«Βόμβα» από ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ: «Εκτίναξη των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία» Το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια θα …

«Βόμβα» από ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ: «Εκτίναξη των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία» Το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια θα …

…. τιμωρήσει όλο τον πλανήτη

Σε μια προειδοποίηση για την πορεία των οικονομιών των χωρών και πως αυτές μπορούν να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προχώρησε η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν.

Όπως σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός, η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη ενδέχεται να εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε όλον τον κόσμο, ζητώντας να περιοριστεί μεν η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αλλά «χωρίς να τιμωρηθεί ολόκληρος ο πλανήτης».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής (ρωσικού) πετρελαίου στην Ευρώπη» ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να το κάνουμε, χωρίς να βλάψουμε όλον τον πλανήτη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, θα ήταν το ιδανικό και είναι ένα ερώτημα το οποίο προσπαθούμε να εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία, για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως «αυτό θα αύξανε ξεκάθαρα τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, θα είχε δυσοίωνες συνέπειες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σημείωσε η Γέλεν.

Η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε ότι τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούν μια σημαντική πηγή για τη Ρωσία και «θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να τα μειώσουμε (…) Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος».

«Στην περίπτωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη των ΗΠΑ. Εμείς απαγορεύσαμε τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων κάθε είδους, όμως εισάγουμε ελάχιστα από τη Ρωσία. Αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη» η οποία θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της, συνέχισε.

Στις 8 Απριλίου η ΕΕ αποφάσισε να διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου.

Το 2021 η Ρωσία παρείχε το 30% του αργού και το 15% των πετρελαϊκών προϊόντων που αγόρασε η ΕΕ.

Νέα εκτόξευση του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, επηρεασμένες από τις ανησυχίες για περιορισμένη προσφορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μια πιθανή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου που θα περιόριζε περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και θα αυξήσει τις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 50 σεντς στα 107,30 δολάρια το βαρέλι στις 12:59 μ.μ., αφού νωρίτερα έφτασαν στο υψηλό των 109,80 δολαρίων το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 75 σεντς στα 102,94 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφτασαν στο υψηλό των 105,42 δολαρίων.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ δήλωσαν την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters, στη διευθύνουσα επιτροπή του ΔΝΤ ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση στην Ουκρανία. Ο ΟΠΕΚ αντιστέκεται στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ να αυξήσει την άντληση πετρέλαιο για να πέσουν οι τιμές, οι οποίες έφτασαν σε ανώτατο επίπεδο 14 ετών πάνω από τα 139 δολάρια τον περασμένο μήνα, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσίας πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 432.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περικοπών στην παραγωγή που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Share this post