Δύτες εντόπισαν τα δόντια του μεγαλύτερου προϊστορικού καρχαρία μέσα σε υποβρύχιο σπήλαιο (βίντεο)

Δύτες εντόπισαν τα δόντια του μεγαλύτερου προϊστορικού καρχαρία μέσα σε υποβρύχιο σπήλαιο (βίντεο)

Ο μεγαλύτερος καρχαρίας που κολύμπησε ποτέ στους ωκεανούς του πλανήτη εξαφανίστηκε πριν από 1,5 εκατομμύρια χρόνια. Το μέγεθός του κυμαινόταν από 18 έως 20 μέτρα και το βάρος του συχνά έφτανε τους 100 τόνους.

Τα απολιθωμένα δόντια ενός τέτοιου προϊστορικού καρχαρία, του Μεγαλόδοντα, ανακάλυψαν δύο σπηλαιολόγοι δύτες στη χερσόνησο του Γιουκατάν, στο Μεξικό.

Η Κέι Νίχτε Ζαπάτα και ο Έρικ Σόζα Ροντρίγκεζ βούτηξαν με τον καταδυτικό τους εξοπλισμό σε ένα υποβρύχιο σπήλαιο, στο Ξοκ Κενότε, και κατά τη διάρκεια της κατάδυσής τους κάτι τους τράβηξε το ενδιαφέρον στα τοιχώματα της φυσικής τάφρου

«Κοιτάζαμε τα τοιχώματα και ξαφνικά είδα κάτι. Πλησίασα και κατάλαβα ότι πρόκειται για δόντι καρχαρία».

Συνολικά, βρέθηκαν 13 δόντια και από το μέγεθός τους και το σχήμα τους αποκαλύπτεται ότι κάποια από αυτά ίσως ανήκουν στο εξαφανισμένο, προϊστορικό, τεράστιο καρχαρία, Μεγαλόδοντα, που έζησε πριν περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια.

Συνολικά βρέθηκαν 15 οδοντικά απολιθώματα, ο σκελετός ενός άλλου εξαφανισμένου ζώου καθώς και απολιθωμένα ανθρώπινα οστά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η περιοχή όπου βρέθηκαν τα δόντια του προϊστορικού καρχαρία, το Ξοκ Κενότε, σημαίνει στην αρχαία διάλεκτο των Μάγια, Τάφρος του Καρχαρία, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, γεγονός που δείχνει ότι οι Μάγια γνώριζαν πως κάποτε εκεί ζούσαν οι τεράστιοι θαλάσσιοι θηρευτές.

Share this post