Δήλωση-έκπληξη από τον Ζαεφ- Γιατί κινδυνεύει η Θεσσαλονίκη- Το λάθος που ΔΕΝ πρέπει να γίνει (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήλωση-έκπληξη από τον Ζαεφ- Γιατί κινδυνεύει η Θεσσαλονίκη- Το λάθος που ΔΕΝ πρέπει να γίνει (ΒΙΝΤΕΟ)

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Μιλώντας στο ΙΒΝΑ, ο Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε στην πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Για εμένα είναι πάντα χαρά μου να συναντώ εκπροσώπους μια φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι φιλική προς την χώρα μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Συνέχισε λέγοντας, πως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η μόνη μας διάθεση είναι να οικοδομήσουμε μια φιλία, να προχωρήσουμε προς την ευημερία και για τις δύο χώρες και βέβαια πάντα δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ευημερία, χαρά, ικανοποίηση, καλή ζωή και συνεργασία με τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Συζητήσαμε για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές, καθώς μέσω αυτής αυτό θα είναι ορατό και για τις δύο πλευρές. Έχουμε υποχρεώσεις να εκπληρώσουμε, ορισμένες έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα απ’ ότι υποχρεούμασταν, ώστε να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας την ειλικρινή μας φιλία», τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Επίσης ο Ζ.Ζάεφ, υποστήριξε ότι οι δυο τους συζήτησαν για την οικονομική συνεργασία, ενώ θεωρεί ότι η χώρα του μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση πολύ σύντομα, αφού ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το χαμηλό οικονομικό επίπεδο των Σκοπίων.

«Γιατί να έρχονται μόνο εταιρείες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία στην ΠΓΔΜ εξαιτίας του χαμηλού οικονομικού επιπέδου;
Οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι κερδοφόρες και πολύ χρήσιμες για την ελληνική οικονομία, και έχουν παρουσία τώρα στα Σκόπια και όλες τις άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να επενδύσουν και να αυξήσουν τις εμπορικές ροές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά».

«Στο τέλος του 2018 είχαμε άνοδο άνω του 20% στις εμπορικές σχέσεις των χωρών μας. Είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους υποστηρικτές του τουρισμού εφέτος στην Ελλάδα. Αυτό είναι φιλία και γνωρίζω ότι κάθε καλοκαίρι γεννώνται νέες φιλίες ανάμεσα στους πολίτες μας και αυτούς της Ελλάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητήσαμε για όλες τις προοπτικές που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε.

Εκτιμώ πολύ την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Νοιάζεται για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία έχει ανοικτά ζητήματα με την Τουρκία και την Αλβανία. Βέβαια, μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας γιατί είμαστε μια πολύ φιλική χώρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ο Ζάεφ είπε πως είναι ένα ζήτημα που συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη.«Είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονά της. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι (η ελληνική πλευρά) ικανοποιημένη, αφοσιωμένη να μας υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η δήλωση-έκπληξη

Στο πλαίσιο αυτής του της τοποθέτησης, ανέφερε πως «με την ευκαιρία αυτή συμμερίζομαι την αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ».

Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές. Αλλά το αίσθημα από εμένα, ως πρωθυπουργού της Β.Μακεδονίας και από άλλους πρωθυπουργούς και ηγέτες της περιοχής, είναι ότι «αναμένουμε ηγεσία από την Ελλάδα, καθώς η ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003 μας έδωσε αυτή την ενθάρρυνση και για μια ευρωπαϊκή πορεία».

Στη χώρα μας το 83% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το μονοπάτι, κανονικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει την πραγματική θέση της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχει μια ευκαιρία μπροστά μας και γνωρίζω ότι η Ελλάδα θα μας στηρίξει τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», κατέληξε.

Πολλοί διαβάζοντας αυτή τη δήλωση του Ζ.Ζάεφ, μετά το «σοκ» της…απρόσμενης αυτής τοποθέτησης, χάρηκαν διαβάζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων.

Ωστόσο δεν πρόσεξαν μια σημαντική αναφορά που έκανε ο Ζαεφ στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Την ίδια ατζέντα που εκθείαζε ο Α.Τσίπρας όταν ήταν στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, πολλές φορές είχε πει ότι «ξαναπιάνουμε το νήμα της ατζέντας της Συνόδου της Θεσσαλονίκης του 2003», ενώ μιλώντας από τη ΔΕΘ, είχε πει πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων»

Είχε επίσης τονίσει, πως η Θεσσαλονίκη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Αθήνα και θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πως σε άλλη ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Εδώ κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση.

Ζάεφ κα Μητσοτάκης, συμφώνησαν να σεβαστούν τη Συμφωνία και να τηρήσουν τα προβλεπόμενα. Όπως σας έχουμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα μας, η Συμφωνία αυτή έγινε με απώτερο σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί η Θεσσαλονίκη την οποία κάποιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Θα τηρηθεί επομένως η Συμφωνία και σε αυτό το κομμάτι της;

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει ορισμένες «προετοιμασίες», ετοιμάζοντας υποδομές και έχοντας μια ολόκληρη ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα τις συνεχίσει ο Κ.Μητσοτάκης στα πλαίσια της Συμφωνίας;

Το θετικό της υπόθεσης, είναι πως- μέχρι σήμερα τουλάχιστον- ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει τέτοιες αναφορές, ούτε έχει αποκαλέσει την Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Η Ελλάδα «ακροβατεί» ανάμεσα σε Νέα Τάξη Πραγμάτων και Εθνική Δεξιά. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, μένει να το δούμε.

(φώτο: Eurokinissi)

Share this post