Δώρο Έκπληξη- Το Όρος του Ναού θα χρησιμοποιήσουν ως δέλεαρ για τους Σαουδάραβες;

Δώρο Έκπληξη- Το Όρος του Ναού θα χρησιμοποιήσουν ως δέλεαρ για τους Σαουδάραβες;

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη την κηδεμονία του Ιερού Τεμένους, του Μασγίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα, που είναι το ιερότερο τζαμί του Ισλάμ.

dome of the Rock Jerusalem

Οι Σαουδάραβες όμως θα ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, κ. Faisal bin Farhan έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, αν δεν αποσυρθεί στις γραμμές πριν από το 1967, στο πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Ο γαμπρός και Ειδικός Σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κουσνέρ, είναι πιο προσεκτικός σχετικά με τη Σαουδική Αραβία, όταν προβλέπει ποιες χώρες ενδέχεται να συμφωνήσουν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, πριν από οποιαδήποτε συμφωνία με τους Παλαιστινίους, σημειώνοντας ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά ίσως όχι αμέσως.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Martin Indyk, εξέφρασε τη σκέψη του σε συνέντευξή του στο The Jerusalem Post, ότι ένας τρόπος για να καθίσει η Σαουδική Αραβία στο τραπέζι, θα ήταν να της προσφερθεί κάποιας μορφής κηδεμονία πάνω στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ, γνωστό στους Μουσουλμάνους και ως αλ-Χαράμ αλ-Σαρίφ.
Αυτό όμως όπως εξήγησε, είναι μια θεωρία και όχι κάτι που θα συνιστούσε.

Η Σαουδική Αραβία εκτός από την κηδεμονία στο Μεγάλο τζαμί στη Μέκκα, που είναι το ιερότερο τζαμί στο Ισλάμ, είναι επίσης θεματοφύλακας του δεύτερου ιερότερου μέρους των μουσουλμάνων που είναι το Τζαμί του Προφήτη στη Μεδίνα.
Η Σαουδική κηδεμονία στο αλ-Χαράμ αλ-Σαρίφ, στον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους, θα επέκτεινε το ρόλο της Σ. Αραβίας ως φύλακα της μουσουλμανικής πίστης.

Είναι ένας ρόλος που πάντα αναζητούσε η Βουλή του Σαουδάμ, και τον πέτυχε κατά μεγάλο βαθμό ήδη πριν από έναν αιώνα, όταν εξασφάλισε την κηδεμονία των τζαμιών της Μέκκας και της Μεδίνας από τους Χασεμίτες, οι οποίοι κατείχαν προηγουμένως το ρόλο αυτό.

Αυτός ο ειδικός θρησκευτικός ρόλος είναι τόσο σημαντικός, που ο Σαουδάραβας βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al-Saud, αναφέρεται επίσης και ως θεματοφύλακας των δύο ιερών τζαμιών.

Μέχρι τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, και τα τρία τζαμιά ελέγχονταν από τη δυναστεία των Χασεμιτών, η οποία τώρα κυβερνά την Ιορδανία.

Το Χασεμιτικό Βασίλειο έχει διατηρήσει την κηδεμονία του τζαμιού al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, έναν ρόλο που κατοχυρώνεται και στην ειρηνευτική συνθήκη του 1994 με το Ισραήλ.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, αναφέρεται στη διατήρηση αυτού του ρόλου.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τις εικασίες, ειδικά από τα μέσα ενημέρωσης, ότι η συμφωνία Tραμπ θα μπορούσε να περιλαμβάνει και κάποιο ρόλο για τη Σαουδική Αραβία στην Ιερουσαλήμ.
Υπάρχουν προφανώς άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να δελεάσουν τη Σαουδική Αραβία, όπως προηγμένα στρατιωτικά όπλα ή διαβεβαιώσεις σχετικά με το Ιράν. Όμως το ζήτημα της Ιερουσαλήμ συνεχίζει να εμφανίζεται.

Γιατί άραγε;

Μαζεύονται όλοι εκεί στην Ιερουσαλήμ για να τα βρουν. Κι ενώ όλοι ομολογούν ότι τα πάντα τους χωρίζουν, πως γίνεται να προσπαθούν συνεχώς να βρουν τρόπους και δέλεαρ που θα τους κάνουν να είναι όλοι μαζί στα Ιεροσόλυμα κι ευχαριστημένοι; Θέλουν να ετοιμάσουν την έλευση του παγκόσμιου ηγέτη και να φέρουν την παγκόσμια ειρήνη, που θα τους επιτρέπει να λατρεύουν όλοι μαζί Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Ιουδαίοι τον έναν θεό, στα κοινά σημεία που ενώνουν τις τρεις μεγάλες αυτές Αβραμικές θρησκείες.

Άλλωστε και ο πρόεδρος της Εβραϊκής Υπηρεσίας, Issac Herzog, έχει μιλήσει για τον πιθανό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην Ιερουσαλήμ από το 2018, όταν ήταν πρόεδρος της αντιπολίτευσης και ο Mike Herzog, ο οποίος είναι διεθνής συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η ιδέα ενός ρόλου της Σαουδικής Αραβίας στην Ιερουσαλήμ έχει εμφανιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια προηγούμενων ειρηνευτικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και στο πλαίσιο του αραβικού σχεδίου ειρήνης του 2002.
Ακόμα και από το 1967, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, ο πρώην υπουργός Άμυνας Moshe Dayan μίλησε για τη δυνατότητα μιας Σαουδικής σημαίας στην περιοχή του Όρους του Ναού.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ ή η κυβέρνηση Τραμπ θα τους προσφέρει κηδεμονία, κάτι που θα σήμαινε την αλλαγή του σχεδίου [ειρήνης] του Τραμπ. Αλλά θα μπορούσαν να τους προσφέρουν κάποιο είδος ρόλου με άλλους τρόπους » δήλωσε ο Herzog.

Ειρήνη λοιπόν και συνύπαρξη στην πολύπαθη αυτή περιοχή επιδιώκεται με κάθε τρόπο, ώστε την κατάλληλη στιγμή κανείς να μην αντισταθεί στην έλευση του εκλεκτού, που θα είναι έτοιμος να χριστεί στον Τρίτο Ναό στα Ιεροσόλυμα και να κυβερνήσει τον παγκόσμιο λαό.

el.gr

Share this post