Δείτε ποια μάσκα σας προστατεύει από τον κορωνοϊό

Δείτε ποια μάσκα σας προστατεύει από τον κορωνοϊό

Ποιες είναι οι δύο μάσκες που προστατεύουν από τον ιό; Ποια είναι πιο αποτελεσματική και γιατί;

Πολλές μάσκες χρησιμοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε πόλεις της Ασίας λόγω του κοροναϊόύ και της ανησυχίας που υπάρχει καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει δώσει μάσκες τόσο στους ανθρώπους που δουλεύουν σε υπηρεσίες υγείας όσο και εκατομμύρια μάσκες σε πολίτες της Ουχάν, από όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός.

Μπορούν, ωστόσο, αυτές οι μάσκες να προστατέψουν τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν;

Γνωρίζουμε ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα και ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός ξεκίνησε από μια αγορά θαλασσινών στην Ουχάν. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να καλύπτεται το στόμα και η μύτη.

Υπάρχουν δύο ειδών μάσκες προσώπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μέτρο πρόληψης. Η μία είναι η κλασσική χειρουργική μάσκα που χρησιμοποιούν οι γιατροί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυτές οι μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα υγρά σταγονίδια και μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, αυτές οι μάσκες δεν προσφέρουν ολική προστασία στη μετάδοση μέσω του αέρα. Για την ακρίβεια δεν «σφραγίζουν» εντελώς τη μύτη και το στόμα, με αποτέλεσμα τα σωματίδια να μπορούν να περάσουν στον οργανισμό μας, ενώ πολύ μικρά σωματίδια μπορούν να περάσουν και μέσα από το υλικό της μάσκας.

Αυτές οι μάσκες αφήνουν και τα μάτια εκτεθειμένα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσουμε από εκεί.

«Θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι σαφές ότι σας παρέχουν πλήρη προστασία », λέει ο Mark Woolhouse του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει σε όλο το ιατρικό προσωπικό να φοράει μάσκες μιας χρήσης, μαζί με γάντια, γυαλιά και ρόμπες. Αυτές οι χειρουργικές μάσκες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές καθώς συνοδεύονται με διαφορετικό προστατευτικό εξοπλισμό και κανόνες υγιεινής, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν μία φορά.

Από την άλλη υπάρχουν οι μάσκες FFP2 και FFP3 για την Ευρώπη (Ν95 στις ΗΠΑ), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν το 95% των μικρών σωματιδίων από το να εισέλθουν στον οργανισμό μας. Ωστόσο, είναι αποτελεσματικές αν της εφαρμόσουμε σωστά πάνω στο πρόσωπο μας, και δεν εφαρμόζουν καλά σε άτομα με γένια.

Επιπλέον, οι μάσκες FFP2/3 αν και πιο αποτελεσματικές για μεγαλύτερη χρήση, δυσκολεύουν στην αναπνοή με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνες για άτομα που έχουν συμπτώματα του κοροναϊού.

Οι αρχές της Κίνας συστήνουν στους πολίτες τους να μην συγκεντρώνονται πολλοί μαζί και να τηρούν τα βασικά κριτήρια υγιεινής.

«Αν νομίζεις ότι έχεις τον κοροναϊό ψάξε πρώτα για ιατρική συμβουλή πριν επισκεφτείς κάποιον νοσοκομείο, όπου θα μπορούσε να εξαπλωθεί ο ιός» συστήνει ο Ρόμπιν Τομσον, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

newmoney.gr

Share this post