Γιατί καθυστερεί η εισαγωγή φαρμάκων κατά του κορονοϊού;

Γιατί καθυστερεί η εισαγωγή φαρμάκων κατά του κορονοϊού;

Ενώ οι κυβερνήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών ρίχνουν όλο το βάρος στον εμβολιασμό των πολιτών, ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας επισημαίνει τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει η εφαρμογή φαρμακευτικών αγωγών σε ασθενείς covid-19, προκειμένου να μειωθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, έως ότου επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω των εμβολίων. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2021, αναρωτιέται κανείς γιατί η συζήτηση περί φαρμάκων κατά της covid-19 δεν απασχολεί περισσότερο τη δημόσια σφαίρα και φυσικά… την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο tvxs.gr o πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης τονίζει την ανάγκη το ελληνικό κράτος να εισάγει φάρμακα που βασίζονται στα μονοκλωνικά αντισώματα και τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ, κίνηση που, όπως υποστηρίζει, μπορεί να αποσοβήσει το θάνατο για σημαντικό αριθμό ασθενών.

«Ακομα κι αν με κάποιο μαγικό τρόπο σήμερα εμβολιαζόμαστε όλοι στην Ελλάδα, το φράγμα της ανοσίας θα έπαιρνε τρεις με τέσσερις μήνες για να δημιουργηθεί. Μέχρι τότε, δεν πρέπει παράλληλα με τον εμβολιασμό να αξιοποιήσουμε όποια θεραπεία υπάρχει προκειμένου να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε; Μπορούμε σαν κοινωνία να χάνουμε 50 και 100 ανθρώπους κάθε μέρα;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει εδώ και δύο περίπου μήνες ο Παύλος Πολάκης.

Ήταν Δευτέρα 9 Νοεμβρίου όταν o Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση κατεπείγουσας χορήγησης στο μονοκλονικό αντίσωμα μπαμλανιβιμάμπη της Eli Lilly & Co και έκτοτε το αμερικανικό κράτος έχει αγοράσει 800.000 δόσεις για να τις χορηγήσει σε ασθενείς. Έγκριση επίσης έχει λάβει και ο συνδυασμός δύο άλλων αντισωμάτων, της κασιριβιμάμπης και της ιμντεμιβάμπης, που έχει παρασκευάσει η εταιρία Regeneron. Είναι ο συνδυασμός φαρμάκων που είχε χορηγηθεί στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πολάκης: Μπορούν να σωθούν οι μισοί.

«Πρόκειται για φάρμακα που είναι αποτελεσματικά εφόσον χορηγηθούν σε ασθενείς covid-19 στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, από την 2η έως και την 10η ημέρα. Δε χρειάζεται να χορηγούνται σε όλους, αλλά μόνο σε όσους λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά», λέει ο Παύλος Πολάκης στο tvxs.gr. «Έχει αποδειχθεί ότι τα φάρμακα αυτά αποτρέπουν την κακή εξέλιξη της νόσου στο 72% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αν σκεφτούμε ότι το 80-85% των θανάτων αφορούν ευπαθείς, με τη χρήση τέτοιων φαρμάκων θα μπορούσαμε να αποσοβήσουμε το 50% των θανάτων», επισημαίνει.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας απαντά στην ένσταση που τίθεται σχετικά με τη μη έγκριση των φαρμάκων αυτών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), λέγοντας ότι αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και δικαιολογείται από το επείγον της συνθήκης.
Ο κ. Πολάκης υπολογίζει πως το ΕΣΥ θα ήταν καλυμμένο αν αγόραζε 2 με 3 χιλιάδες τέτοια σκευάσματα κάθε μήνα, και άρα θα προέκυπτε ένα μηνιαίο κόστος περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για όσους μήνες μεσολαβήσουν μέχρι να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω των εμβολίων. «Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη αλλά ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, το κόστος δεν είναι μεγάλο», υποστηρίζει.

Φάρμακα που στηρίζονται στα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται πως έχουν έρθει στην Ελλάδα αλλά μόνο στο πλαίσιο των τελικών δοκιμών, εν όψει της πιθανής έγκρισής τους από τον ΕΜΑ. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι πέντε ελληνικά νοσοκομεία θα συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές και συγκεκριμένα στα «Σωτηρία» και «Αττικόν» στην Αττική, σα «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα.

Παράλληλες κινήσεις.

Παράλληλα με αυτές τις κλινικές δοκιμές, επιστήμονες στο νοσοκομείο Παπανικολάου δουλεύουν πάνω στο εγχείρημα χορήγησης κυτταρικών προϊόντων από αναρρώσαντες δότες σε καινούριους νοσούντες. Το εγχείρημα είχε λάβει δημοσιότητα πριν μερικές εβδομάδες εξαιτίας της δυσκολίας των επιστημόνων να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχεια της έρευνας. Τα χρήματα ευτυχώς βρέθηκαν και οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους.

Πηγή από την επιστημονική κοινότητα μετέφερε στο tvxs.gr ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανό να αναδειχθεί η χρησιμότητα των φαρμάκων που ονομάζονται «χολινεργικοί αγωνιστές». Η χρησιμοποίηση αυτών των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της covid-19 στηρίζεται στην άποψη ότι λοίμωξη και σοβαρή νόσος δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Γιατί δεν εισάγονται τα φάρμακα;

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ η χώρα συνεχίζει να μετρά δεκάδες θανάτους καθημερινά, μοιάζει μάλλον εύλογη η απορία γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην εισαγωγή των φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η εμπλοκή της Ελλάδας σε ερευνητικό επίπεδο είναι θετική εξέλιξη, όμως υπάρχει αίσθηση ότι οι εξελίξεις όσον αφορά στα φάρμακα κατά της covid-19 θα έπρεπε να τρέχουν με γρηγορότερο ρυθμό.

Εφόσον η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας καθυστερεί σημαντικά για λόγους που σχετίζονται τόσο με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης όσο και με την πορεία του εμβολιασμού παγκοσμίως, δε θα έπρεπε να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας; Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχοντας αποφασίσει να ρίξουν όλο το βάρος στα εμβόλια, καθυστερούν την έγκριση των φαρμάκων υπό το φόβο σημαντικός αριθμός πολιτών να αποφύγει τον εμβολιασμό, επαναπαυόμενοι στην ύπαρξη θεραπείας.

Share this post