Είστε έτοιμοι για ένα νέο εφιαλτικό σενάριο; Η άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Ζώνη Υποβύθισης Cascadia συνδέεται με το ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και οι δύο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα Μεγα-σεισμό κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Είστε έτοιμοι για ένα νέο εφιαλτικό σενάριο; Η άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Ζώνη Υποβύθισης Cascadia συνδέεται με το ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και οι δύο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα Μεγα-σεισμό κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Μια σχετικά νέα έρευνα για σεισμό ακούγεται σαν πλοκή ταινίας Β’ κατηγορίας.

Πράγματι, υποστηρίζει ότι δύο από τα μεγαλύτερα σεισμικά ρήγματα της δυτικής ακτής μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη αλληλεπίδραση από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Συμφωνα με τους γεωλόγους, ένας σεισμός στη ζώνη υποβύθισης Cascadia θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παρόμοιο κλυδωνισμό στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στα νότια και έτσι να δημιουργηθεί ένα γιγαντιαίο σεισμικό γεγονός κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Και οι δύο επικίνδυνες σεισμικές ζώνες έχουν καθυστερήσει για έναν μεγάλο και θανατηφόρο σεισμό.

Ένα εφιαλτικό σενάριο.

Ένας μεγάλος σεισμός κατά μήκος του υπεράκτιου ρήγματος Cascadia του βορειοδυτικού Ειρηνικού προκαλεί έναν άλλο μεγάλο σεισμό στο βόρειο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα.

Σε μια περίπτωση όπου η επιστήμη φτάνει την εύφορη φαντασία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, οι συμμετέχοντες σε μια μεγάλη συνάντηση γεωεπιστημών στο Σαν Φρανσίσκο θα ακούσουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτός ο καταρράκτης καταστροφών συνέβη πολλές φορές τις τελευταίες δύο χιλιετίες.

 

“Θέλω να πω, η Κασκάδια είναι αρκετά μεγάλη από μόνη της”, δήλωσε ο Goldfinger, καθηγητής γεωλογίας και γεωφυσικής στο πανεπιστήμιο. “Αλλά αν προσθέσετε το Σαν Φρανσίσκο και τη Βόρεια Ακτή, είναι κυριολεκτικά σχεδόν ένα σενάριο ταινίας Β’ βαθμού που οι άνθρωποι δεν θέλουν να σκέφτονται τόσο πολύ”.

Ναι, ένας μεγάλος σεισμός από την υπεράκτια ζώνη υποβύθισης Cascadia θα μπορούσε να προκαλέσει το περίφημο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα της Καλιφόρνιας. Και αυτές είναι δύο από τις πιο επικίνδυνες σεισμικές περιοχές στις ΗΠΑ.

Ένας ενεργός σύνδεσμος μεταξύ Cascadia και San Andreas.

Ο Goldfinger μελετά εδώ και χρόνια τη ζώνη υποβύθισης Cascadia. Το ρήγμα εκτείνεται περίπου 600 μίλια από τη δυτική ακτή, από τη βόρεια Καλιφόρνια έως τη Βρετανική Κολομβία, όπου αρκετές μικρότερες τεκτονικές πλάκες ολισθαίνουν κάτω από την πολύ μεγαλύτερη πλάκα της Βόρειας Αμερικής. Αυτή η ζώνη υποβύθισης είναι ικανή να παράγει σεισμούς με καταστροφικό δυναμικό, μεγέθους έως και 9,0 βαθμών.

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, αντίθετα, διατρέχει περίπου 750 μίλια κάτω από τις ακτές της βόρειας Καλιφόρνιας και τμήματα της ενδοχώρας της νότιας Καλιφόρνιας. Είναι εύκολα το πιο διαβόητο ρήγμα στον κόσμο, υπεύθυνο για τον σεισμό του 1906 που ισοπέδωσε μεγάλα τμήματα του Σαν Φρανσίσκο και τον σεισμό Λόμα Πριέτα που συγκλόνισε την ίδια περιοχή το 1989.

Σε αντίθεση με τη ζώνη υποβύθισης Cascadia, όπου οι πλάκες ολισθαίνουν η μία κάτω από την άλλη, το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι γνωστό ως ρήγμα μετασχηματισμού, οι τεκτονικές πλάκες κινούνται πλευρικά, ολισθαίνοντας η μία δίπλα στην άλλη.

Τα δύο ρήγματα συναντώνται σε μια περιοχή γνωστή ως τριπλή διασταύρωση του Μεντοσίνο. Τώρα, ο Goldfinger έχει βρει αποδείξεις ότι ένας σεισμός στο ένα θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό στο άλλο, στην ουσία δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο σεισμικό γεγονός που θα κάλυπτε ολόκληρη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

 

Τα νέα αποτελέσματα προκύπτουν από την ανάλυση πυρήνων ιζημάτων από την περιοχή Mendocino Triple Junction. Αυτοί οι πυρήνες, που προέρχονται από φαράγγια στον πυθμένα του ωκεανού, παρουσιάζουν ενδείξεις σεισμών με τη μορφή υποθαλάσσιων κατολισθήσεων. Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση άνθρακα, ο Goldfinger διαπίστωσε ότι σχεδόν δώδεκα σεισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας και στα δύο ρήγματα την ίδια στιγμή.

Επιπλέον, η ανάλυση δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η μεταφορά τάσης λειτουργεί αντίστροφα – από το νότο στο βορρά.

Λοιπόν, όταν έχεις δύο μεγάλα ρήγματα που συνδέονται άμεσα, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να αλληλεπιδράσουν με κάποιο τρόπο. Έτσι, το ένα ρήγμα ενεργοποιεί το άλλο, ή ακόμη και να συγχρονίζεται με το άλλο για ένα χρονικό διάστημα, δεν είναι ένα φανταστικό σενάριο. Είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά πιθανό σενάριο. Απλά δεν υπάρχει ακόμα πουθενά στο ραντάρ.

Αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο να έχουμε σύνδεση μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών ρηγμάτων, από μια ζώνη καταβύθισης σε ένα ρήγμα ολίσθησης. Οπότε αυτό είναι καινούργιο και ενδιαφέρον.

Το σενάριο του Χόλιγουντ δεν ήταν τόσο μακρινό στην πραγματικότητα.

Λοιπόν, το 2004, μια μίνι σειρά του NBC με τίτλο “10.5” έφερε στην πραγματικότητα το καταστροφικό σενάριο στην prime time.

Το πρώτο ρήγμα ανέτρεψε τη διαστημική βελόνα του Σιάτλ, και ισχυρότεροι μετασεισμοί κατέρρευσαν και τη γέφυρα Golden Gate, ενώ, στο τέλος, μέρος της Καλιφόρνιας έπεσε στον ωκεανό. Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί των σεισμών της Δυτικής Ακτής απέρριψαν τη μίνι σειρά ως μια “αδύνατη” μυθική “φαντασία”.

 

 

 

Όπως φαίνεται από τα νέα επιστημονικά αποτελέσματα, η μίνι σειρά ήταν ενδεχομένως προφητική για ένα πράγμα: ένας μεγάλος σεισμός από την υπεράκτια ζώνη ρήγματος Cascadia θα μπορούσε να προκαλέσει το διαβόητο ρήγμα San Andreas της Καλιφόρνιας.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε για την αλληλεπίδραση μεταξύ της ζώνης υποβύθισης Cascadia και του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα. Ο μεγάλος, αλλά επί 2 φορές!

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post