Βουβωνική πανώλη: Πρέπει να θορυβηθεί η Ελλάδα;

Βουβωνική πανώλη: Πρέπει να θορυβηθεί η Ελλάδα;
Πόσο ανησυχητικά μπορεί να είναι τα κρούσματα βουβωνικής πανώλης σε Κίνα και Μογγολία; Κινδυνεύει η χώρα μας; Τι αναφέρει ειδικός στο Sputnik.
Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί στενά ένα πιθανό ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα, πολλοί αναρωτιούνται αν βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας υγειονομικής απειλής για την ανθρωπότητα.
Η πανώλη προκαλείται από βακτήρια και έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως η πανδημία που αφάνισε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Κάθε χρόνο περίπου 1.000 με 2.000 άνθρωποι μολύνονται από διαφορετικούς τύπους πανώλης, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κρούσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και το Περού.
Ωστόσο, ενώ επιδημικά κύματά της έχουν εμφανιστεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τα προηγούμενα έτη, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο ανησυχητική είναι η επανεμφάνιση του ιού σε Κίνα και Μογγολία και η εξάπλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την απάντηση έδωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.

«Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι ενέχει υψηλό κίνδυνο, αλλά το παρακολουθούμε, το επιτηρούμε προσεκτικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να απειληθεί η χώρα μας από τη βουβωνική πανώλη. Προκαλείται από βακτήριο και έτσι, σε αντίθεση με την COVID-19, αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Πλέον υπάρχει θεραπεία.Το μόνο που χρειάζεται, είναι να εντοπιστεί έγκαιρα η πανώλη σε αυτόν που την έχει και να δοθεί η θεραπεία» επισημαίνει στο Sputnik η Αθηνά Στούπη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Καθησυχαστική είναι και για τη μετάλλαξη του Η1Ν1.

«Μεταλλάξεις γίνονται κάθε χρόνο, ο τύπος αλλάζει. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο για τον ιό της γρίπης. Κάθε χρόνο περιμέναμε ένα νέο κύμα πανδημίας του ιού της γρίπης, ωστόσο ήρθε απρόβλεπτα η πανδημία COVID-19» εξηγεί η επιστήμονας.
Όπως αναφέρει, όλες οι ασθένειες είναι σημαντικές και πρέπει να τις προσέχουμε, «ωστόσο στην πανώλη και στη γρίπη υπάρχουν θεραπείες και γνωρίζουμε τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η πανδημία COVID-19 παραμένει κάτι καινούριο και θέλει χρόνο να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί».
Ερωτηθείσα για το πότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί χρονικά ένα νέο κύμα κορονοϊού, απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι απρόβλεπτο. «Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι τουρίστες».

Προβλεπόμενο, ωστόσο, είναι το νέο κύμα του ιού της γρίπης που αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.
sputniknews.gr

Share this post