Γιατί η Ρωσία είναι έτοιμη να σώσει την Αμερική από έναν πόλεμο και την ντροπή

Γιατί η Ρωσία είναι έτοιμη να σώσει την Αμερική από έναν πόλεμο και την ντροπή

Αμερικανοί στρατιώτες στην επαρχία Λογάρ, Αφγανιστάν. – RIA Νοβόστι, 1920, 18.02.2021

© AP Photo / Rahmat Gul, File

Petr Akopov

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διεξάγουν διήμερη βιντεοδιάσκεψη, η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του Joe Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο – αλλά ούτε καν επειδή οι υπουργοί θα συζητήσουν την προετοιμασία μιας νέας στρατηγικής αντίληψης της συμμαχίας, η οποία θα κατονομάσει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα μεταξύ των κύριων αντιπάλων. Αυτό, φυσικά, είναι πολύ σημαντικό – αλλά οι Ατλαντιστές εργάζονται ακούραστα για να εδραιώσουν τη ρωσοκινεζική συμμαχία τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν υπάρχει τίποτα απροσδόκητο σε αυτό. Αλλά μια άλλη απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής, η συνέπεια της οποίας θα μπορούσε να είναι μακελειό τους επόμενους μήνες.

Είναι γνωστό ότι ο Donald Trump έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος εδώ και πολλές δεκαετίες, με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεκίνησαν κανένα νέο πόλεμο, αλλά επιπλέον, προσπάθησε επίσης να ολοκληρώσει τους υπάρχοντες, για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην πατρίδα τους. Καταρχάς, από το Αφγανιστάν – πριν από ένα χρόνο η Ουάσιγκτον υπέγραψε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, για την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων. Αυτοί (συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των PMC) θα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως μέχρι την 1η Μαΐου, δηλαδή μόλις δύο και λίγους μήνες πριν από την πλήρη απόσυρση από το Αφγανιστάν. Ο Trump έχει μειώσει το σώμα από δέκα σε 2,5 χιλιάδες – αλλά εκτός από τους Αμερικανούς, εξακολουθούν να υπάρχουν 7,5 χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Φυσικά, πρέπει επίσης να αποσυρθούν – και δεν θα είχαν παραμείνει εκεί χωρίς τους Αμερικανούς. Αλλά τώρα η απόφαση για την απόσυρση των στρατευμάτων μπορεί να αντιστραφεί – αυτή είναι η επιλογή που συζητήθηκε από τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν – μια επίσημη απόφαση να αποσυρθούν τα στρατεύματα δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλά η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι γίνεται “αναθεώρηση της συμφωνίας” και “εξετάζει κατά πόσον οι Ταλιμπάν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους.” Δεδομένου ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken, δήλωσε πέρυσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, το ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει επιλυθεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε πρόσφατα τη λύπη του για το γεγονός ότι η απόφαση για την “αποστολή στο Αφγανιστάν” δεν θα είναι εύκολη:

“Μπορούμε να μείνουμε και να συνεχίσουμε τη στρατιωτική εμπλοκή. Ή μπορούμε να εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν και να διακινδυνεύσουμε ότι η χώρα θα γίνει και πάλι καταφύγιο για τρομοκράτες. Δεν υπάρχει εύκολη επιλογή. < …> οι Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους: να μειώσουν τη βία και να τερματίσουν τους δεσμούς τους με τρομοκρατικές ομάδες. Αντ’ αυτού, είμαστε μάρτυρες ενός απαράδεκτου επιπέδου βίας των Ταλιμπάν, το οποίο στρέφεται επίσης κατά των ιατρών, των δικαστών και των δημοσιογράφων”.

Ο Στόλτενμπεργκ διαστρεβλώνει κατάφωρα: οι Ταλιμπάν τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη συμφωνία με τους Αμερικανούς, οι οποίες αφορούσαν τη μη επίθεση στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τις ενδοαφγανικές συγκρούσεις, δεν μπορούν να σταματήσουν, αλλά η κύρια αιτία τους είναι η συνεχιζόμενη Αμερικανική κατοχή. Εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει τώρα να ακυρώσει (τυπικά – να αναβάλει, αλλά στην πραγματικότητα να μην αλλάξει) την απόσυρση των στρατευμάτων, στο Αφγανιστάν θα ξεκινήσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη τα τρία τέταρτα της χώρας – εάν οι Αμερικανοί τους εξαπατήσουν με την απόσυρση των στρατευμάτων, θα συνεχίσουν τις πλήρεις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης της Καμπούλ που κατέχει το ΝΑΤΟ. Και ενάντια στους Αμερικανούς κατακτητές, αυτό θέλει ο Μπάιντεν;

Το πρόβλημα με τους Αμερικανούς είναι ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν διατηρώντας παράλληλα ένα φιλικό καθεστώς εκεί – αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Σχεδόν είκοσι χρόνια κατοχής έχουν φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο μίσος σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της Αφγανικής κοινωνίας. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συνεργατών που βρίσκονται τώρα στην εξουσία, γνωρίζουν καλά ότι μόλις φύγουν οι Αμερικανοί, ο χρόνος τους θα τελειώσει.

Η μόνη πιθανή συμβιβαστική επιλογή για να αποφευχθεί ένας μετααμερικανικός πόλεμος όλοι εναντίον όλων θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού – και αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε μυστικά παραρτήματα της συνθήκης Αμερικανο-Ταλιμπάν. Αλλά οι αρχές της Καμπούλ φοβούνται να συμβιβαστούν με τους Ταλιμπάν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθυστερούν όλο το χρόνο από την υπογραφή της Συνθήκης, βάζοντας φρένο στην έναρξη των πραγματικών ενδο-αφγανικών διαπραγματεύσεων. Περιμένατε αλλαγή εξουσίας στην Ουάσινγκτον; “Φυσικά. Αλλά είναι έτοιμος ο Μπάιντεν να ξεκινήσει μια νέα φάση του πολέμου στο Αφγανιστάν, να στείλει ξανά χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες εκεί (και επίσης να μετακινήσει τους Γερμανούς και άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ); Και όλα αυτά για να φύγουν τελικά από το Αφγανιστάν σε ένα ή δύο χρόνια ούτως ή άλλως – μόνο σε πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες για τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Αρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να εγκατασταθούν στο Αφγανιστάν προκειμένου να έχουν μια βάση επιρροής σε όλη την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ρωσίας και της Κίνας. Αλλά όπως έδειξαν τα τελευταία 20 χρόνια, οι Αμερικανοί δεν έχουν αξιόπιστη βάση στο Αφγανιστάν – πόσο μάλλον ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν πάει πουθενά και συνεχίζουν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας. Ο Τραμπ δεν ενδιαφερόταν για τα σχέδια για τον παγκόσμιο έλεγχο του Ατλαντικού στον κόσμο – έτσι ήταν έτοιμος να αποσύρει τα στρατεύματα και να ξεχάσει το Αφγανιστάν. Ο Biden, όπως και ολόκληρη η παγκοσμιοποιημένη ομάδα του, πιστεύει στην ικανότητα της Αμερικής να παραμείνει μια παγκόσμια ηγεμονία – παρόλο που δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Αλλά ακόμη και οι σημερινοί ηγέτες της Ουάσιγκτον καταλαβαίνουν ότι το Αφγανιστάν είναι αδύνατο να κρατηθεί, οπότε μια πλήρης αποχώρηση των Αμερικανών υπό τον Μπάιντεν φαίνεται πιθανή ακόμα και μετά την εγκατάλειψη των δεσμεύσεων του Τραμπ την 1η Μαΐου.

Η Ουάσινγκτον θα έχει τώρα δύο επιλογές για περαιτέρω δράση.

Πρώτον, οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν τις μάχες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν το άγημά τους, θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν τον Αφγανικό στρατό, αλλά όλα θα τελειώσουν ως συνήθως, δηλαδή χωρίς τίποτα. Μετά από αυτό, οι Αμερικανοί θα ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν – σε μια προσπάθεια να επιβάλουν μια νέα συμφωνία, αλλά στο τέλος, όλα θα περιοριστούν σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε μια νέα προθεσμία για την αποχώρηση των στρατευμάτων. Η προσπάθεια θα είναι ανεπιτυχής, και σε μία από τις επιθέσεις οι Ταλιμπάν θα πάρουν την Καμπούλ. Και οι Αμερικανοί θα πρέπει να εκκενώσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις με ντροπή επειγόντως.

Η δεύτερη επιλογή εξακολουθεί να είναι δυνατή – αλλά γι’ αυτήν η Αμερική χρειάζεται τη Ρωσία. Πρέπει να πείσουν τους Ταλιμπάν ότι η σημερινή άρνηση αποχώρησης είναι προσωρινό μέτρο και έχουν νέα προθεσμία για τον τερματισμό της κατοχής. Δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαλύουν τη συνθήκη από τον Φεβρουάριο του 2020 – αλλά απλώς μετατοπίζουν ελαφρώς την εφαρμογή των υποχρεώσεών τους. Μπορούν οι Ταλιμπάν να το κάνουν αυτό; Ναι, αλλά μόνο υπό έναν όρο: εάν αρχίσουν οι πραγματικές ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση στις αρχές της Καμπούλ – και θα πρέπει να γίνει όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Ρωσία και την Κίνα. Στην πραγματικότητα, οι Ταλιμπάν θα χρειαστούν ισχυρές διαβεβαιώσεις από τις μεγάλες δυνάμεις ότι θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων, και οι αρχές της Καμπούλ πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν σχετικά με τη διαμόρφωση και την ισορροπία δυνάμεων στο μετααμερικανικό Αφγανιστάν.

Αυτό πιέζουν τη Ρωσία να κάνει – όπως έγινε γνωστό, μια πολυμερής συνάντηση για την Αφγανική διευθέτηση με τη μορφή της “διευρυμένης τρόικας” πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και οι δύο γείτονες του Αφγανιστάν με μεγάλη επιρροή σε αυτό είναι το Πακιστάν και το Ιράν. Αν και η Ιρανική συμμετοχή εξακολουθεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση (οι Ιρανοί κατ’ αρχήν δεν θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Αμερικανούς), η κυβέρνηση Biden είναι έτοιμη για τη συνάντηση – αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ειδικό εκπρόσωπο Χαλίλζαντ (ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν πέρυσι).

Οι δηλώσεις του Kabulov έγιναν για την 32η επέτειο της απόσυρσης των Σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν – όπου οι δικοί μας ήταν εκεί για εννέα χρόνια, και οι Αμερικανοί είναι εκεί για περισσότερα από 19 χρόνια. Και για να φύγουν από το Αφγανιστάν σχετικά ήσυχα, χρειάζονται τη βοήθεια της Ρωσίας. Εάν, φυσικά, στην Ουάσιγκτον επικρατήσει η ανησυχία για τα εθνικά τους συμφέροντα, δεν χρειάζεται καμιά Ρωσία να παραμείνει στο Αφγανιστάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια παράλογη πίστη στη δική τους παντοδυναμία και εξαιρετικότητα, στην οποία ούτε οι Αφγανοί, ούτε οι Ρώσοι ούτε ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύουν. Ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, που δεν κατοικούν στον “βάλτο της Ουάσιγκτον”.

https://ria.ru/20210218/voyna-1597894475.html

https://www.tokoutsavaki.com/post/the-way-to-solve-the-afghan-issue

Share this post