ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ & ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ & ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – Η ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ «ΒΟΜΒΑ» ΟΠΛΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ & ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ & ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – Η ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ «ΒΟΜΒΑ» ΟΠΛΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Βουλγαρία και Σκόπια μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας καθώς και Στρατό στα σύνορα ενισχύοντας τις περιπολίες λόγω της βραδυφλεγoύς «βόμβας» του μεταναστευτικού που είναι έτοιμη να σκάσει στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 700 αλλοδαποί παραμένουν στον χώρο έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, για δεύτερη ημέρα, ελπίζοντας να καταφέρουν να κινηθούν προς την Ειδομένη.

Στον χώρο έχουν συρρεύσει πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μετά την ψευδή είδηση που κυκλοφόρησε περί ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Βουλγαρικά αλλά και Σκοπιανά ΜΜΕ τόνιζαν αργά χτες βράδυ πως «η Ελλάδα έχει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους από το 2016, στους οποίους έχουν προστεθεί χιλιάδες επιπλέον και ο κύριος σκοπός τους είναι να κινηθούν μέσω της βαλκανικής οδού προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης».

«Η Βουλγαρία έχει εντείνει τις περιπολίες στα σύνορα με την Ελλάδα και είναι έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιο της διαχείρισης κρίσεων, έπειτα από την συμπλοκή των πάνω από 1000 μεταναστών με την ελληνική αστυνομία στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης» γράφει η ‘Sofia Globe’.

Την ανακοίνωση έκανε ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών, Μλάντεν Μαρίνοφ στην εθνοσυνέλευση στη Σόφια.

Ο Μαρίνοφ ενημέρωσε ότι έστειλε πρόσθετο εξοπλισμό στα σύνορα, όπως θερμικές κάμερες, κιάλια νύχτας, εξοπλισμό για την παρακολούθηση των συνόρων.

Επιπλέον διέταξε να αυξηθεί ο αριθμός των πρόσθετων περιπολιών ώστε να είναι σε θέση σε κάθε προσπάθεια διάσχισης των συνόρων να μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές για την αποτροπή των προσπαθειών για παράνομη διέλευση από το βουλγαρικό έδαφος.

Ταυτόχρονα και τα Σκόπια ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα με Ελλάδα- ενόψει των κινήσεων των χιλιάδων αλλοδαπών.

Για τρίτη ημέρα παραμένουν σε σκηνές έξω από τη δομή φιλοξενίας, στα Διαβατά, οι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μία «πορεία ελπίδας» προς τα σύνορα.

Βίντεο από drone καταγράφει το μέγεθος του άτυπου καταυλισμού το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι συγκεντρωθέντες έχουν ήδη στήσει τις σκηνές τους κι άναψαν φωτιές για τη διανυκτέρευσή τους.

Νέος γύρος εντάσεων την Παρασκευή

Επεισόδια μεταξύ των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και των προσφύγων που βρίσκονταν στο σημείο σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να προχωρούν σε χρήση χημικών, αλλά και ρίψεις κροτίδων λάμψης.

Σύμφωνα με το voria.gr, η αστυνομία μάλιστα προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου.

Μετά την αποτυχία της εξόδου, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις από τη δομή, βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα, αλλά απωθήθηκαν ξανά από τους αστυνομικούς. Στο σημείο έσπευσε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για να σβήσει τη φωτιά.

Από την Πέμπτη, έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών κατασκήνωσαν περίπου 600 πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθασαν από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα που ανέφερε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Επεισόδια με χημικά και πετροπόλεμο είχαν σημειωθεί και την Πέμπτη με την αστυνομία να προχωράει σε μία σύλληψη και τρεις προσαγωγές.

Επεισόδια και στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, πρόσφυγες επιχείρησαν να ταξιδέψουν προς τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας να επιβιβαστούν στα τραίνα, για τα οποία όπως ισχυρίζονται είχαν αγοράσει εισιτήρια.

Ως αποτέλεσμα, τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για Θεσσαλονίκη σταμάτησαν να εκτελούνται εκείνες τις ώρες. Oι πρόσφυγες αποχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής.

makeleio.gr

Share this post