“Γενική επιστράτευση ή χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου” το δίλημμα Πούτιν: Mεταφορές εκτοξευτών ICBM

“Γενική επιστράτευση ή χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου” το δίλημμα Πούτιν: Mεταφορές εκτοξευτών ICBM

Δημόσια προειδοποίηση από τον Διευθυντή της CIA

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Η ανθρωπότητα βρίσκεται πολύ κοντά για δεύτερη φορά στην ιστορία της μπροστά στον κίνδυνο χρήσης πυρηνικής βόμβας λόγω των δραματικών εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ο Διευθυντής της CIA, η Ιαπωνία προ ημερών και ο Ζελένσκι πριν λίγο, μίλησαν δημόσια για τον κίνδυνο που βρίσκεται προ των πυλών.

Το δίλημμα Β. Πούτιν

Ο Β.Πούτιν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ σε συμβατικό πόλεμο. Η ανεξάντλητη ροή πολεμοφοδίων από την συλλογική Δύση προς την Ουκρανία έχει επιφέρει τρομαχτικές απώλειες στον ρωσικό Στρατό. Συνεπώς είναι μπροστά σε δύο επιλογές:

  • Είτε θα προχωρήσει σε κήρυξη πολέμου και γενική επιστράτευση ώστε να θέσει την οικονομία σε κατάσταση πολεμικής κινητοποίησης, να ζητήσει ακόμη και ενεργοποίηση του CSTO, είτε
  • θα χρησιμοποιήσει τακτική πυρηνική βόμβα

Η Ρωσία υπολογίζεται ότι έχει περίπου 2.000 τακτικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει από ξηρά, θάλασσα ή και αέρα.

Δημόσια προειδοποίηση από τον Διευθυντή της CIA

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθυντής της CIA William Burns προειδοποίησε δημοσίως από το Πανεπιστήμιο Georgia Tech στην Ατλάντα:

“Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να καταφύγει στη χρήση πυρηνικού όπλου τακτικής ή χαμηλής απόδοσης υπό το φως των στρατιωτικών αποτυχιών στην εισβολή στην Ουκρανία.

Είμαστε προφανώς πολύ ανήσυχοι. Ξέρω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανησυχεί βαθιά για την αποφυγή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, για την αποφυγή ενός ορίου στο οποίο, ξέρετε, η πυρηνική σύγκρουση καθίσταται δυνατή.

Δεν είναι σοφό να μειώνουμε την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της.

Δεδομένης της πιθανής απόγνωσης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργείται από πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης.

Ο Μπερνς σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει “πρακτικά στοιχεία” μιας τέτοιας κλιμάκωσης.

Ενώ έχουμε δει κάποια ρητορική από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πολλά πρακτικά στοιχεία για το είδος των αναπτύξεων ή των στρατιωτικών διαθέσεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία.

Αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Είναι μια από τις σημαντικότερες ευθύνες μας στη CIA.

Με το να είμαστε ανοιχτοί με μερικά από τα μυστικά μας, κάναμε πιο δύσκολο για τον Πούτιν να κρύψει την αλήθεια της απρόκλητης και μοχθηρής επιθετικότητάς του», είπε ο Μπερνς.

Στον αέρα το ρωσικό “Αεροσκάφος της Αποκάλυψης”

Αμέσως μετά το κτύπημα που δέχτηκε το καταδρομικό Moskva σημειώθηκε μεγάλη αεροπορική ρωσική δραστηριότητα. Πηγές αναφέρουν πως έλαβε χώρα η μεγαλύτερη αεροπορική κινητοποίηση από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στον αέρα βρέθηκε και το αεροσκάφος Διοίκησης Tupolev Tu-214SR ή αλλιώς “Αεροσκάφος της Αποκάλυψης”.

Το Tupolev Tu-214SR, είναι μια τροποποιημένη έκδοση του Tu-214, είναι το ρωσικό λεγόμενο «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης». Είναι εξοπλισμένο για να παρέχει στη ρωσική ηγεσία ένα κινητό κέντρο διοίκησης και ελέγχου σε περίπτωση μεγάλου κατακλυσμού ή παγκόσμιου πολέμου.

Τέσσερις ενσωματωμένες γεννήτριες παρέχουν άφθονο ρεύμα, ενώ ένα σύνολο εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου επιτρέπουν στο αεροπλάνο να παραμένει στον αέρα για 10.000 χλμ.

Στον αέρα ήταν τα εξής “πακέτα” αεροσκαφών:

Ilyushin Il-96-300
Tupolev Tu-154M
Antonov An-148
Tupolev Tu-214PU
Tupolev Tu-154M
Tupolev Tu-154M

1.-RuAF Tupolev Tu-134AK RA-65729
-RuAF Tupolev Tu-204-300 RSD76
-RuAF Ilyushin Il-96-300 RSD73
-RuAF Tupolev Tu-214PU RSD75 Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου
-RuAF Ilyushin Il-62M RA-86496
-Russian Navy Tupolev Tu-154M RF-85856

2.Tupolev Tu-154 RA-85843
-RuAF Force Ilyushin Il-62M RA-86572
-RuAF Ilyushin Il-76MD RA-76713
-RuAF Ilyushin Il-76MD RA-78817
-RuAF Ilyushin Il-76MD RA-78838
-RuAF Antonov An-124 RFF8658
-RuAF Ilyushin IL76 RFF8654
-RuAf Tupolev Tu-214ON RF-64519

3.RUAF Tu-134AK RA-65992
-RuAF Tupolev Tu-134AK RA-65992
-RuAF Antonov An-148-100E RA-61731
-RuAF Ilyushin Il-76MD RA-78838
-RuAf Tupolev Tu-154M RFF7672
-Russian FSB Tupolev Tu-154M RSD982

Την ίδια ημέρα εντοπίστηκαν να μεταφέρονται μέσω των ρωσικών σιδηροδρόμων εκτοξευτές ICBM.

Λόγω του βάρους των κινητών ICBM “TOPOL” δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο MAZ-7917 κατά τη σιδηροδρομική μεταφορά.

Η τοποθέτηση των ICBM θα γίνει μετά την εκφόρτωση. Περισσότερα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά γι αυτή την ασυνήθιστη κίνηση. Aλλά το “timing” όλων αυτών των κινήσεων προβληματίζουν.

Ανησυχεί και η Ιαπωνία για χρήση πυρηνικών

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην κρίση της Ουκρανίας, δήλωσε προ ημερών ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ανησυχούμε σοβαρά για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο σε συνέντευξη Τύπου.

«Εμείς, ως μοναδική χώρα που έχει υποφέρει από πυρηνικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια πολέμου, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε εκκλήσεις ότι οποιαδήποτε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, πόσο μάλλον η πραγματική χρήση τους, δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί».

Ζελένσκι: Όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να είναι προετοιμασμένες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι «όλες οι χώρες του κόσμου» πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Ζελένσκι είπε στον Τζέικ Τάπερ του CNN ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί είτε στα πυρηνικά είτε στα χημικά όπλα.

“Όχι μόνο εγώ — όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν γιατί μπορεί να μην είναι αληθινές πληροφορίες, αλλά μπορεί να γίνει αλήθεια”, είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας στα αγγλικά.

“Αυτό δεν είναι ζήτημα για την Ουκρανία, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για όλο τον κόσμο, νομίζω.”

Δείτε χάρτες

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Share this post