Δολοφονία Σουλεϊμανί: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, μετά τη δολοφονία το βράδυ της Πέμπτης του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης και εθνικού ήρωα του Ιράν, μετά από εντολή, όπως παραδέχτηκε το Πεντάγωνο, του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί μετέβαινε τα μεσάνυχτα οδικώς στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μαζί με άλλους Ιρανούς στρατιωτικούς, όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ήταν σημαντική προσωπικότητα του Ιρανικού καθεστώτος ενώ η Δύναμη Κουντς αναφερόταν απευθείας στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και έχαιρε τιμές εθνικού ήρωα στη χώρα.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, χαρακτήριζαν τον ίδιο και την ομάδα του ως τρομοκράτες, καθώς θεωρούνταν υπεύθυνοι για τον θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών αξιωματούχων.

«Αποφασιστική αμυντική πράξη»

Μετά την είδηση του θανάτου του Σουλεϊμανί, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter μια εικόνα της αμερικανικής σημαίας.

Λίγες ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση έγινε κατόπιν εντολής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ χαρακτήρισε την επιχείρηση «αποφασιστική αμυντική πράξη προστασίας του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό» που είχε στόχο να αποτρέψει «μελλοντικά ιρανικά επιθετικά σχέδια».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο το οποίο κατ’ αυτόν εικονίζει Ιρακινούς που «χορεύουν στον δρόμο», εορτάζοντας τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου.

«Ιρακινοί – Ιρακινοί – χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια», σχολίασε ο Πομπέο κάτω από ένα απόσπασμα βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων το οποίο εικονίζει ένα πλήθος που κάνει πορεία κατά μήκος δρόμου ανεμίζοντας σημαίες του Ιράκ και πανό.

Η δολοφονία ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του Ιράν αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί μια παράτολμη και αναπάτεχη κίνηση που κλιμακώνει κάθετα την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, ίχνη της οποίας μπορεί κανείς να βρει στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Έρχεται επίσης λίγες μόνο ώρες αφότου το Πεντάγωνο εξέδωσε ισχυρή προειδοποίηση προς τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, εν μέσω ανησυχιών ότι ενδέχεται να διεξάγουν περαιτέρω προκλήσεις εναντίον των ΗΠΑ μετά την προσπάθειά τους να κατακλύσουν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Αδυσώπητη εκδίκηση

Λίγες ώρες μετά την είδηση της δολοφονίας, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (…) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Για εκδίκηση από τις ΗΠΑ μίλησε άλλωστε στο μήνυμά του και ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.

Για «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση», προειδοποίησε μέσω Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την «εγκληματική» επίθεση στη Βαγδάτη.

Η διπλωματία του Ιράν κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979, για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Στο στέλεχος αυτό της πρεσβείας της Ελβετίας τονίστηκε ότι «η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί» αποτελεί «κατάφωρο» δείγμα «της τρομοκρατίας του αμερικανικού κράτους» και ότι «το αμερικανικό καθεστώς θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες» της επιδρομής αυτής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί.

 

https://www.cnn.gr/

Share this post