Γρίπη και κορωνοϊός: Φρενίτιδα για τα εμβόλια.

Γρίπη και κορωνοϊός: Φρενίτιδα για τα εμβόλια.

Η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης το Φθινόπωρο θεωρείται δεδομένη γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα. Οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν μπει σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση τεράστιων ποσοτήτων εμβολίων γρίπης, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και προκράτηση επαρκών δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Γρίπη και κορωνοϊός: Φρενίτιδα για τα εμβόλια

Η κατάσταση που επικρατεί διεθνώς υποχρέωσε χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τον «εμβολιαστικό εθνικισμό».

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους  προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των κρατών τα οποία στοχεύουν στην έγκαιρη προετοιμασία τους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κοινή παρουσία κορωνοϊού και γρίπης τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικό το γεγονός ότι η βιομηχανία «Seqirus» υπολογίζει σε αύξηση της παραγωγής κατά 15% (60 εκατ. δόσεις έναντι 52) μόνο για την Αμερική, όπως και η «Sanofi» η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει ήδη αύξηση της τάξης του 20%.

Σε επίπεδο ΕΕ, όπως εξηγεί στον “Φ” η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, έχουν προωθηθεί κοινές προσφορές για αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίων. «Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα», ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου, εξηγώντας ότι «ο συνδυασμός των δύο, γρίπης και κορωνοϊού, είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά και ως εκ τούτου δεν διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία».

Αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τις μέχρι τώρα μελέτες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την κατασκευή εμβολίου, οι επιστήμονες ανά το παγκόσμιο παρουσιάζονται συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι έρευνες βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, η εικόνα για την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια των εν λόγω σκευασμάτων δεν είναι ακόμα σαφής. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Μέρος της παγκόσμιας φρενίτιδας αναπόφευκτα είναι και η Κύπρος. Το υπουργείο Υγείας στις 30 Σεπεμβρίου αναμένει την πρώτη παρτίδα από τα συνολικά 180.000 εμβόλια που έχει παραγγείλει. Παράλληλα, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα μέσω των διαδικασιών της Ε.Ε. για εξασφάλιση 1,2 εκατ. δόσεων για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

 

  Μαριλένα Παναγή          
philenews.com          

Share this post