Γ. Τράγκας: Πόσο Αιγαίο θα δώσουμε στους Τούρκους; Τι θα λέει το συνυποσχετικό που θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

Γ. Τράγκας: Πόσο Αιγαίο θα δώσουμε στους Τούρκους; Τι θα λέει το συνυποσχετικό που θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

Γιατί η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τον καθηγητή Ροζάκη και όσους είναι υπέρ των υποχωρήσεων στο Αιγαίο;

Πόσο Αιγαίο θα δώσουμε στους Τούρκους; Τι θα λέει το συνυποσχετικό που θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Γιατί η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τον καθηγητή Ροζάκη και όσους είναι υπέρ των υποχωρήσεων στο Αιγαίο;

Όλα δείχνουν ότι θα πάμε στη Χάγη για να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Οι μεγάλοι της
εποχής θεωρούν ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση. Και ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη δικαιοσύνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αυτό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ελληνική λίμνη, ελληνική κυριαρχία. Ένας πόλεμος με την Τουρκία, ένα θερμό επεισόδιο, αποσταθεροποιεί την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και δημιουργεί απροσδιόριστες συνέπειες και βλάβες για τις υπερδυνάμεις και κυρίως για τις εταιρίες του πετρελαίου. Υπάρχει ο φόβος να στρίψει πιο ανατολικά ο Ερντογάν ή να αποδειχθεί πόσο αφερέγγυες είναι οι Βρυξέλλες απέναντι σε ένα υβριδικό μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, όπως η Ελλάδα.

Παρά τις τριβές, τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων, την απειλή ότι θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα νερά του νησιού της Αφροδίτης και νοτίως της Κρήτης, προσωπικά εκτιμώ, ότι είμαστε σε διαδικασία ζύμωσης για το τι θα λέει το συνυποσχετικό που θα πάει στη Χάγη. Αυτή την ώρα, ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, λένε ότι δεν μπορεί να πάει τίποτα άλλο εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Ο κος Τσαβούσογλου και οι δηλώσεις άλλων Τούρκων αξιωματούχων υπογραμμίζουν ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να πάει στη Χάγη αλλά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Οι γείτονες θέλουν να πάμε για πλήρη εκσυγχρονισμό ή επικαιροποίηση ή αναθεώρηση – όπως θέλετε πείτε το – της Λωζάνης. Διάβασα, ότι θέλουν να πάμε με συνυποσχετικό που θα λέει για πλήρη αποστρατικοποίηση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και για εξέταση του θέματος των εκατοντάδων βραχονησίδων και μικρότερων νήσων.

Να σας θυμίσω ότι επί Τσίπρα, είτε ο κος Καμμένος είτε άλλοι, μας έλεγαν ότι δεν μπορούν οι έχοντες ένα κότερο να καρφώνουν κάνοντας διακοπές ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες που προσεγγίζουν και ελλιμενίζονται ή σε μικρά νησιά όπου επάνω δεν υπάρχει ελληνική σημαία.

Οι Τούρκοι – και φοβάμαι ότι συμφωνούν και άλλες πλευρές, επιθυμούν να γίνει πλήρης διατύπωση της Λωζάνης και να μοιραστούν ξανά τα χιλιάδες νησιά του Αιγαίου. Η περίφημη συνθήκη της Λωζάνης, που έχουν υπογράψει ακόμη και Ιάπωνες, διατυπώνει την παράδοση των μεγάλων νήσων του Αιγαίου με την εξής ασάφεια. Λέει παραχωρείται η νήσος ΤΑΔΕ και οι παρακείμενοι νήσοι και βραχονησίδες, χωρίς να λέει ποιες είναι αυτές. Οι Τούρκοι λοιπόν εδώ και χρόνια, δουλεύουν πάνω σε αυτό το σενάριο. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι όλο αυτό ελληνική λίμνη. Πρώτον πρέπει να εφαρμόσετε αποστρατικοποιημένη ζώνη, να μην υπάρχει ελληνικός στρατός στα νησιά που εφάπτονται των τουρκικών ακτών και δεύτερον πέστε μας ποια από τα εκατοντάδες νησιά είναι δικά σας και ποια είναι δικά μας. Πασίγνωστη επιδίωξη της Άγκυρας είναι η διχοτόμηση της εναέριας και θαλάσσιας κυριαρχίας στο Αιγαίο, στον 28ο Μεσημβρινό.

Είμαστε ακριβώς στην ώρα που ψήνεται το συνυποσχετικό. Δηλαδή ποια θέματα θα περιληφθούν στην κοινή προσφυγή Ελλάδος – Τουρκίας στη Χάγη. Και δεν γνωρίζουμε όπως έγινε και με τις Πρέσπες τι θα παράξει η φανερή και η μυστική διπλωματία. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία το τελευταίο εξάμηνο αλλά και το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της Τουρκίας. Οι μεγάλες δυνάμεις και οι περίφημες 7 αδελφές του πετρελαίου πρέπει να φύγουν με την μερίδα του λέοντος από αυτή τη διανομή. Επίσης πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα, όπως τουλάχιστον αυτή εννοείται από τα διεθνή κέντρα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα. Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας ενός θερμού επεισοδίου. Ενός τυχαίου ή σκόπιμου γεγονότος, που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αν πλέουν πολλές στρατιωτικές μονάδες στο Αιγαίο ή αν υπάρχει πλήθος παραβιάσεων καθημερινά του εναέριου χώρου μας. Μέχρι τώρα, Έλληνες και Τούρκοι βγάζουν λαγουδάκια να κολυμπάνε στα πιο βαθιά νερά του Αιγαίου. Η Αθήνα και η φρέσκια κυβέρνηση βγάζει τακτικά αξιωματούχους που δηλώνουν με τον Α ή Β εύσχημο τρόπο, ότι κανείς δεν θέλει τον πόλεμο και ότι η οδός της Χάγης, θα ήταν μία ευπρεπής και η εντιμότερη των λύσεων. Δεν θα φάω το χρόνο σας, για να απαριθμήσω τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη ή των συμβούλων του κου Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, οι κόκκινοι λαγοί μετά από κύματα απειλών και όλων αυτών των απαραίτητων βημάτων που έγιναν με την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, περνάνε τώρα στη φάση του πάμε μαζί στη Χάγη αλλά καζάν – καζάν. Δηλαδή τι θα βάλουμε μέσα στο χαρτί που θα εξετάσουν και θα δικάσουν οι διεθνείς δικαστές; Φωνάζει ο Τσαβούσογλου: «Θα πάμε για όλα. Όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα!». Η Αθήνα κάποια στιγμή θα ανοίξει τα δεύτερα χαρτιά της και μετά την υφαλοκρηπίδα, θα μάθουμε τι άλλο μπορεί να δεχτεί. Ας πούμε, πόσες έρημες βραχονησίδες μπορούν να περάσουν υπό τον τουρκικό έλεγχο; Πόσο μπορούμε να δεχτούμε απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων από νησιά που βουλιάζουν πλέον από μουσουλμάνους μετανάστες;

Θα αποσύρουμε τη στοιχειώδη φύλαξη των νήσων, που γεμίζουν καθημερινά από νεαρούς μουσουλμάνους και αδειάζουν από Έλληνες που δεν υποφέρουν άλλο την κατάσταση; Αν γίνει αυτό, είναι ουσιαστική και άνευ μάχης, παράδοση σε σχετικό χρόνο, όλων των νήσων που εφάπτονται των τουρκικών ακτών. Τα επόμενα βήματα της Αθήνας θα γίνουν γνωστά. Σε αυτή τη φάση, δεν σας κρύβω, ότι με φοβίζουν ιδιαίτερα οι διευκολύνσεις ή οικονομικές ανακουφίσεις που δίνουν οι Γερμανοί και γενικά οι δανειστές στην Ελλάδα. Μου θυμίζει λίγο το σκούντημα της καςΜέρκελ στον κο Τσίπρα στην υπόθεση του Μακεδονικού. Φτιάξε μου τη συμφωνία των Πρεσπών και εγώ θα σε στηρίξω στα οικονομικά. Υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνει το ίδιο με τον κο Μητσοτάκη, χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε ή να πούμε με βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε κάτι τέτοιο.

Την εκδοχή ότι ψήνεται στα διεθνή παρασκήνια, το πώς θα πάμε στη Χάγη και ποια απόφαση θα βγει εκεί, ενισχύουν οι τοποθετήσεις και οι δηλώσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες από τις μεγάλες δυνάμεις.

Εκείνο που ομολογώ ότι δεν κατάλαβα, είναι γιατί στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για τον τουρκικό αναθεωρητισμό, πήραν μέρος καθηγητές μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η οργάνωση, η οποία παρήγαγε εκείνο το φοβερό ανθελληνικό ντοκιμαντέρ που προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες ότι επί Τουρκοκρατίας περνούσαν υπέροχα με τους Τούρκους και έδιναν ασμένως, με χαρά ψυχής και αγαλλίαση τις κόρες τους, να αλλαξοπιστήσουν και να παντρευτούν Τούρκους.

Επίσης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εστίας, πήραν μέρος στις συσκέψεις, ο κος Χρήστος Ροζάκης και πολλοί άλλοι, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία υπέρ των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και υπέρ της άποψης ότι έχει νόμιμα ζωτικά δικαιώματα στο χώρο. Η εφημερίδα σήμερα αποκαλύπτει ότι υπήρξε, επίσκεψη και σύσκεψη του πρέσβη της Τουρκίας στα γραφεία του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι δεν αποκλείεται κλιμάκωση της έντασης αν συνεχίσουμε έτσι.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι στις συσκέψεις του κου Μητσοτάκη παίρνουν μέρος ο κος Ροζάκης, ο κος Ζέπος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, ο κος Αποστολίδης που ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σημίτη, επίσης ο καθηγητής κος Ηρακλίδης, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον του κου Μολυβιάτη. Δηλαδή η κυβέρνηση – κάτι που δεν είναι αναγκαστικά κακό, γιατί λαμβάνονται όλες οι απόψεις – συσκέπτεται με όλους αυτούς που προώθησαν τον τουρκικό αναθεωρητισμό και έδωσαν με βιβλία και άρθρα τη βάση να επικαλείται ζωτικά συμφέροντα η Τουρκία και να υποστηρίζει ότι το Αιγαίο πρέπει να διχοτομηθεί.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε θετικά μηνύματα και δηλώσεις στήριξης του κου Μητσοτάκη, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ας λέει ο Ερντογάν ότι παίζει λάθος το παιχνίδι, αξιοποιώντας το Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ. Η Γαλλία ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί καμία απειλή απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι Αμερικανοί και πρώτος από όλους ο κος Πομπέο αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, δήλωσαν ότι θα υπάρχει άμεση εμπλοκή της Αμερικής σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Μόνο οι Γερμανοί εμφανίζουν το πρόσωπο του Ιανού, όπως πάντα. Το γερμανικό κοινοβούλιο καταδίκασε τη συνθήκη Τουρκίας – Λιβύης αλλά η κα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία, χαριεντιζόταν με τον καθρέφτη – δώρο που της έκανε ο Ερντογάν και τήρησε αιδήμονα σιωπή σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς και για τα κύματα μεταναστών που εξαπολύει ο Ταγίπ στα ελληνικά νησιά. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από τις θετικές δηλώσεις και πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για τους Δαναούς του Βερολίνου, που επιθυμούν να μας ανακουφίσουν στις μεταρρυθμίσεις ή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Εδώ θέλω να προειδοποιήσω διάφορους κύκλους των Αθηνών, ότι οι υποχωρήσεις στο εδαφικό και γενικότερα στην εθνική κυριαρχία, δεν μπορούν να ισοσκελιστούν με φορολογικές ελαφρύνσεις ή απαλλαγές από πρόστιμα και προσαυξήσεις που εγκρίνουν οι δανειστές.

Επίσης, θέλω να εκφράσω την άποψη, ότι η ατμόσφαιρα θα πυρακτωθεί αν εξαπολυθούν κύματα πλειστηριασμών και κατασχέσεων και οδηγηθούν σε καθεστώς πτώχευσης εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες με οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία.

Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, γιατί η πολιτική σταθερότητα έχει να κάνει με τρία πράγματα: 1) τα εθνικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Θράκη, 2) του μεταναστευτικού που βράζει, ως καζάνι έτοιμο να εκραγεί και 3) της βίαιης καθίζησης στην πτώχευση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που δεν θα βρουν λύση μέχρι τις 30 Απριλίου με τις μεγάλες τράπεζές μας.

Τίποτα δεν έχει γίνει τυχαία τα τελευταία χρόνια. Στου κακού τη σκάλα είμαστε εξαιτίας των λαθών που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και γενικά ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου εντάσσεται ως αβλαβής διέλευση μιας διακεκριμένης δικαστικού από το Προεδρικό Μέγαρο. Ίσως δεν πρέπει να υπάρχει πολιτικό πρόσωπο που να δημιουργεί προβλήματα στον κο Μητσοτάκη ή σε κάποια πράγματα που πρέπει να αποφασιστούν για τα εθνικά θέματα. Έχω πει την άποψή μου σε προηγούμενη εκπομπή για τον Πρόεδρο που χρειαζόμαστε αυτές τις ώρες. Μακάρι να είναι η κα Σακελλαροπούλου εκείνη που θα σηκώσει το απαραίτητο ανάστημα σε περίπτωση που ξεπεραστούν κόκκινες γραμμές υπαρκτές στις ψυχές των Ελλήνων. Μακάρι να συμβάλλει σε μία κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων και στη μη υποχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας.

*Από σήμερα ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας επανέρχεται στο παλιό ωράριο που διατήρησε επί δεκαετίες σε διάφορους σταθμούς συμπεριλαμβανομένου και του REAL. Δηλαδή από τις 8 έως τις 10 το πρωί στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM.
crashonline.gr

Share this post