«Βόμβα» Του Υπουργείου Άμυνας Της Τουρκίας: Συμφωνία Σε Είκοσι ΜΟΕ Με Την Ελλάδα!

«Βόμβα» Του Υπουργείου Άμυνας Της Τουρκίας: Συμφωνία Σε Είκοσι ΜΟΕ Με Την Ελλάδα!
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Συνταγματάρχης Ταμέρ Ζιντζίρ προχώρησε σε δηλώσεις εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά με ζητήματα όπως τα ελληνοτουρκικά ΜΟΕ, την ανατολική Μεσόγειο αλλά και την υπόθεση των S-400 στην Τουρκία.

Με το «θερμόμετρο» της έντασης να παραμένει σε υψηλά επίπεδα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά πως έχει επιτευχθεί συμφωνία «είκοσι μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε Αθήνα και ο Άγκυρα για τις εν λόγω περιοχές.
Συμφωνία για ελληνοτουρκικά ΜΟΕ ;

Όπως αναφέρει το Sigma, o Συνταγματάρχης Ζιντζίρ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, είπε ότι:

«Στις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ 20-25 Μαΐου 2019 και στην Άγκυρα μεταξύ 18-20 Ιουνίου 2019, συζητήθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τις προβληματικές περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο τέλος των συναντήσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για την εφαρμογή 20 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, καθώς επίσης και οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υπουργών Εθνικής Άμυνας, δημιούργησαν ένα εποικοδομητικό κλίμα και μαζί με τα μέτρα που θα εξετάσουμε σε επόμενες συναντήσεις, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Αιγαίο».
«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια στην ανατολική Μεσόγειο»

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου κατέστησε σαφές πως οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, επαναλαμβάνοντας όσα ανέφερε προ ημερών και ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι: «Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα εντός της υφαλοκρηπίδας μας, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΤΔΒΚ γύρω από την Κύπρο τελούν υπό την προστασία μας. Τα πλωτά γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής στα δυτικά, ο Γιαβούζ στα ανατολικά, και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός, στα νότια της Κύπρου, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που έχουν ανακοινωθεί.

Για την ασφάλεια των πλοίων μας, σε περίπτωση ανάγκης, παρέχεται πλήρης υποστήριξη από φρεγάτες, κορβέτες, τορπιλακάτους, πλοία και αεροσκάφη της ακτοφυλακής, υποβρύχια, καθώς και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καμία απόφαση και καμία συμφωνία, που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν πρόκειται να έχει ισχύ και διάρκεια, ούτε πρόκειται να κάνουμε τα στραβά μάτια σε τετελεσμένα στην περιοχή μας».
Οι S-400 και τα γαλλικά συστήματα

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των S-400 στην Τουρκία, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράδοσης του πρώτου φορτίου του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε χθες 25 Ιουλίου, με την συμμετοχή περίπου 30 ρωσικών αεροσκαφών, με προορισμό την αεροπορική βάση Μουρτέντ στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας, ενώ στην ίδια βάση θα παραδοθεί και η δεύτερη «παρτίδα».

Επιπρόσθετα, στην ενημέρωση Τύπου ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο τουΝΑΤΟ, η Γαλλία θα αναπτύξει στα νότια σύνορα της Τουρκίας μια συστοιχία αντιαεροπορικού συστήματος Samp-T.
Τα νέα μαχητικά αεροσκάφη και η επιχείρηση στη Συρία

Σύμφωνα με τον Ταμέρ Ζιντζίρ, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ με τους αρχηγούς των τριών όπλων συζητήθηκε και το θέμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Τονίστηκε πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας, ως στρατηγικός εταίρος, να προσδοκά από τις ΗΠΑ να αποφεύγουν βήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, ενώ επισημάνθηκε πως στην αντίθετη περίπτωση είναι φυσικό η Τουρκία να προχωρήσει σε αναζήτηση αγοράς άλλου μαχητικού.

Στην ατζέντα της διάσκεψης τύπου βρέθηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας, που σχεδιάζει η Τουρκία στα βόρεια της Συρίας.

Η Άγκυρα τόνισε για άλλη μια φορά πως η μοναδική δύναμη που μπορεί να ελέγξει την περιοχή είναι ο τουρκικός στρατός.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΑΜ είπε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για την απόφαση που πήρε η Τουρκία σχετικά με νέα πιθανή επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας YPG στα ανατολικά του Ευφράτη.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για να συζητήσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την αμερικανική αντιπροσωπεία, υπό τον Τζέιμς Τζέφρι, που βρίσκονταν στην Άγκυρα.

Πηγή: Sigmalive

Share this post