Ειδικοί προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή

Ειδικοί προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή

Η τελευταία του έκρηξη πριν από 640.000 είχε δημιουργήσει

καλντέρα περίπου 3.800 χιλιομέτρων – Είναι ένα από τα μεγαλύτερα

«υπερηφαίστεια» του πλανήτη και μια έκρηξη του μπορεί σύμφωνα

με τους ειδικούς να θάψει μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής κάτω

από τέφρα

Το ηφαίστειο του Γελοουστόουν, που βρίσκεται στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο των ΗΠΑ, θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο, Μάικλ Μπράνεϊ.

Ο επιστήμονας αναφέρει σε δηλώσεις του που επικαλείται η «Mirror Online»:

«Το Γελοουστόουν θα εκραγεί ξανά, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα συμβεί αυτό ή σε ποια κλίμακα – τα ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα και η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα μπορούσε να είναι μακριά στο μέλλον».

Οι επιπτώσεις, όπως επισήμανε ο ηφαιστειολόγος, εξαρτώνται από το μέγεθος της έκρηξης. Ο ειδικός, επίσης, τονίζει:

«Η περιοχή μέσα και γύρω από το Γελοουστόουν θα θαφτεί στην καυτή στάχτη από πυροκλαστικά ρεύματα πυκνότητας, σκοτώνοντας κάθε ζώο και φυτό στην περιοχή. Η ηφαιστειακή τέφρα θα πέσει στις Κεντρικές και Ανατολικές ΗΠΑ και στον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, θάβοντας καλλιέργειες, πόλεις, αποτρέποντας τα οδικά και αεροπορικά ταξίδια, καθώς είναι επικίνδυνα ως προς την εισπνοή αλλά και στα συστήματα αποστράγγισης που προκαλούν πλημμύρες».

Υπερ-έκρηξη

Οι ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν εν μέσω φημών για ακόμα μια υπερ-έκρηξη της καλντέρας στο Εθνικό Πάρκο του Γελοουστόουν, που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές σε πολλές πολιτείες.

Οι επιστήμονες που μελετούν το ηφαίστειο, υποδηλώνουν ότι οι τεράστιες εκρήξεις της καλντέρας του Γελοουστόουν έχουν κλονίσει τον κόσμο τρεις φορές – 2,1 εκατομμύρια, 1,3 εκατομμύρια και 640.000 χρόνια πριν, αντίστοιχα.

Μάλιστα, από την τελευταία έκρηξη δημιουργήθηκε καλντέρα περίπου 3.800 χιλιομέτρων.

Το ηφαίστειο του Γελοουστόουν παρακολουθείται όλο το 24ωρο από το παράρτημα του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείου Γελοουστόουν (YVO) της Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (USGS).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας υποστήριξαν πέρυσι ότι βρήκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη στήλης μάγματος η οποία είναι και αυτή που τροφοδοτεί με υλικό από το εσωτερικό του πλανήτη το ηφαίστειο, υλικό το οποίο κάποια στιγμή το ηφαίστειο θα… αποβάλει από το εσωτερικό του με βίαιο τρόπο….

vradini.gr

Share this post