Εγκρίθηκε Ο Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Κύπρου-Αιγύπτου

Εγκρίθηκε Ο Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Κύπρου-Αιγύπτου

Οδηγήθηκε σήμερα εκτάκτως στην Ολομέλεια της Βουλής και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο περί της Διακρατικής Συμφωνίας Αναφορικά με Απευθείας Υποθαλάσσιο Αγωγό Φυσικού Αερίου μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Νόμος του 2019.

Το νομοσχέδιο εξετάστηκε το πρωί, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, με τα μέλη και τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν λόγο για «συμφωνία ορόσημο». Ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ και 15 αποχές, από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Το νομοσχέδιο αποτελεί κύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας που υπογράφηκε στη Λευκωσία, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αναφορικά με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια συμφωνία ορόσημο, όπως την αποκάλεσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, μια συμφωνία την οποία προκρίνει και υποστηρίζει με έμφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το είπαμε πάρα πολλές φορές. Πρέπει να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κόμβο ενέργειας. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς», είπε ο κ. Τορναρίτης.

Όπως σημείωσε «αυτό το έργο ενδιαφέρει εμμέσως όλες τις χώρες της περιοχής μας, γιατί σε άρθρα της συμφωνίας, αναφέρεται ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν να συμβληθούν και άλλες εταιρείες και άλλα κράτη».

Είπε ακόμα ότι «δεν μιλάμε για εμπορική συμφωνία, αλλά μιλάμε για την επικύρωση διακρατικής συμφωνίας, συμφωνία ειρήσθω εν παρόδω, που έχει επικυρωθεί ήδη από το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο».

Σε ερώτηση πόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «αυτοί οι σχεδιασμοί προνοούν και εξυπακούουν χρόνο», ωστόσο, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι ο ενεργειακός διάδρομος της ανατολικής Μεσογείου με την επικύρωση σήμερα ανοίγει».

«Και αυτό πρέπει να κρατήσουμε ότι ψηφίζεται σήμερα ένα σημαντικότατο ενεργειακό ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της», κατέληξε.

Philenews/ΚΥΠΕ

Share this post