Βίντεο από το «ξύπνημα» της Αίτνας: «Βροχή» από ηφαιστειακή σκόνη σε πόλεις της Σικελίας – Το νέφος έφτασε μέχρι την Αθήνα

Βίντεο από το «ξύπνημα» της Αίτνας: «Βροχή» από ηφαιστειακή σκόνη σε πόλεις της Σικελίας – Το νέφος έφτασε μέχρι την Αθήνα

Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η δραστηριότητα της Αίτνας, του ηφαιστείου που εξερράγη για άλλη μια φορά την Κυριακή, καλύπτοντας με στάχτη αρκετές πόλεις στη Σικελία.

Η δέκατη κατά σειρά μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στις 0624 UTC στην Αίτνα εκτοξεύοντας την ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος μέχρι τα 10.000 μέτρα.

Πρόκειται για την δέκατη φορά από τις 16 Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.

 

Η στάχτη κάλυψε αρκετές πόλεις ανάμεσα στις οποίες και οι Sant’Alfio, Giarre, Linguaglossa και Mascali, με τις αρχές να μιλούν για μια «μαύρη ζώνη» που σχηματίστηκε από τις πλαγιές του ηφαιστείου μέχρι την Μεσόγειο.

 

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε προκάλεσε, μάλιστα, και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα το ηφαιστειακό νέφος αερίων και τέφρας από την Αίτνα να φτάσει έως την Αθήνα, όπως κατέγραψε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11.

Σύμφωνα με το meteo.gr

το νέφος δημιουργήθηκε από έκρηξη του ηφαιστείου περίπου στις 9 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, μεταφερόμενο από τα ισχυρά δυτικά ρεύματα στην τροπόσφαιρα έφτασε στην Αθήνα σε 6 περίπου ώρες, γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Η ηφαιστειακή τέφρα όχι μόνο έφτασε πάνω από την χώρα μας, όπως έδειχναν τα προγνωστικά στοιχεία, αλλά διέσχισε τελικώς όλη τη νότια Τουρκία και το βράδυ της Κυριακής έφτασε ακόμη και στα βορειοδυτικά τμήματα της Συρίας.

Σημαντικό ρόλο για την διασπορά έχουν οι επικρατούντες άνεμοι (περιοχή ομπρέλας), ο ρυθμός ανόδου της στήλης, η περιεκτικότητα σε στάχτη που μπορεί να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, και η διάρκεια των ηφαιστειακών σύννεφων, διότι έχει άμεσες επιπτώσεις στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Σχεδόν όλοι οι τύποι ηφαιστειακών στηλών μπορούν να διοχετεύσουν στάχτη στην ατμόσφαιρα σε επαρκές ύψος ώστε να καθίσταται επικίνδυνη η πτήση αεροσκαφών στα ύψη αυτά.

Αίτνα

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα. Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες. Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

protothema.gr

Share this post