφέρουν να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος Milieu Centraal, που ως στόχο του έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και το περιβάλλον, και τα οποία αναπαράγονται από τα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου, οι Βέλγοι περνούν κατά μέσο όρο εννέα λεπτά στο ντους. Αν, λοιπόν, η συγκεκριμένη διάρκεια δεν υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, το όφελος στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι περίπου 128 ευρώ.

Σε ετήσια βάση, μάλιστα, μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων ζεστού νερού και 618 kWh φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με το ίδρυμα, το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C θα έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση 50% λιγότερης ενέργειας από το εάν πλένονται στους 40°C. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων, ειδικοί ζητούν να επιστρέψουν τα δημόσια λουτρά στη βελγική πρωτεύουσα, λόγω του αυξανόμενου κόστους, ώστε όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό να έχουν ένα μέρος να πλυθούν.

Δυσκολία πρόσβασης σε νερό για το 10% του πληθυσμού των Βρυξελλών

Σήμερα, περίπου το 10% του πληθυσμού των Βρυξελλών δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε νερό, αναφέρει η Πολίν Μπακέρ, ειδική σε θέματα λειψυδρίας στο ULB. Πρόκειται για πολίτες που έχουν στέγαση, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να έχουν προβλήματα με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά και για εκείνους που δεν έχουν στέγη και πρέπει να βρουν μέρη για να πλυθούν και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Η Πολίν Μπακέρ και η συνάδελφός της, Σοφί Ρισέλ, έχουν ερευνήσει τους τύπους χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλά είναι τα σημεία της βελγικής πρωτεύουσας που θα μπορούσαν να διατεθούν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Αυτό το θέμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι παράγοντες στην επίλυσή του», σημειώνουν.

newsbreak.gr

Share this post