Διεθνώς ΡΕΖΙΛΙ! Ξένα ΜΜΕ για τις ελλείψεις στην ενέργεια: «Φθηνέ μου λιγνίτη εσύ σούπερ σταρ! Ο Μητσοτάκης αθετεί την “πράσινη” υπόσχεσή του»

Διεθνώς ΡΕΖΙΛΙ! Ξένα ΜΜΕ για τις ελλείψεις στην ενέργεια: «Φθηνέ μου λιγνίτη εσύ σούπερ σταρ! Ο Μητσοτάκης αθετεί την “πράσινη” υπόσχεσή του»
Έρχεται δύσκολος χειμώνας και όπως έγινε με τον καύσωνα η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αρκεί.

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ έγινε το έκτακτο σχέδιο το οποίο έρχεται μερικές ημέρες μετά το «καμπανάκι» του ΑΔΜΗΕ να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια μέσα στο χειμώνα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει να διαμηνύσει προς τους πάντες πως είναι όχι απλά υπέρμαχος αλλά ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ στην προσπάθεια μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, λαμβάνοντας παρακινδυνευμένες αποφάσεις όπως η απότομη απολιγνιτοποίησημία στρατηγική που αποδείχθηκε πολύ λάθος το περασμένο καλοκαίρι.

Έτσι είναι λογικό τα φώτα να είναι στραμμένα στο τι πράττει η χώρα μας και να ασκείται σκληρή κριτική όταν δεν ακολουθούνται πιστά οι αυτοκτονικές πράσινες πολιτικές στην ενέργεια.

«Η Ελλάδα ποντάρει και πάλι στον λιγνίτη» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση της εφημερίδας Tageszeitung (TAZ) από την Αθήνα, που υποστηρίζει ότι «η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με μία επιστροφή στον λιγνίτη, από τον οποίο ήθελε να απαλλαγεί γρήγορα».

Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Αθήνα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι Έλληνες ανησυχούν ιδιαίτερα για την έκρηξη τιμών, κυρίως για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, στις διεθνείς αγορές.

Γιατί η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εισάγει τα αγαθά αυτά. Όσο για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, δεν έχουν επεκταθεί όσο θα έπρεπε και επιπλέον, ακόμη και στην Ελλάδα, δεν έχουν επαρκή απόδοση. Γι αυτό οι ελληνικές αρχές ποντάρουν και πάλι στην αξιοποίηση του λιγνίτη.

Πρόκειται για ορυκτό καύσιμο που μπορεί να θεωρείται βρώμικο όσον αφορά την επίδρασή του στο περιβάλλον, αλλά είναι και πάμφθηνο με βραχυπρόθεσμα κριτήρια. Επιπλέον η Ελλάδα διαθέτει υπεραφθονία κοιτασμάτων. Μέχρι το 2018 η χώρα κατείχε τη δωδέκατη θέση στην παραγωγή λιγνίτη παγκοσμίως, εξορύσσοντας 36,1 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο».

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle:

«H κυβέρνηση Μητσοτάκη αθετεί τη διακηρυγμένη πρόθεσή της να προωθήσει σε χρόνο-ρεκόρ την ενεργειακή στροφή στην Ελλάδα. ‘Προέχει η οικονομία, έπεται το περιβάλλον’ είναι το σύνθημα που κυριαρχεί ξαφνικά στην Αθήνα. Μετά από ένα ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα για την ελληνική οικονομία στο πρώτο έτος της πανδημίας, το 2020, ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θέλουν να αποτρέψουν τον πιθανό κίνδυνο επιβράδυνσης ή ακόμη και υπονόμευσης της οικονομικής ανάπτυξης, που τώρα επανακάμπτει».

Και όπως έχουμε γράψει σε πρόσφατο πολύ κατατοπιστικό άρθρο μας για τα λάθη της απότομης απολιγνιτοποίησης (Δείτε ΕΔΩ):

“Ενώ έχουν θέσει στόχο, λόγω των διεθνιστικών «πράσινων» εντολών της Μεγάλης Επανεκκίνησης, να κλείσουν όλες τις λιγνιτικές μονάδες, η ενεργειακή κρίση ανάγκασε το Κράτος να δώσει εντολή στον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για να θέσει σε ετοιμότητα όλες τις θερμικές μονάδες, φυσικού αερίου και λιγνίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνθήκες υψηλής ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Εκσκαφείς, ταινιόδρομοι και άλλα μηχανήματα της ΔΕΗ, που είχαν παροπλιστεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, επισκευάστηκαν άρδην και έβαλαν μπροστά για την επαναλειτουργία των τριών ορυχείων Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαΐδας, καθώς η κρίση πέραν των ζητημάτων επάρκειας που εγείρει, ανέτρεψε και το δεδομένο της «de facto» απολιγνιτοποίησης“.

(φωτο: intime)

Share this post