“Είναι πάνω μας!” Ποιο αεροπλάνο δεν θέλουν να συναντήσουν οι υποβρύχιοι του ΝΑΤΟ;

“Είναι πάνω μας!” Ποιο αεροπλάνο δεν θέλουν να συναντήσουν οι υποβρύχιοι του ΝΑΤΟ;

Το πρώτο υποβρύχιο κατηγορίας Βιρτζίνια ΗΠΑ USS Virginia (SSN-774) – RIA Novosti, 1920, 18.10.2020

ΜΟΣΧΑ, 18 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Andrey Kots. Δύο κινητήρες turboprop (στοβιλοκινητήρες) , ένα σκάφος ατράκτου και πυρηνικές βόμβες βυθού – ακριβώς πριν από 60 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 1960, το αμφίβιο Be-12 “Chaika”, τότε το μεγαλύτερο αντι-υποβρύχιο αεροσκάφος, απογειώθηκε για πρώτη φορά.

Κατά τη διάρκεια των μακρών ετών υπηρεσίας, πέτυχε 46 παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του ύψους και του ρυθμού ανόδου. Αυτά τα οχήματα θεωρήθηκαν μία από τις κύριες απειλές για τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ. Το Be-12 είναι ακόμη σε λειτουργία. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του “Chaika” – στο υλικό του RIA Novosti.

Ακόμα σχετικό

Ο πιλότος δοκιμής του εργοστασίου αεροσκαφών Taganrog Georgy Buryanov οδήγησε προσεκτικά τον πειραματικό αεροσκάφος στο έδαφος του αεροδρομίου – δεν ήταν ακόμη γνωστό πώς θα συμπεριφερόταν το νέο αεροσκάφος στον αέρα. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η ΕΣΣΔ είχε ήδη εμπειρία στην παραγωγή και λειτουργία υδροπλάνων – μια ομάδα σχεδιαστών με επικεφαλής τον Georgy Beriev ανέπτυξε τα ιπτάμενα σκάφη Be-6 και Be-10 για τις ανάγκες του Ναυτικού. Ωστόσο, το “δώδεκα” ήταν σημαντικά διαφορετικό στο σχεδιασμό. Ο Buryanov σήκωσε το όχημα στον ουρανό. Η πρώτη πτήση διήρκεσε περίπου μία ώρα και επιβεβαίωσε ότι η δυνατότητα ελέγχου και η σταθερότητα του Be-12 πλησίαζαν κανονικά.

© AP Photo

Αμερικανικά υδροπλάνα Catalina – RIA Novosti,

Η ηγεσία της ΕΣΣΔ συνειδητοποίησε την ανάγκη να υπάρχουν εξειδικευμένα αντι-υποβρύχια υδροπλάνα στην αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν με επιτυχία τα ιπτάμενα σκάφη PBY Catalina για να καλύψουν διατλαντικές συνοδείες. Τα «κοπάδια λύκων» της Kriegsmarine που κινούνταν κάτω από το νερό απέφυγαν να επιτεθούν στις μεταφορές στα ανοικτά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και περίμεναν να βγουν από το φάσμα των υδροπλάνων. Ένα “Catalina” θα μπορούσε να φέρει έως και δύο τόνους φορτίου βομβών βάθους και ήταν μια σοβαρή απειλή για οποιοδήποτε υποβρύχιο.

Το Be-12 δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το πρώτο σοβιετικό αντι-υποβρύχιο όχημα, το Be-6, το οποίο ήταν από πολλές απόψεις παρόμοιο με το Αμερικανικό υδροπλάνο. Το όχημα εγκρίθηκε επίσημα στις 29 Νοεμβρίου 1965 μετά από πέντε χρόνια δοκιμών και κατασκευάστηκαν μόνο 143 μονάδες. Λειτούργησαν σε όλους τους σοβιετικούς στόλους, εκτός από τον στολίσκο της Κασπίας, όπου δεν υπήρχε απειλή από τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ.

© RIA Novosti / Georgy Zimarev

Seaplane Be-12 του Ειρηνικού στόλου στο διαγωνισμό των πληρωμάτων πτήσεων της ναυτικής αεροπορίας του Ναυτικού Sea ace-2016 – RIA Novosti,.

Τώρα το ρωσικό ναυτικό έχει τέσσερα Be-12s. Όλα εδρεύουν στο αεροδρόμιο Kacha. Αρκετά πρόσφατα, οι Γλάροι, μαζί με άλλα αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, συμμετείχαν στην άσκηση του Καυκάσου-2020. Τα αμφίβια απελευθέρωσαν ειδικούς μικρού μεγέθους στόχους-προσομοιωτές εχθρικών αεροσκαφών στον αέρα, τα οποία πυροβολήθηκαν από επιφανειακά πλοία. Σε ένα άλλο στάδιο των ελιγμών, ένα ζευγάρι Be-12s, μαζί με τα αντι-υποβρύχια ελικόπτερα Ka-27PL, αναζήτησαν ένα προσομοιωμένο εχθρικό υποβρύχιο. Ο αξιόπιστος σχεδιασμός και η ανεπιτήδευτη πτήση του υδροπλάνου του επιτρέπουν να παραμείνει σχετικό ακόμη και 60 χρόνια μετά την πρώτη πτήση.

“Πυρηνικά” αμφίβια

Δομικά, το ιπτάμενο σκάφος είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με το σχέδιο υψηλού επιπέδου πτερυγίων – η πτέρυγα βρίσκεται πάνω από την άτρακτο. Δύο AI-20D turboprop κινητήρες χωρητικότητας 5180 ίππων ο καθένας είναι εγκατεστημένοι πάνω από τα φτερά για να αποτρέψουν την είσοδο νερού σε αυτά κατά την απογείωση και την προσγείωση. Το AI-20D παρέχει μέγιστη ταχύτητα 550 χιλιόμετρα ανά ώρα και μέση ταχύτητα περιπολίας περίπου 320 χιλιόμετρα ανά ώρα. Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για ένα αεροσκάφος που λειτουργεί σε λειτουργία αναζήτησης για υποβρύχιους στόχους.

© Φωτογραφία: Dmitriy Pichugin

Αμφίβια αεροσκάφη Be-12 – RIA Novosti, 1920, 16.10.

© Φωτογραφία: Dmitriy Pichugin

Το κύριο χαρακτηριστικό του Be-12 είναι η άτρακτος με τη μορφή δυο πηδαλίων, που αποτελείται από 71 καρέ. Χωρίζεται σε δέκα στεγανά διαμερίσματα και παρέχει θετική πλευστότητα ακόμη και όταν δύο από αυτά πλημμυρίζουν. Ο «Γλάρος» παραμένει αξιόλογος σε κύματα έως και τριών βαθμών. Είναι η ικανότητα προσγείωσης στο νερό που καθιστά τα υδροπλάνα απαραίτητα στη ναυτική αεροπορία, επειδή μπορούν να βασίζονται απευθείας στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αναπληρώνουν τις προμήθειες καυσίμων από εφοδιασμένα πλοία χωρίς να επιστρέφουν στο αεροδρόμιο. Ταυτόχρονα, το Be-12 είναι ένα ανεπιτήδευτο όχημα και είναι ικανό να προσγειωθεί ακόμη και σε έναν μη ασφαλτοστρωμένο διάδρομο.

Το μέγιστο εύρος πτήσης με πλήρεις δεξαμενές είναι τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά το τακτικό εύρος είναι 600-650 χιλιόμετρα. Σε αυτήν τη ζώνη λειτουργεί το Be-12 κατά τη διάρκεια περιπολιών. Για την ανίχνευση υποβρυχίων, το σύστημα αναζήτησης και παρατήρησης PPS-12: Ραντάρ Initiative-2B, συσκευή παρατήρησης και υπολογισμού Siren-2M, εξοπλισμός λήψης SPARU-55 και μαγνητόμετρο APM-60. Το Chaika λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών σχετικά με την υποβρύχια κατάσταση από ραδιο-ακουστικούς σημαντήρες, από τους οποίους μπορεί να μεταφέρει έως και 90 μονάδες.
Εάν εντοπιστεί ένας στόχος, το πλήρωμα Be-12 μπαίνει σε αυτόν και επιτίθεται ανεξάρτητα με βόμβες PLAB-50 ή PLAB-250-120. Επιπλέον, το αεροπλάνο επιβαρύνεται με τορπίλες αντι-υποβρυχίων AT-1 και πιο προηγμένο UMGT-1. Είναι γνωστό ότι στη Σοβιετική εποχή, οι μηχανές στην τροποποίηση Be-12SK ήταν οπλισμένες με πυρηνικές βόμβες 5F-48 “Scalp”, οι οποίες έπληξαν υποβρύχια με υποβρύχιες εκρήξεις σε βάθη έως 500 μέτρα. Επιπλέον, αυτές οι βόμβες έχουν μετατρέψει το Γλάρο σε τρομερό όπλο για την καταπολέμηση επιφανειακών πλοίων και ναυτικών ομάδων.

Από το “Seagull” στο “Albatross”

Τη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική ηγεσία σχεδίαζε να αντικαταστήσει το Be-12 με νέα αμφίβια αεροσκάφη – το A-40 Albatross. Αυτά τα μηχανήματα ήταν ήδη αεριωθούμενα , επιταχύνθηκαν στα 800 χιλιόμετρα την ώρα, θα μπορούσαν να είναι στον αέρα όλη την ημέρα και να ανυψωθούν στα 13 χιλιάδες μέτρα. Το φορτίο μάχης είναι ενάμισι τόνοι διαφόρων όπλων. Ωστόσο, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η παραγωγή σταμάτησε. Κατασκευάστηκαν μόνο δύο αεροσκάφη

CC BY-SA 3.0 / Yevgeny Pashnin /

Αμφίβια αεροσκάφη A-40 (Albatross) –

Ωστόσο, το αντι-υποβρύχιο “Albatross” μπορεί ακόμα να επιστρέψει στο Ναυτικό. Λίγο πριν από το άνοιγμα του Gidroaviasalon-2018, η υπηρεσία Τύπου της United Aircraft Corporation ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για ένα έργο για την επανέναρξη της παραγωγής του A-40. Το όχημα θα λάβει τα πιο σύγχρονα αεροηλεκτρονικά, συστήματα επικοινωνίας, εξοπλισμό πλοήγησης και αντι-υποβρύχια όπλα.

© RIA Novosti / Georgy Zimarev

Το αμφίβιο αεροσκάφος EMERCOM της Ρωσικής Ομοσπονδίας BE-200ChS στη διεθνή έκθεση Gidroaviasalon στο Gelendzhik. 6 Σεπτεμβρίου 2018 – RIA Novosti, 1920, 16.10.2020

Ένα μικρότερο ανάλογο του αεροσκάφους Albatross, το υδροπλάνο Be-200, χρησιμοποιείται τώρα από το ρωσικό Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης για την κατάσβεση πυρκαγιών και την εκκένωση θυμάτων από ζώνες φυσικών καταστροφών.

https://ria.ru/20201018/chayka-1580149135.html

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/10/blog-post_71.html

Share this post