Βουλγαρία: Η Κυβέρνηση Ενέκρινε Μνημόνιο Συνεργασίας Με Το Ιράν!

Βουλγαρία: Η Κυβέρνηση Ενέκρινε Μνημόνιο Συνεργασίας Με Το Ιράν!

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας με δήλωση του ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σήμερα 17 Απριλίου ένα σχέδιο μνημονίου συμφωνίας για οικονομική συνεργασία με το Ιράν ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Σκοπός του μνημονίου είναι να διευκρινιστούν οι μελλοντικοί τομείς της διμερούς συνεργασίας και τα μέτρα που θα λάβουν και οι δύο χώρες για την επέκταση και εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας.

Θα υπάρξει ενθάρρυνση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών εκπροσώπων των δύο χωρών, εναλλαγές επαγγελματικών επισκέψεων, συμμετοχή σε εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν και στις δύο χώρες και διοργάνωση εκδηλώσεων“, ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση.

Το μνημόνιο προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και του Ιράν, προκειμένου να εμβαθυνθεί η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

Πάντως υπήρξαν αρκετές επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και του Ιράν τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2019, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Εκατερίνα Ζαχαριεβα, είχε συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αργκχί.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Ζαχάριεβα πραγματοποίησε συνομιλίες στη Σόφια με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ .

Ο Μπορίσοφ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους για την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ράντεφ δήλωσε τότε ότι η Βουλγαρία ενδιαφέρθηκε να εμβαθύνει τις εταιρικές σχέσεις με το Ιράν όσον αφορά το εμπόριο, την ενέργεια και την επιστημονική συνεργασία.

Τον Νοέμβριο του 2017, το υπουργείο Οικονομίας φιλοξένησε ένα βουλγαρικό-ιρανικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σόφια. Το υπουργείο της Βουλγαρίας ανακοίνωσε  ότι στο φόρουμ, που μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Μανόλεφ, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 15 ιρανικών γαλακτοκομικών εταιρειών, εξετάζοντας ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων στη Βουλγαρία.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Ράντεφ συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του,  Χασάν Ρουχάνι.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο προκάτοχός του Ράντεφ, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον Ρουχάνι.

Τον Ιούλιο του 2016, κατά την επίσκεψη στην Τεχεράνη μιας βουλγαρικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ, ο οποίος πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Ρουχάνι, η Βουλγαρία και το Ιράν είχαν υπογράψει διμερείς συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας , τις αμοιβαίες επενδύσεις, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες και τη συνεργασία μεταξύ των ΜΜΕ των δύο χώρων.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντανιέλ Μίττοφ και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι διεξήγαγαν συνομιλίες σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης διαδρόμων φυσικού αερίου και εμπορικών μεταφορών από το Ιράν προς την Ευρώπη, την κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις ροές προσφύγων.

sofiaglobe.com

Share this post