ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ;

ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ;

Με μια ιστορική απόφαση η κοινότητα της Αστόριας επέλεξε πρόσφατα να παραμείνει το σχολείο υπό τον έλεγχό της και να διατηρήσει τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. Για την ενίσχυση του σχολείου αποφάσισε να συνεργασθεί με άλλες κοινότητες. Η Αρχιεπισκοπή όμως υπέδειξε ότι είναι αντίθετη με την συμφωνία συνεργασίας Αγ.Δημητρίου και Γουάιτστοουν!! Οι δύο αυτές κοινότητες πρέπει να αγνοήσουν την Αρχιεπισκοπή η οποία δεν έδειξε ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ενδιαφέρον για την Ελληνική Παιδεία. Και να προχωρήσουν με την βοήθεια όλης της Ομογένειας στη αναβάθμιση του Σχολείου σε Πρότυπο!
Του Νίκου Σταματάκη*
Με συντριπτική πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση για μετατροπή του σχολείου της κοινότητας σε charter school κάτι που θα σήμαινε ότι θα ήταν ανοιχτό σε όλες τις θρησκείες και φυλές. Η πρόταση αυτή ήταν μέρος του πακέτου δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο επέμεινε στην αλλαγή της νομικής προσωπικότητας του Σχολείου προκειμένου να προχωρήσει στην δωρεά $25 εκατομμυρίων δολαρίων. Από πηγές του Συμβουλίου της Κοινότητας, επιβεβαιώσαμε ότι η Κοινότητα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να δεχτεί αντιπροσώπους του Ιδρύματος Νιάρχου στο Σχολικό Συμβούλιο και να συζητήσει τις υποδείξεις αλλαγών στο πρόγραμμα και τον γενικό σχεδιασμό του Σχολείου. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση όμως αυτή η κοινότητα που αποτελεί την «Σημαία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αμερική», δεν θα ήταν διατεθειμένη να αλλάξει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του Σχολείου, που άλλωστε είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό κοινοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Εν μέσω αυτών των δραματικών εξελίξεων το διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας δεν είχε καλύτερη επιλογή από το να συζητήσει την πιθανότητα συνεργασίας με άλλες κοινότητες με σκοπό την αύξηση του αριθμού των μαθητών του σχολείου. Κατά καλή συγκυρία όταν η κοινότητα του Γουάιτστόουν αποφάσισε πριν λίγο καιρό να μην λειτουργήσει πλέον το σχολείο της ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους του Αγ.Δημητρίου για να δημιουργήσουν παράρτημα (Annex) του σχολείου εκεί. Υπήρξε αρχική συμφωνία που απομένει να ολοκληρωθεί. Αποφάσισε επίσης να κρατήσει την πόρτα του Ιδρύματος Νιάρχου ανοιχτή. Η απλή λογική υποδείκνυε ότι ίσως να βρισκόταν κάποια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα έτσι ώστε και το σχολείο να ενισχυθεί, αλλά και να διατηρηθεί ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του.
Και ενώ αυτά τα λογικά επεδίωκε το διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας επενέβη ΑΜΕΣΑ η Αρχιεπισκοπή για να διαλύσει τη συνεργασία του Σχολείου του Αγ.Δημητρίου με την Κοινότητα του Γουάιτστοουν. Η δικαιολογία που προβλήθηκε ήταν η διαμαρτυρία της κοινότητας του Αγ.Νικολάου Φλάσινγκ – η οποία γειτονεύει με το Γουαιτστόουν – ότι τάχατες θα έχανε μαθητές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το σχολείου του Φλάσινγκ προσφέρει εκπαίδευση μέχρι και την 8η τάξη, ενώ του Αγίου Δημητρίου Αστόριας μέχρι και την 12η. Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι η Αρχιεπισκοπή θα μεσολαβούσε έτσι ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση που να εξυπηρετεί όλες τις κοινότητες (και εκείνη που δεν έχει σχολείο, δηλ. το Γουάιτστόουν, αλλά και τις άλλες δύο που έχουν). Μέσα στην φθίνουσα πορεία των κοινοτήτων μας και ιδιαίτερα της ελληνικής παιδείας (για την οποία η Αρχιεπισκοπή φέρει βαρύτατη ευθύνη) η καλύτερη λύση θα ήταν η συνεργασία όλων στη δημιουργία ενός Πρότυπου Γυμνασίου-Λυκείου που να προσελκύει μαθητές από όλες τις κοινότητες του Κουίνς. Με την παρέμβαση και παρότρυνση της Αρχιεπισκοπής κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως εφικτό. Μας είναι αδύνατο να δεχθούμε ότι οι δεκάδες χιλιάδες των ομογενών που ζούν στο Κουίνς, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλοί εκπαιδευτικοί, δεν θα μπορούσαν όχι μόνο να συντηρήσουν ένα τέτοιο σχολείο αλλά και να το αναβαθμίσουν σε ένα Πρότυπο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο.
Η μόνη κατάλληλη τοποθεσία για τέτοιου είδους συγχώνευση είναι ασφαλώς ο Αγ.Δημήτριος Αστόριας. Διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες μάλιστα είναι ξεχρεωμένες, αποτελώντας ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας. Διαθέτει επίσης προσωπικό και υποδομές. Και πάνω από όλα διαθέτει την παράδοση. Πρόκειται για μια αυτονόητη κίνηση που ικανοποιεί ταυτόχρονα όλους τους επιδιωκόμενους στόχους. 1) Διατηρεί το φυτώριο ελληνικής και ορθόδοξης παιδείας στην Αμερική. 2) Με την συγχώνευση και συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί άνετα να στοχεύσει στην αναβάθμιση σε πρότυπο σχολείο. 3) Εξοικονομεί πόρους από όλες τις κοινότητες που εμπλέκονται – οι οποίες άνετα μπορούν να συντηρούν σχολεία μόνο για τις μικρότερες τάξεις και απαλλάσσονται από το βάρος λειτουργίας τάξεων σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Με τη νεότερη γενιά που μόλις ανέλαβε τα ηνία της ηγεσίας στην κοινότητα του Αγ.Δημητρίου αρχίζει μια νέα ελπιδοφόρα εποχή και για το σχολείο. Υπάρχουν ήδη γερά οικονομικά θεμέλια και αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των παλαιοτέρων. Αλλά τώρα είναι η στιγμή να ενώσει η Ομογένεια όλες τις δυνάμεις της για να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον. Για παράδειγμα, εάν υποτεθεί ότι επιτυγχάνεται ο διπλασιασμός του αριθμού των μαθητών, πολλά προβλήματα θα μπορούσαν με λίγη καλή θέληση να λυθούν. Δεν χρειάζονται πολλά μαθηματικά για να καταλάβει κανείς το πώς οι «αριθμοί» θα επηρεάσουν την ποιότητα, πχ. με την προσέλκυση και συγκράτηση ταλαντούχων καθηγητών προσφέροντας καλύτερους μισθούς.
Θα περίμενε κανείς ότι η Αρχιεπισκοπή θα διαπίστωνε αυτά τα απλά και αυτονόητα πράγματα και θα διαμεσολαβούσε από την ηγετική της θέση προς την επίτευξη κάποιας λύσης. Αντί αυτού παρενέβη με τρόπο απαράδεκτο για να διαλύσει ακόμα και αυτή την πρώτη απόπειρα συνεργασίας των κοινοτήτων μας. Είναι πράγματι απογοητευτική η συμπεριφορά της. Αλλά τι να περιμένει κανείς από αυτή τη φωλιά τεμπελιάς, διαφθοράς και φιλοχρηματίας που έχει καταντήσει να είναι η Αρχιεπισκοπή; Να σημειώσουμε άραγε ότι ο 78χρονος τώρα διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, που προσελήφθη στην «ανθηρή» ηλικία των 63 ετών κατάφερε στην ανικανότητά του να κλείσει σχεδόν όλα τα ελληνικά σχολεία; Και ότι ακόμα και σε αυτή την προχωρημένη ηλικία ακόμα αμείβεται με μισθό εξαψήφιο ενώ δεν παράγει παρά ελάχιστο έργο; Και ότι βρίσκεται στη θέση αυτή χάρη και μόνο στην εύνοια του Αρχιεπισκόπου και όχι λόγω των (ανύπαρκτων) προσόντων του;
Η επιλογή του και η διατήρηση του επιεικώς απαράδεκτου κ.Ευθυμιόπουλου στη θέση του διευθυντή Παιδείας βαρύνει αποκλειστικά τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ.Δημήτριος δεν έχει MBA ή άλλα διοικητικά προσόντα και για τούτο πολλές φορές τον δικαιολογούμε για τα οικονομικά χάλια της Εκκλησίας. Ομως δεν στερείται εκπαιδευτικής πείρας και φέρει μεγάλη ευθύνη για το θέμα. Κάλυψε όχι μόνο την ανεπάρκεια, αλλά και τις καταχρήσεις και τις υπερβάσεις (τόσο τις οικονομικές όσο και τις ηθικές) του συγκεκριμένου ατόμου. Επιτρέψτε μου να σταματήσω εδώ – αν και έχω αναφερθεί και στο παρελθόν. Αν υπήρχε ίχνος φιλότιμου δεν θα συζητούσαμε το θέμα την εσχάτη αυτή ώρα.
Επειδή λοιπόν τόσο στις επιλογές των στελεχών όσο και με την ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της επί σειρά ετών για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων στην Αμερική, η Αρχιεπισκοπή έχει αποδείξει περίτρανα την ανικανότητά της, το μόνο δικαίωμα που έχει στην ώρα αυτή της κρίσιμης καμπής στο χώρο των σχολείων είναι να σιωπά. Το να επεμβαίνει σε στιλ «μαστροχαλαστή» για να διαλύσει τις κάποιες πρωτοβουλίες διάσωσης των σχολείων της Ομογένειας είναι απαράδεκτο και απολύτως προσβλητικό για τη νοημοσύνη όλων μας. Με τη στάση της αυτή δικαιώνει τους ψιθύρους που λένε ότι σκόπιμα υπονομεύει τα ελληνικά σχολεία επειδή απορροφούν μεγάλους πόρους από τις κοινότητες! Τους οποίους προφανώς θα ήθελε να «αρμέξει» η ίδια που είδαμε πόσο καλά διαχειρίζεται τα οικονομικά της!
Γνώμη μας είναι ότι οι κοινότητες του Κουίνς έχουν κάθε δικαίωμα να αγνοήσουν την ηθικά απαράδεκτη και νομικά αμφισβητήσιμη παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής στο θέμα της συνεργασίας των ελληνικών σχολείων και να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε κινήσεις θεωρούν σκόπιμες. Η συνεργασία με όλες τις κοινότητες του Κουίνς είναι αυτονόητη. Η προσέγγιση άλλων ορθοδόξων κοινοτήτων στην περιοχή μας είναι επίσης απαραίτητη.
Βέβαια η Αρχιεπισκοπή ίσως να επιμείνει… Ε, τότε πρέπει να επιμείνουν και οι κοινότητες, απαιτώντας από την Αρχιεπισκοπή να δημοσιεύσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – όπως κάνουν όλες οι Εκκλησίες και ειδικά οι Προτεσταντικές – τον κατάλογο μισθοδοσίας των υπαλλήλων της… Ο οποίος κατάλογος μισθοδοσίας θα έπρεπε να ήταν αναρτημένος στην ιστοσελίδα της! Για να δεί η Ομογένεια τα αίσχη σε όλο τους το μεγαλείο! Και σταματώ εδώ επειδή υπάρχουν και άλλα «κρυφά» οικονομικά στοιχεία που ποτέ δεν είδαν το φώς… Δυστυχώς δεν υπάρχει ντροπή!…
Νέα Υόρκη, 6 Απριλίου 2019
*O Νίκος Σταματάκης είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και επιχειρηματίας που ζει και εργάζεται στη Ν.Υόρκη. n.stamatakis@aol.com

Share this post