Εικόνες-σοκ από τη Βενεζουέλα: Παιδιά τρώνε από σκουπίδια σε χωματερές

Εικόνες-σοκ από τη Βενεζουέλα: Παιδιά τρώνε από σκουπίδια σε χωματερές

Σοκαριστικές εικόνες από την κατάσταση στη Βενεζουέλα κάνουν το γύρω του κόσμου, με τις ελλείψεις τροφίμων και άλλων βασικών ειδών να έχουν οδηγήσει τον κόσμο να αναζητά τροφή σε σκουπιδότοπους.

Μικρά παιδιά, νέοι, γέροι, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας ψάχνουν στα σκουπίδια προκειμένου να βρουν ένα κομμάτι φαγητό για να ταΐσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους. Η φτωχιά και η εξαθλίωση στην χώρα του Μαδούρο έχει καταβάλει πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με τους ανθρώπους να στρέφονται στις έσχατες των λύσεων.

Στο βίντεο φαίνεται ένας 11χρονος νεαρός να αναζητά ένα γεύμα ανάμεσα στα σκουπίδια. Με ένα χαμόγελο στα χείλη, επειδή εντόπισε κάτι το οποίο ίσως να μπορεί να φάει ανασύρει τελικά μερικές σημειώσεις. Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα έχει εκτοξευτεί στα 2.000.000%.

Χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τουλάχιστον 3 εκατομμύριοι πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα καταφεύγοντας στα γειτονικά κράτη. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι γονείς του νεαρού Χουάν, του 11χρονου που περιφέρεται στις χωματερές, αφού πλέον έχει μείνει εντελώς μόνος του.

«Ο πατέρας μου είναι στην Κολομβία και η μητέρα μου στο Περού», δηλώνει μιλώντας στην κάμερα του skynews. «Με ποιον είσαι λοιπόν εδώ, με ποιον μένεις;» τον ρωτάει η δημοσιογράφος. «Μόνος, είμαι μόνος εδώ», απαντά. Όταν τον ρώτησαν πόσο καιρό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, απάντησε λέγοντας «πολλά χρόνια».

Οτιδήποτε βρουν το οποίο είναι φαγώσιμο θεωρείται πολύτιμο, καθώς ακόμα και στους απέραντους σκουπιδότοπους τα αποφάγια είναι ελάχιστα. Η κάμερα αποτυπώνει μια ομάδα παιδιών να βρίσκουν μια σακούλα με μερικά φαγητά. Αμέσως την ανοίγουν στη μέση και μαζεύονται από πάνω της για να πάρει ο καθένας ότι προλάβει.

«Η πείνα αφήνει ελάχιστες επιλογές εδώ στη Βενεζουέλα», σχολιάζει η δημοσιογράφος που κάνει το ρεπορτάζ, «κι αν είσαι ένα παιδί εντελώς μόνο τότε είναι απλά ένα ζήτημα επιβίωσης».

Οι ελλείψεις συνεχίζονται επίσης στο ζήτημα της ύδρευσης με τους ανθρώπους να φωνάζουν για λίγο νερό. Ορισμένες περιοχές μάλιστα δεν έχουν τρεχούμενο νερό εδώ και δύο χρόνια και έτσι προσπαθούν να το βρουν όπου μπορούν, ακούγεται στο βίντεο την ίδια στιγμή που η κάμερα καταγράφει μια γυναίκα να ρίχνει ένα κουβά σε ένα βάλτο για να μαζέψει λίγο νερό.

Οι δημοτικές υπηρεσίες σε αρκετές περιοχές έχουν σταματήσει να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της καθαριότητας. Έτσι πολλοί ξεφορτώνονται τα σκουπίδια σε ρέματα, στη συνέχεια τον οποίων άλλοι πάνε για να μαζέψουν νερό. Οι εικόνες είναι τριτοκοσμικές. «Πολλοί ισχυρίζονται ότι το νερό τους αρρωσταίνει», μεταδίδει η δημοσιογράφος.

eleftherostypos.gr

Share this post